Oost-Arnhem: geen play-offs

22 april 2020 | Van onze AS-redactie

Promotie naar de Korfbal League is voor Oost-Arnhem met minimaal een jaar uitgesteld. De wedstrijden in de kruisfinales om een plek op het hoogste niveau worden niet meer gespeeld. Dat heeft het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV) woensdag bekendgemaakt.

Na een voortreffelijk zaalseizoen, met uiteindelijk een tweede plaats in de hoofdklasse B achter Dalto, was Oost-Arnhem verzekerd van een plek in de play-offs. In een best-of-three met KCC, de kampioen van de hoofdklasse A, zou de ploeg van trainer Ron Steenbergen strijden om een plek in de finale. De winnaar van die eindstrijd zou promoveren naar de Korfbal league, de verliezer kreeg nog een herkansing. De coronacrisis gooide echter roet in het eten.

“Heel zuur voor ons, maar we hadden hier na de ontwikkelingen van de laatste tijd wel rekening mee gehouden”, zegt Rick Verdouw, aanvoerder van Oost-Arnhem. “De beslissing om niet meer te spelen is nu genomen en je kunt ook niet iedereen tevreden stellen, maar in onze selectie vindt niet iedereen het eerlijk hoe het is gegaan.”

Verdouw doelt daarmee op het besluit van het bondsbestuur van het KNKV om de kampioenen Dalto (26 punten uit 14 duels) en KCC (25 uit 14) te laten promoveren. De twee andere kruisfinalisten, Oost-Arnhem (20 uit 14) en Nieuwerkerk (22 uit 14), vissen achter het net. Verdouw: “Reken maar, dat we er nu helemaal op gebrand zijn om volgend seizoen de play-offs te halen.”

De kers op de taart is er nu niet. Kortom, een onbevredigend slot van een mooi seizoen. “Iedereen had zich bij ons enorm op die play-offs verheugd”, zegt Verdouw. “We hadden een paar dagen voor die eerste wedstrijd tegen KCC nog getraind en alle puntjes op de i gezet. Dan gaat het niet door en wordt het steeds uitgesteld. Dan blijft die hoop, maar nu is het dus definitief dat het niet door gaat. Gelukkig mag ik wel weer als trainer met mijn D-tjes het veld op.”

Voor trainer Ron Steenbergen is het besluit van het KNKV extra zuur. De Arnhemmer is komend seizoen trainer van KV Wageningen en had zich een ander afscheid bij Oost-Arnhem voorgesteld. “Teleurstellend en jammer. Ik had heel graag die play-offs gespeeld, maar je voelde dit natuurlijk wel aankomen.”

Trainer Ron Steenbergen (links) en zijn opvolger Hugo van Woudenberg tijdens het duel Oost-Arnhem – ODIK. (Foto: Mike Bekkers)

Het KNKV besloot alleen Tempo, de nummer tien en laatste uit de Korfbal League, te laten degraderen. De verliezend finalist van de play-offs zou nog spelen tegen Groen Geel, de nummer negen uit de Korfbal League, om de tweede plek op het hoogste niveau. Dat duel vindt dus ook geen doorgang en het KNKV besloot dat ook Groen Geel komend seizoen uit mag komen in de Korfbal League.

De Korfbal League bestaat komend seizoen daardoor uit elf ploegen. Steenbergen spreekt van een vreemde constructie. “Dat houdt in dat er elk weekeinde een ploeg vrij is. Had er dan twaalf of veertien ploegen van gemaakt.”

Er komt ook geen tussenklasse direct onder de Korfbal League, zoals door het KNKV was geopperd. De enquĂȘte over de mogelijke invoering van een tussenklasse was ingevuld door 230 verenigingen. 155 verenigingen stemden voor, 75 verenigingen stemden tegen.

* Foto geheel boven: Rick Verdouw, juichend na een zege van Oost-Arnhem. (Foto: Mike Bekkers)