Onnodig, beschamend puntverlies

25 augustus 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Het uitduel van Vitesse bij Heracles Almelo heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat de supporters er goed aan doen om ook dit seizoen niet te veel van de Arnhemse formatie te verwachten. In Overijssel voegden de mannen van trainer Slutsky namelijk een nieuw hoofdstuk toe aan een kwalijke geschiedenis: wederom legden zij tegen een zeer matige tegenstander een laf en bedroevend spelletje op de mat met als gevolg onnodig, beschamend puntverlies.

Die mat bestond dit keer uit kunstgras en dat feit gebruikte Slutsky als een van de slappe excuses voor een vertoning die hij als een wanprestatie had moeten omschrijven. De Russische coach heeft voorafgaand aan het seizoen aangegeven dat hij Vitesse dominanter wil laten spelen. Dat gaf mij enige hoop, maar in Almelo bleken het loze woorden te zijn. Na de nog enigszins aanvaardbare eerste twintig minuten ging Vitesse steeds meer fouten maken en achteruit lopen. Het weifelend begonnen, kwaliteitsarme Heracles ging daardoor zowaar in een goed resultaat geloven. Een club als Vitesse moet zo’n tegenstander vanaf minuut één onder druk zetten en iedere illusie ontnemen. Dat gebeurde niet en zolang het Russische trainerskwartet met zijn laffe tactische opvattingen de dienst uitmaakt, zal dat waarschijnlijk ook niet gebeuren.

Het spelen met twee spitsen hoeft dominant voetbal niet in de weg te staan, mits de linies zich ver van het eigen doel formeren en onderling goed aansluiten. Bij Vitesse staan de beide spitsen Linssen en Matavz te veel op een eiland en het zijn zelf geen types die met individuele acties of op snelheid iets tot stand kunnen brengen. Het zijn spelers die loeren op kansen en in stelling moeten worden gebracht. Gebeurt dat niet of niet goed dan blijft er weinig tot niets van hen over. Linssen heeft dan nog weleens een goed moment, zoals gisteren bij zijn fraaie goal, en is in ieder geval, als hij er zin in heeft, actief in de weer. Matavz wint geen duel en als zijn specifieke moment niet komt, zoals bij Heracles Almelo, is het net of Vitesse met tien man loopt te voetballen.

Op het middenveld hadden Grot en Tannane niet meer dan een enkele goede acties. Bazoer begon nog redelijk, maar zakte weg in volstrekte anonimiteit. Foor speelde kleurloos. Typerend voor zijn huidige vorm vond ik in de tweede helft zijn als voorzet bedoelde bal die achter de goal in de tribune belandde.

De defensie was duidelijk het beste deel van de ploeg. Doelman Pasveer was andermaal een betrouwbaar rustpunt en wist in de eindfase met een dubbele redding een nederlaag te voorkomen. Alle overige verdedigers haalden eveneens een ruime voldoende. Ook Doekhi, al liet hij zich bij het tegendoelpunt te gemakkelijk wegzetten door het duwtje van Dessers. Dat was overigens wel een overtreding die gewoon bestraft had moeten worden. Scheidsrechter Mansholt zag het anders en met de publiciteitsgeile ijdeltuit Nijhuis als VAR was wel duidelijk dat daar geen verandering in zou komen. Dat is namelijk de man van de dubieuze opvatting dat voor kleine overtredingen niet hoeft te worden gefloten.

Op zich is dat ergerlijk, maar dit Vitesse had geen overwinning verdiend. Laf en slecht voetballend is de ploeg in zijn vierde wedstrijd al weer begonnen met het verkwanselen van punten tegen op papier mindere tegenstanders. Een slechte zaak, die volgt op het slechte nieuws waar iedereen al voor vreesde over de knieën van Gong en Musonda. Ik loop al even mee in de voetballerij, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Twee spelers die al meer dan een jaar bij iedere serieuze belasting last krijgen en van revalidatie naar revalidatie sukkelen zonder dat er operatief wordt ingegrepen. Van Gong weten we met dank aan de doorgeslagen privacyregelgeving niet meer dan dat hij nu dan toch een operatie zal ondergaan, van Musonda is de aard van de blessure sinds vorige week bekend (kruisbandletsel), maar de in Londen te bepalen herstelroute niet. Een ding lijkt zeker, beide spelers zien we dit seizoen niet meer terug. Het is te hopen dat Chelsea deze week nog een paar goede spelers stuurt of de te krappe selectie op een andere wijze kwantitatief en kwalitatief wordt aangevuld.

Nu wachten dan de zware ontmoetingen met AZ en PSV. Als Vitesse in Almelo fatsoenlijk had gepresteerd, zou ik er echt naar hebben uitgekeken, nu totaal niet.

Heracles Almelo-Vitesse 1-1
65. Linssen 0-1, 80. Dessers 1-1