Nieuw geluk na bewogen jaar

4 oktober 2014 | Van onze AS-redactie

Op 5 oktober 2013 overleed Rafael, het anderhalf jaar oude zoontje van Vincent Selhorst. Precies een jaar later kijkt de huidige voetballer van Veluwezoom terug op een bewogen jaar vol verdriet, medeleven en nieuw geluk. De AS-redactie sprak met Vincent Selhorst.

Plotseling stond de wereld voor Vincent Selhorst op zaterdag 5 oktober 2013 even stil. Na een kortstondige ziekte overleed zijn zoontje Rafael, een prachtig knulletje van net anderhalf jaar oud.
De gehele voetbalwereld in Arnhem en omgeving leefde intens mee. Wie kende Vincent Selhorst immers niet. Als pupil begonnen bij VDZ en daarna actief bij Vitesse 1892, De Graafschap, SC Oranje, Veluwezoom, Babberich, RKHVV, Arnhemse en MASV.
“Ik kan me geen club herinneren die niet heeft gereageerd”, vertelt Selhorst. “Ik heb zo ontzettend veel kaarten gehad en dat was hartverwarmend. Die zaterdag en de zondag na het overlijden zijn er ook heel veel mensen bij mij thuis geweest. Ook mensen die ik jaren niet had gesproken.”

Het overlijden van je kind. Voor ouders is iets ergers niet denkbaar. Hoe moet je dan verder? Selhorst: “In het begin leef je in de bekende roes. Je moet alles regelen, zoals de uitvaart. Maar het lijkt of je alles niet bewust meemaakt. Alsof het een droom is. Dat heb ik zo nu en dan nog steeds als ik ’s morgens wakker word. Maar het is geen droom, het is realiteit. Maar hoe moeilijk het ook is, het leven gaat verder.”
Voor de enorme steun die Selhorst na het overlijden van zijn zoontje ontving, is hij dankbaar. “Mijn ex-vriendin en ik waren toen al zes maanden uit elkaar. Gelukkig hebben alle vrienden kort om mij heen mij geweldig opgevangen. Na twee maanden leerde ik Angelina, mijn nieuwe vriendin kennen. Ook zij is een enorme steun voor mij geweest. Daarnaast ben je dan ook weer met andere dingen bezig. Het is ook prettig als het een keer ergens anders over gaat. Als ik er behoefte aan heb, kan ik bij mijn schoonouders mijn verhaal kwijt, maar het hoeft niet.”

Zeker in het begin werd Selhorst voortdurend geconfronteerd met het overlijden van Rafaël. “Op elke hoek van de straat werd ik aangesproken. Daarom heb ik ook wel eens plekken gemeden. Soms is het even te veel. Maar ik begrijp ook dat mensen het onbeleefd vinden als ze niet vragen hoe het gaat.”

Selhorst voetbalt inmiddels bij Veluwezoom. “In de vierde klasse F en dan weet je hoe dat gaat”, zegt de aanvaller van de Velpse club. “Bij elke wedstrijd die we spelen beginnen tegenstanders over wat er een jaar geleden is gebeurd. Logisch, sommige jongens heb je een half jaar niet gesproken. Zij willen weten hoe het met je gaat. Juist daarom wil ik nu nog een keer mijn verhaal doen, want soms benauwt het me.”

Toch heeft Selhorst de dood van zijn zoontje wel een plek kunnen geven, zo zegt hij. “Maar het blijft heel pijnlijk. Je hebt altijd dagen ertussen dat het weer wat minder is, maar over het algemeen is het stabiel. Ik speelde toen zelf niet, ik was in die tijd trainer. Dat is geen echte afleiding. Die heb je als speler wel. In de kleedkamer worden meestal geen diepgaande gesprekken gevoerd. Dat is meestal lekker slap ouwehoeren.”

Selhorst diende vorig seizoen zijn driejarig contract als trainer van MASV niet uit, maar over hoe spelers en club met het overlijden van Rafaël zijn omgegaan, is Selhorst lovend. “De wedstrijd op zondag tegen HAVO werd meteen uitgesteld en op de club was er toen een bijeenkomst. Daar was ik zelf niet bij, maar de selectie is daarna bij mij thuis geweest. En tijdens de uitvaart stonden alle spelers met fakkels. Niet te beschrijven hoe mooi dat was. Daarna was er bij de eerste thuiswedstrijd een groots vuurwerk en alle elftallen van MASV waren toen vertegenwoordigd. Dan zie je de saamhorigheid bij een club als MASV.”

Selhorst kijkt inmiddels ook vooruit. “Acht jaar geleden heb ik al een tik gehad door het overlijden van mijn vader. Ik maakte me daarna al niet meer zo druk om bepaalde zaken. Als je daar dan nog het overlijden van je zoontje overheen krijgt, ga je alles nog meer relativeren. Maar zo heeft iedereen zijn eigen ellende.”
Met zijn vriendin Angelina heeft Selhorst ook nieuw geluk gevonden. “Want ik word weer vader, Angelina is twee maanden zwanger. Natuurlijk ben je wel eens bang dat het misgaat, maar daar heb je geen invloed op. Het wordt mijn tweede kindje. Angelina snapt dat het niet altijd even gemakkelijk is, maar we proberen er wel samen van te genieten.”

* Foto homepage: Vincent Selhorst met zijn vriendin Angelina