Oost-Arnhem buigt voor sterk KZ

18 januari 2021 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem heeft bij het debuut in de Korfbal League niet kunnen verrassen. Het bezoekende KZ, drievoudig Nederlands kampioen in de zaal, was zaterdagmiddag in sporthal Valkenhuizen te sterk voor de ploeg van interim-trainer Ron Steenbergen: 16-26.

Oost-Arnhem startte nerveus aan de krachtmeting met KZ. De thuisploeg grossierde in balverlies en keek al binnen twee minuten tegen een achterstand aan: 0-3. De eerste Arnhemse treffer in de Korfbal League kwam op naam van Jasper Broenink (1-3). De routinier, met ervaring in de Korfbal League, hield zijn ploeg in de openingsfase met een aantal verdedigende rebounds en twee goals in de achtste minuut (4-7 en 5-7) nog enigszins in de wedstrijd.

Bas Broenink gaat onderuit. (Foto: Sharon Jansen)

KZ liep vervolgens weer uit naar 5-10 en profiteerde daarbij veelvuldig van het slordige spel van Oost-Arnhem. Was het de spanning bij de thuisploeg? “Dat speelde wel mee, maar vergeet niet dat KZ ook al tien jaar in de Korfbal League speelt”, zei Broenink. “KZ zet heel veel druk op de tegenstander en dan word je gedwongen van verder te schieten. Soms kwamen we zelfs niet eens tot een schot en waren we de bal meteen kwijt.”

Broenink speelde bij het Bennekomse DVO drie jaar in de Korfbal League en is daarmee één van de spelers die Oost-Arnhem op sleeptouw kan nemen. “Maar dat is wel zes jaar geleden”, vertelde Broenink. “Sindsdien is het spel erg veranderd. Ik had toen vooral een rol in de rebound. Je moet nu veel meer een allrounder zijn. Er wordt veel meer van je verwacht.”

Noa Kapteyn. (Foto: Sharon Jansen)

Het is duidelijk dat Oost-Arnhem nog moet wennen aan het niveau in de Korfbal League. Vooral de vrouwen hadden het uitermate lastig met hun tegenstanders. Dat uitte zich in de cijfers. De 26 doelpunten van KZ werden gelijk verdeeld. Bij Oost-Arnhem scoorden de vrouwen slechts drie keer en de mannen 13 keer.

Na een 7-11 ruststand liepen de bezoekers in de tweede helft uit naar 9-17, maar vervolgens gooide Oost-Arnhem de schroom van zich af. Met vier treffers op rij van achtereenvolgens Jasper Broenink, Rick Verdouw, Bas Broenink en Noa Kapteyn (13-17) leek het weer een echte wedstrijd te worden. Het antwoord van KZ kwam echter razendsnel. International Marjolein Schenk besliste met twee goals de wedstrijd: 13-19.

Ervaring

“Dan zie je ook de ervaring van een ploeg als KZ”, merkte Jasper Broenink op. “Dat team raakt niet van haar stuk als de voorsprong ineens van acht naar vier goals terugloopt. Maar in dit geval is het ook jammer dat je niet voor volgepakte tribunes speelt. Dan kan er een vonk overslaan.”

Broenink zat na het verlies van Oost-Arnhem niet in zak en as. “Er is dit seizoen geen degradatie. Je voorbereiding op een wedstrijd en je drive tijdens de wedstrijd blijven hetzelfde, maar een nederlaag accepteer je wat gemakkelijker. Toch willen we ons heel graag plaatsen voor de play-offs. Dan moet je vierde worden in de poule en dat zal heel moeilijk worden. Ook Groen Geel en Blauw Wit hebben de ervaring in de Korfbal League.”

* Foto geheel boven: Jasper Broenink van Oost-Arnhem op zoek naar een afspeelmogelijkheid. Nynke Lokhorst (7) en Fenna de Jong staan klaar om de bal te ontvangen. Op de achtergrond Rick Verdouw. (Foto: Sharon Jansen)

Oost-Arnhem – KZ 16-26 (7-11).
Oost-Arnhem, eerste aanval: Willemien Kragt 1, Noa Kapteyn 1, Matthijs Baerends 2, Thijs Broenink.
Eerste verdediging: Senna van den Bos (30. Fenna de Jong 1), Nynke Lokhorst, Jasper Broenink 4, Bas Broenink 3 (18. Rick Verdouw 4).

Korfbal League
Uitslagen
Eerste speelronde
Poule A
Oost-Arnhem – KZ 16-16
PKC – Blauw Wit 36-27
LDODK – Groen Geel 36-27
Programma
Zaterdag 23 januari
Groen Geel – Oost-Arnhem (15.30 uur)
KZ – PKC (20.30 uur)
Zondag 24 januari
Blauw Wit – LDODK (15.30 uur)

Poule B
Uitslagen
Eerste speelronde
Fortuna – DOS ’46 27-19
Dalto – DVO 20-19
TOP – KCC 28-15
Programma
Zaterdag 23 januari
DVO – TOP (17.00 uur)
DOS ’46 – Dalto (18.30 uur)
KCC – Fortuna (19.30 uur)

Matthijs Baerends scoort voor Oost-Arnhem. (Video: ArnhemSports.nl)