Niets dan lof voor TD en trainer

4 oktober 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans WitjesIn de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo bevestigde Vitesse een feit waarin de vaak tot op het bot beproefde supporters van de club maar moeilijk kunnen geloven: er staat in Arnhem op dit moment een ploeg die niet alleen leuk, aanvallend voetbal speelt, maar zelfs de mogelijkheid heeft om aansluiting te krijgen met de top drie van Nederland.

Het zijn grote woorden, maar ze passen bij de speelstijl die het team van trainer Letch hanteert en de manier waarop die wordt uitgevoerd. Tegen het grote, rijke Ajax maakte Vitesse daarmee indruk en de goede lijn werd in het helaas lege Gelredome met kracht doorgetrokken. In eerdere jaren werd natuurlijk ook weleens gewonnen tegen zogenaamde kleinere tegenstanders, maar dan ging dat voor de fans toch negen van de tien keer gepaard met periodes van ergernis en billenknijpen. Nu gebeurde dat met een dominantie die zelfs door de erkende topclubs zelden wordt tentoongespreid.

Het is frappant om te zien met welke spelers die prestatie werd geleverd. Negen van de elf basisspelers van dit duel waren er vorig seizoen ook al. En Openda is de enige huurling die aan de aftrap stond. Als we daarbij voegen dat talentvolle jeugdspelers als Manhoef, Cornelisse en  Huisman aan de deur kloppen dan kunnen we vaststellen dat de toekomst van de club er rooskleurig uitziet.

Dat het nu zo goed loopt met grotendeels dezelfde selectie toont het belang aan van een goed technisch beleid en een geschikte trainer. Vaste lezers weten dat ik behoorlijk kritisch kan zijn, ook bij winst. Supporters die mij, al dan niet verblind door een goed  resultaat, niet in mijn redenaties kunnen volgen, bestempelen mij dan als (te) negatief. Ik lever echter geen kritiek om het kritiek leveren en laat deze column daar dan maar het ultieme bewijs van zijn.

Ik heb namelijk niets dan lof voor Technisch Directeur Spors en trainer Letch. Zij hebben een aantrekkelijke, aanvallende speelstijl voor ogen en vanaf hun entree de verwachting durven te wekken dat Vitesse die zou gaan hanteren. Na een zorgvuldige analyse van de bestaande selectie en de zich aandienende jeugdige talenten hebben zij met een vrijwel lege portemonnee zeer gericht spelers binnengehaald die nog ontbraken om de gewenste tactiek (3-5-2 met pressing) te laten uitvoeren. Jongens met snelheid, loopvermogen en gezonde agressie in hun spel. Zo kwam er met Wittek eindelijk een goede linksback en met Openda een spits met diepte. Ook de na corona even uitgeschakelde linker centrale verdediger Rasmussen en de op een laat moment binnengekomen superspits Broja, passen perfect in dat technische en tactische plaatje.

Daarnaast valt de hand van een goede trainer te herkennen in het belangrijk maken van zijn beste spelers. Bij Vitesse zijn dat in potentie Bazoer en Tannane, maar beide spelers zijn licht ontvlambaar, hebben een groot ego en moeten lekker in hun vel zitten om naar vermogen te presteren. Letch heeft voor Bazoer een verrassende nieuwe positie centraal achterin bedacht en Tannane een vrije rol gegeven. Beide spelers heeft hij zo in hun kracht gezet en zij maken momenteel ook het verschil. Het zal vermoedelijk nog wel wat stuurmanskunst van Letch vergen om dat het hele seizoen zo te houden.

Nog enkele korte kanttekeningen bij spelers.
Hajek draaide redelijk mee, maar ik vind zijn bewegingsritme wat traag. Hij kan niet echt overtuigen. Doekhi heeft bij mij  nooit ter discussie gestaan en leverde wederom een vlekkeloze wedstrijd af. Bero daarentegen kan veel beter dan hij dit seizoen laat zien. De eigenlijk al bij Vitesse afgeschreven Bruns draaide weer vrolijk mee in het goede geheel. 

Darfalou is technisch verre van perfect, maar zijn loopvermogen en snelheid wist hij tegen Heracles Almelo te koppelen aan rendement. Zo spelend blijft hij Broja nog wel even uit de basis houden. Dit tot duidelijke frustratie van de Albaniër, die zich zo graag wil waarmaken, maar daar in de weinige minuten die hij tot op heden  krijgt nog geen kans toe ziet. Zijn tijd, en met hem die van ons als kijkers, komt echter nog wel.

Oplaaiende corona of niet, alle landenteams moeten weer zo nodig het vliegtuig in voor jeugdinterlands, vriendschappelijke potjes of wedstrijden in de totaal onbeduidende Nations League. We moeten dus in ieder geval een extra week wachten op de volgende wedstrijd van Vitesse, uit tegen ADO Den Haag. Als coronabesmettingen geen roet in het eten gooien, staat de Arnhemse club dan voor de eerstvolgende uitdaging om zijn nieuwe status waar te maken.             

Vitesse-Heracles Almelo 3-0
34. Openda 1-0, 37. Darfalou 2-0, 63. Tannane 3-0.