Niet volledig verdiend, maar daar maalt in Arnhem niemand om

15 januari 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse pakte in Rotterdam bij Feyenoord drie uiterst belangrijke punten. Niet volledig verdiend en met het geluk dat een geldig lijkende gelijkmaker toch (terecht) via de VAR werd geannuleerd wegens buitenspel. In Arnhem zal er achteraf niemand zijn die daarom maalt. Ook ik niet en wel om twee redenen. Een ploeg van de top drie in een uitwedstrijd goed partij geven en zelfs verslaan, is sowieso knap. En verder zag ik, ondanks te veel momenten van slordigheid, een aantal positieve punten.

Om in de personele sfeer te beginnen allereerst de in de plaats van Bero spelende Domgjoni. Tot nu toe had de Kroaat weinig minuten gemaakt en in die korte tijd was hij kleurloos gebleven. In deze wedstrijd heeft hij laten zien dat hij voor Vitesse uitermate bruikbaar is. Goed aan de bal, sterk in de combinatie en hard werkend met een grote actieradius. Ik weet dat ik bepaalde mensen tegen de haren instrijk, maar met hem heeft Vitesse meer mogelijkheden om tot voetbal te komen dan met Bero.

Verder in mindere mate de nieuwe spits Grbic. De Oostenrijker liet met name in het eerste half uur zien potentie te hebben. Hij heeft snelheid, kan koppen en heeft een goed schot. Verder een portie lef en klaarblijkelijk binnen een paar dagen ook al enig aanzien. Anders had hij de vrije trap in de eerste helft niet bij Wittek kunnen opeisen. Ik ben benieuwd naar zijn vervolg.

Dan Buitink. Zoals vaste lezers weten, was ik totaal geen fan van hem. De laatste tijd verbaast hij mij echter regelmatig met duelkracht en goede spelvoortzettingen. Er gaat hier en daar ook nog weleens wat mis, maar zo spelend is hij zijn basisplaats waard.

Positief was ook dat Vitesse tussen veel slordigheden door een aantal mooie combinaties op de mat heeft gelegd. Dat geeft nog maar eens aan wat ook in de Conference League al een aantal keren is gebleken: een naar zijn mogelijkheden spelend Vitesse heeft de kwaliteit om tegen sterke tegenstanders goed mee te doen, soms zelfs meer dan dat. Het maakt het extra jammer en pijnlijk dat de ploeg van Thomas Letsch dat in veel competitiewedstrijden totaal niet heeft laten zien. De stand op de ranglijst vertekent in dat opzicht, met dank aan een aantal gelukkige overwinningen en het regelmatig falen van gedoodverfde subtoppers als AZ en FC Utrecht.

Tijdens de wedstrijd in de Kuip zat ik continu te hopen op momenten van Openda. Het gevaar moet namelijk vooral van hem komen met zijn snelheid en onophoudelijke loopacties. In de eerste helft liet hij door technische haperingen wat mogelijkheden liggen, na rust was hij toch weer degene die het verschil maakte. Het is wel zorgelijk dat Vitesse aanvallend zo op de Belg leunt. Hij heeft een sterk lijf, maar krijgt per wedstrijd zo veel schoppen dat ik als de dood ben dat hij toch een keer geblesseerd raakt.

Het trio centrale verdedigers Doekhi, Bazoer, Rasmussen heeft zoals vaak heel veel aanvallen ontzenuwd. Het centrum zat behoorlijk dicht, maar op de flanken vielen enkele keren lelijke gaten, met name in de linker verdedigingszone. Zowel Wittek als Rasmussen zijn aan die kant bij snelle tegenstoten kwetsbaar. Aan de rechterkant lost Doekhi met zijn snelheid in dat soort situaties veel op.

Trainer Letsch koos in de eindfase met het vervangen van Bazoer en het inbrengen van Oroz en Hajek wederom voor betonvoetbal en opnieuw met succes. Er werd in die fase geen bal meer vastgehouden, de ene na de andere Feyenoord-aanval rolde op het doel af. Opvallend en nogal stuitend vond ik het moment waarop Oroz verzuimde om Doekhi rugdekking te geven aan Feyenoords linkerkant, toen Jahanbakhsh op links doorkwam en de voorzet kon geven die Til gelukkig net naast kopte. De Kroatische verdediger doet echt zijn best, maar hem inbrengen, is een vorm van Russisch voetbalroulette. Wat dat betreft zou zo’n ingreep beter bij de vorige trainer Slutsky passen. In wat mindere mate vormt ook het laten invallen van Hajek onderdeel van dit gevaarlijke spel. De trainer komt er met uitzondering van de uitwedstrijd bij Sparta telkens mee weg.

Het lijkt erop dat Bazoer de rest van het seizoen in Arnhem blijft spelen. De club ziet in hoe belangrijk hij is en vraagt terecht een hoge prijs bij voortijdig vertrek. Hopelijk heeft dat tot resultaat dat hij het seizoen afmaakt. Mocht dat niet zo zijn dan zie ik hem het liefst naar het buitenland vertrekken in plaats van een Nederlandse club te versterken.

Er volgt nu een drukke week met twee thuiswedstrijden, dinsdag thuis tegen derde divisieclub DVS ’33, zaterdag tegen FC Groningen. Eens kijken of Vitesse zich stabiel genoeg toont om in de winning mood te blijven.

Feyenoord-Vitesse 0-1
69. Openda 0-1