Olympisch vrijwilliger Régine van Heest: ‘Ik ga meer licht geven dan de Eifeltoren’

13 juli 2024 | Van onze AS-redactie

Van 26 juli tot en met 11 augustus en van 28 augustus tot en met 8 september 2024 vinden in Parijs respectievelijk de Olympische en Paralympische Spelen plaats. In de aanloop daarnaartoe portretteert ArnhemSports.nl onder de rubriek ‘En route pour Paris’ Arnhemmers die op één van beide evenementen acte de présence geven. Veelal sporters, maar ook vrijwilligers, begeleiders, coaches en officials.

De Olympische Spelen. Een van de grotere sportevenementen van de wereld. Een geweldige ervaring als je daar aan mag deelnemen. Dat geldt speciaal voor sporters. Maar zo ’n groot evenement kan simpelweg alleen georganiseerd worden als er voldoende vrijwilligers zijn. In Parijs zijn voor de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen 45.000 vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden. Liefst 300.000 vrijwilligers meldden zich aan. Régine van Heest is één van de uitverkorenen. De redactie van Arnhemsports.nl sprak met haar.

Waarom heb jij je aangemeld als vrijwilliger voor de Olympische Spelen?
“Ik ben uiteraard heel benieuwd naar de prestaties van de atleten, maar ik ben vooral geïnteresseerd in de achterkant van de Spelen. Ik wil vooral in het organisatorische ‘hart’ kijken. Ik ben opgeleid als evenementenorganisator en als klein meisje was ik al geboeid door de Spelen. Ik keek daarover alles wat los en vast zat en ik dacht als ik daar ooit zou mogen meekijken. Ja, dat zou het summum zijn. En toen Parijs 2024 voorbij kwam op nog geen vier uurtjes van huis, toen wist ik, dit is mijn kans om dit mee te maken.”
“De schaal van de Olympische Spelen is natuurlijk enorm. Ik heb grote evenementen meegemaakt, onder andere de Giro d‘Italia. Dat was in 2016. Maar de voorbereidingen voor de Giro begonnen al veel eerder. En het ging niet alleen om die drie dagen dat er in Nederland gefietst werd. Er zijn zo’n 1500 nevenevenementen georganiseerd om mensen te interesseren voor de Giro, het wielrennen en het sporten in het algemeen. Organisatoren van evenementen willen dat hun evenement zoveel mogelijk positieve impact heeft. Bij de Spelen heb je te maken met 15.000 journalisten en bijna 15.000 sporters voor Olympische en de Paralympische Spelen. Die schaal is zo enorm, daar kijk ik met grote ogen naar. Daar ben ik in geïnteresseerd, hoe dat werkt. Kortom, daar wil ik bij zijn.”

Je hebt je daar voor aangemeld, maar er waren slechts 45.000 plaatsen voor de 300.000 aanmeldingen. Waarom hebben ze nou juist jou daarvoor uitgekozen?
“Ja goeie vraag, als eventmanager breng ik heel veel ervaring mee. Ik heb op Papendal gewerkt, heb met atleten gewerkt en heb aan verschillende evenementen meegewerkt. Daarbij heb ik ervaring opgedaan met het organisatorische en het logistieke aspect van evenementen. En ik heb met heel veel verschillende partners gewerkt. Door de jaren heen heb ik zo een bak aan ervaring opgedaan. En ik ben enorm gemotiveerd. Ik denk dat die aspecten de doorslag hebben gegeven. En nu het steeds dichter bij komt, kan ik bijna niet wachten. Ik stuiter echt en zeker toen het bericht kwam dat ik geselecteerd was, heb ik de hele avond gedanst in de kamer. Er ligt een supergave zomer voor mij in het verschiet. Ik ga, denk ik, meer licht geven dan de Eifeltoren en de lichtstad zelf.”

Toen kwam het bericht en je kreeg de uitnodiging om op 24 maart 2024 naar de instructiebijeenkomst in Parijs te komen. Hoe gaat zo iets, wat krijg je daar te horen?
“Je zit in een soort community van 45.000 vrijwilligers die uit de hele wereld komen. Daarvan komen er nog geen 10 uit Nederland. Ik heb er twee leren kennen in Parijs, dus dat zijn er samen drie, maar er zullen er best nog een paar zijn. Die leer ik wel in juli, als de Olympische Spelen begonnen zijn, kennen. Binnen die community word je toegewezen aan een bepaalde taak. Ongeveer 6 procent van die 45.000 vrijwilligers is niet Frans. Dus best uniek om daar bij te mogen zijn. We maakten kennis met de organisatoren, hoorden hoe onder andere de huisstijl van Parijs 2024 tot stand kwam en de medailles. We konden op de foto met mascottes, medailles en de olympische vlam. Allemaal in een supermooie, overweldigende show. En uiteraard kregen we tot groot enthousiasme de vrijwilligersoutfit gepresenteerd. Daarnaast werd ons verteld hoe de online instructieportal werkt. Daar zitten allerlei trainingen in van sociale communicatie tot omgaan met mensen/atleten met beperkingen. Kortom een compleet programma en daar haal ik mijn instructie vandaan. Dat zijn iets van 20 trainingen die je moet volgen en daar ben ik al weken mee bezig om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.”

Waar ben jij ingedeeld of anders gevraagd waar zien we jou op televisie?
“Haha, ik weet niet of je me op tv gaat zien. Maar misschien bij het uitreiken van de medailles, want ik ben Team Member Protocol, dus bij de medailleceremonies van rugby, atletiekwedstrijden en de sluitingsceremonie in het Stade de France. Het kan dus maar zo zijn dat je me ergens tijdens de uitreiking van medailles voorbij ziet schuiven. Bij de Paralympics werk ik in het Main Press Centre, waar 15.000 journalisten begeleid en ondersteund moeten worden.”

Wat zou je nou per se willen zien in Parijs?
“Wat ik wil voelen is de vibe van zo’n enorm evenement en wat ik wil zien is het hoofdkwartier waar alle logistiek in zit, zeg maar de hotspot van de Spelen. En ik kijk vooral uit naar het contact met de vrijwilligers onderling, met de staf en uiteraard met de atleten. Ik heb er onwijs veel zin in.”

* Foto geheel boven: Régine van Heest, één van de 45.000 vrijwilligers tijdens de Olympische Spelen in Parijs. (Foto: Wilfrie Koekkoek)
* Tekst: Wilfrie Koekkoek en Jan Willemsen