Onnodig verlies op een prachtige Europese avond

1 oktober 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Op een prachtige Europese avond in het Gelredome met een geweldige sfeer lukte het Vitesse tegen Stade Rennes net niet om tot puntenwinst te komen. De 2-1 nederlaag was onnodig, maar de geelzwarte formatie kon het veld met opgeheven hoofd verlaten. Vooral de eerste helft biedt aanknopingspunten voor de rest van het seizoen.

Voor de rust slaagde de ploeg van trainer Letsch er regelmatig in om goed combinerend naar voren te komen. Stade Rennes liet al wel zien dat het een technisch sterk  team is met een verzorgd positiespel, maar de met veel passie spelende Vitessenaren onderschepten veel ballen, vonden elkaar regelmatig en stichtten diverse malen gevaar, met name via de snelle Openda. Hij was een plaaggeest voor de Franse defensie en stond ook aan de basis van de 1-0 die Wittek (weer hij!) via de lat binnen ramde. Wat is het toch jammer voor hemzelf en de ploeg dat de Belgische spits in de afronding zo veel laat liggen.

Het was over de hele wedstrijd gezien het probleem van Vitesse. Tegen een zo sterke ploeg als Stade Rennes is het zaak om effectief te zijn. De Fransen hebben een aantal kansen bij elkaar gevoetbald, maar Vitesse uiteindelijk zelfs nog meer. Eén doelpunt is dan een te schrale oogst.

Wel moet worden gezegd dat aan de penalty een duidelijke overtreding op Bazoer vooraf ging. De verder goed fluitende scheidsrechter wuifde die ten onrechte weg. De gelijkmaker viel op die manier erg ongelukkig, maar hing al wel in de lucht. Vitesse slaagde er in de eerste fase van de tweede helft namelijk niet meer in om de bal in de ploeg te houden en daardoor werd de Franse druk wel erg hoog. Pas na de goed uitgespeelde 1-2 kreeg Vitesse weer meer aandeel in het spel en na de rode kaart had de gelijkmaker alsnog kunnen en misschien zelfs wel moeten vallen.

Dat er zo’n groot verschil in prestatie was van de Arnhemse ploeg ten opzichte van de tot nu toegespeelde competitiewedstrijden was op zich natuurlijk voor deze avond heel prettig, maar het benadrukt ook het enorme falen in de serie eerdere duels. Nu werd er voor iedere meter gevochten en dat is een voorwaarde voor succes.

Dat een resultaat uitbleef, heeft mede te maken met de keuzes van de trainer. De vervanging van de geblesseerde Bazoer door Hajek vond ik onbegrijpelijk. Daarmee zette hij een verdedigend kwetsbare, opbouwend zeer beperkte speler in het hart van de defensie. Wederom ging hij voorbij aan de in alle opzichten betere Cornelisse.

Dan zijn (niet) ingrijpen na de rode kaart van een Franse speler. Het enige dat Letsch deed, was Doekhi naar voren sturen. Hij had de direct na zijn invallen alweer met geel belaste Hajek eruit moeten halen en een opbouwend betere speler moeten brengen. Want het is leuk om met Doekhi een extra kopper voorin te hebben, maar dan moeten er wel spelers achter lopen die  via een goede opbouw ruimte weten te vinden op de vleugels, dicht bij de achterlijn. Dan kunnen er voorzetten komen waar koppers wat mee kunnen, hoog ingebrachte ballen van achteruit zijn voor hen nauwelijks bespeelbaar. Er ontstond niettemin een aantal goede kansen, maar dat hadden er bij een logisch wisselbeleid meer kunnen zijn.

Toch ook nog iets over het uit de selectie zetten van Tannane. Zijn beoogde opvolger Gboho speelde een ongelukkige wedstrijd. Dat gebeurt de Marokkaan ook weleens, maar hij is en blijft een speler die het verschil kan maken, zeker op dit soort sfeervolle, motiverende avonden.  

Na de wedstrijd Ajax – Vitesse op 29 augustus draaide Letsch bij vragen over het niet spelen van Tannane om de hete brij heen. Toen speelde deze kwestie al. De Duitser had op dat moment waarschijnlijk nog de hoop dat Tannane op een van de laatste dagen van de transferperiode zou worden verkocht. Toen dat niet zo bleek te zijn, had de trainer meteen in moeten grijpen. Hij had met de Marokkaan om de tafel moeten gaan zitten en hem moeten overtuigen van de mogelijkheid van een win-win situatie. Als hij zich volledig ging inzetten, zou hij met zijn creativiteit en dreiging van grote waarde kunnen zijn voor de ploeg, zou hij een zekere transferwaarde houden en wellicht in de winterperiode alsnog een mooie overstap kunnen maken.

Ik heb de indruk dat Letsch in de gedachte dat hij met Gboho een creatieve vervanger had, Tannane bewust heeft genegeerd. Een misvatting, want Gboho is talentvol, maar moet nog stappen maken. Letsch heeft het eergevoel van Tannane zo aangetast dat de zaak nu volledig is geëscaleerd. Vitesse mist daardoor een weliswaar eigenzinnige, maar voor iedere tegenstander gevaarlijke speler en bovendien is diens transferwaarde verdampt. Ik vind dat een vorm van mismanagement, zowel sportief als financieel.

Over drie dagen wacht alweer de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, ook weer een zeer lastige tegenstander. Als Vitesse dan dezelfde passie aan de dag legt als tegen Stade Rennes en trainer Letsch op voetbal gerichte, logische keuzes maakt, zijn er kansen. Anders helemaal niet.

Vitesse-Stade Rennes 1-2
30. Wittek 0-1, 54. Guirassy 1-1, 70. Sulemana 1-2.