Onnodig, niet verdiend, maar deels ook Vitesse zelf aan te rekenen

23 februari 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Een volkomen onnodige, niet verdiende nederlaag. Dat is mijn  conclusie na de 1-2 van Vitesse thuis tegen PSV. Onnodig, omdat de penalty die scheidsrechter Makkelie aan de Eindhovenaren gaf, volledig onterecht was. Wie goed naar de beelden kijkt, ziet dat Dumfries valt zonder dat er contact is met Obispo. Het is een van die vervelende trucjes waar deze PSV’er zich van bedient. En dan na afloop glashard beweren dat hij werd geraakt. Deze komediant is van het eerste leugentje niet gebarsten. Onbegrijpelijk dat de VAR niet ingreep. Een onnodige nederlaag ook omdat Makkelie én de VAR een handsbal van Rosario wegwuifden, terwijl acht van de tien keer de bal in zo’n situatie wel op de stip wordt gelegd. Wie het nog begrijpt, mag het zeggen.

Niet verdiend, omdat Vitesse zeker niet de mindere was van dit PSV. De ploeg van Faber heeft alleen een kwartiertje na de 1-0 aanvaardbaar gevoetbald. Het bleek helaas al genoeg om in Arnhem te winnen.

Natuurlijk is dat Vitesse ook deels zelf aan te rekenen. Op de opstelling voor deze wedstrijd van trainer Sturing viel niets aan te merken. De instelling van de ploeg was ook goed, vooral in de tweede helft, toen voor iedere meter werd geknokt. Maar dat beetje extra dat in zo’n wedstrijd nodig is, ontbrak. Dat moet komen van spelers als Linssen, Tannane en Matavz. Op de Sloveen heb ik dit keer weinig aan te merken. Hij was, zeker voor zijn doen, behoorlijk actief en hij scoorde. Met die volley vlak voor tijd had hij nog een punt kunnen redden, maar ook bij hem kan niet iedere bal erin gaan.

Linssen kreeg al snel een flinke tik op zijn voet en viel al vrij vroeg in de wedstrijd uit, dus zijn individuele momenten konden niet komen. En Tannane was druk in de weer, deed ook een aantal goede dingen, maar was in zijn spelvoortzettingen en passes niet zuiver genoeg om beslissend te zijn. En dan zul je ook altijd zien dat die wél uitstekend genomen vrije trap in de tweede helft net langs de bovenhoek zeilt.

Om toch nog een resultaat te halen, is dan in ieder geval een  voorwaarde dat er geen domme fouten worden gemaakt. Dat gebeurde bij de tweede tegengoal helaas wel. Doekhi stak energiek het halve veld over, zag niemand voorin positie kiezen, aarzelde en verloor de bal. In de snelle tegenstoot kreeg Gakpo de bal. Zijn directe tegenstander Dasa liep alleen maar achteruit en liet bovendien het sterke rechterbeen van de PSV-speler volledig vrij. Weet hij dan niet dat Gakpo met rechts gevaarlijk is, of is het dommigheid?

Brenet heeft het als linksback aardig gedaan, al blijft voor hem op links toch een probleem dat hij rechtsbenig is. Tronstad maakte dit keer wat meer foutjes, maar blijft de juiste speler voor Vitesse als verdedigende middenvelder. Had de ploeg op de vleugels ook maar vergelijkbaar geschikte kandidaten voorhanden. De spelers die daar nu liepen, Dicko en Buitink, deden hun uiterste best, maar missen de specifieke kwaliteiten voor die posities. Andere mogelijkheden zijn er niet, wat dat betreft blijft Vitesse de rest van het seizoen een gemankeerd elftal.

Het klinkt misschien gek en zal heel wat discussie uitlokken, maar ik zou als Sturing toch maar serieus gaan denken over Beerens als rechtsbuiten voor de eindfase van de competitie en de play-offs. Zijn duelkracht is beperkt, maar hij is wel een echte rechtsbuiten die voor zichzelf de ruimte kan creëren om een goede voorzet te geven zonder dat hij zijn directe tegenstander helemaal uitspeelt. En combineren met een opkomende rechtsback kan hij ook wel.

Maar gauw vergeten deze nederlaag, een klassering in de top vier zit er toch niet in. Wedstrijden als komende zaterdagavond op het kunstgras bij PEC Zwolle zouden voor een ploeg als Vitesse eigenlijk meer geschikt moeten zijn om de punten te pakken. Maar dat is een tegenstander in nood, die thuis flink tekeer gaat en bij vlagen ook nog aardig voetbalt. Vitesse zal op de toppen van zijn huidige kunnen moeten presteren om daar een resultaat te halen. 

Vitesse-PSV 1-2
Matavz 1-0, 59. Lammers 1-1, 63. Gakpo 1-2