Niet in de euforie blijven hangen

4 augustus 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Als de openingswedstrijd van Vitesse thuis tegen Ajax een graadmeter is voor dit nieuwe seizoen dan belooft dat nog veel goeds. Het was een zinderende wedstrijd waarin de ploeg van trainer Slutsky een punt pakte van de miljoenenformatie Ajax. Iets waar dit seizoen heel weinig teams in Nederland toe in staat zullen zijn.

Toch is het verstandig om niet in de (terechte) euforie van het moment te blijven hangen, want we hebben het hier immers over Vitesse. Dat is de club die al vele jaren als enige garantie een verregaande wisselvalligheid afgeeft. Eerst maar eens even zien hoe de geelzwarten de eerstvolgende wedstrijden tegen de veronderstelde mindere goden Willem II, PEC Zwolle en Heracles Almelo doorkomen. Dan worden in speltechnisch en tactisch opzicht hele andere dingen gevraagd.

Tegen Ajax met zijn ijzersterke positiespel is er geen andere optie dan zoveel mogelijk vanuit een gesloten defensie voetballen met de linies compact op elkaar. Doe je dat niet, dan word je geslacht. Doe je dat wel dan zijn er twee bijkomende voorwaarden waaraan moet worden voldaan om kans te hebben op een goed resultaat. De eerste is uiteraard dat er goed en geconcentreerd moet worden verdedigd. Dat gebeurde. De tweede is dat af en toe op de counter speldenprikken worden uitgedeeld, zodat wat twijfel bij de tegenstander wordt gezaaid en de eigen defensie af en toe wordt ontlast. Als de vijandelijke aanvallen in één grote golf op het doel blijven afrollen, is het onbegonnen werk om het achterin droog te blijven houden. De druk wordt dan veel te groot. Met name in de tweede helft lukte het een aantal keren om venijnige speldenprikken uit te delen.

Ik geef hierbij mijn indrukken van de persoonlijke prestaties binnen dit toch deels vernieuwde team.

Doelman Pasveer blonk wederom uit. Heel knap, zeker nu hij net terug is van een polsblessure. Dat zou een keeper wat onzeker kunnen maken, maar daar was bij hem geen sprake van. Rechtsback Karavaev haalde zijn gebruikelijke, goede niveau. Het jeugdige centrale duo Doekhi en Obispo functioneerde prima. Ik denk dat PSV Obispo beter zelf had kunnen houden. En Doekhi, vorig seizoen regelmatig verguisd door zogenaamde kenners in de sociale media, is gewoon een goede speler, wiens ontwikkeling vorig seizoen ten onrechte is belemmerd, omdat Slutsky meestal de voorkeur gaf aan de tot aanvoerder gebombardeerde Van der Werff.

Dan Clark. Deze speler wordt door velen, waaronder ikzelf, als linksback te zwak geacht voor de basis. Maar zie, hij speelde tegen Ajax een geweldige wedstrijd. Onverzettelijk, sterk in de duels en opbouwend op een enkele foute pass na ook goed. Dat is minder vreemd dan het in eerste instantie lijkt. De Engelsman had in deze wedstrijd weinig ruimte in zijn rug, dus zijn kwetsbaarheid op snelheid kwam niet aan het licht. En hij heeft een goede trap in zijn linkerbeen, maar raakt het overzicht kwijt als hij in de drukte achterin niet zo snel een aanspeelpunt ziet. Dan kan het maar zo zijn dat hij de bal pardoes naar de tegenstander schiet. In deze wedstrijd werd hij een aantal keren goed geholpen door zich op het juiste moment aan de zijkant aanbiedende spelers die hij met passes langs de lijn kon inspelen. Deze speler met zijn geweldige wedstrijdmentaliteit zou ik toch nog niet volledig afschrijven. Het is goed om hem nog even te volgen als linksback en ook in gedachten te houden als optie voor de positie als verdedigende middenvelder (nummer zes).

De twee nieuwelingen op het middenveld, Tannane en Bazoer, hebben aangetoond dat zij, als het tussen de oren goed blijft zitten, een belangrijke rol kunnen gaan vervullen. Dat zal Serero normaal gesproken zeker ook doen, maar ik vrees dat hij voor 1 september alsnog vertrekt. Bero is als dynamische speler op meerdere plaatsen inzetbaar en zal voor Vitesse waardevol zijn zolang hij schorsingen en veldverwijzingen weet te voorkomen. Zijn eerste gele prent heeft hij al weer binnen.

De twee spitsen hebben te weinig laten zien. De vermeende topper Matavz verliest ieder duel en kan geen bal vasthouden. In een wedstrijd als deze, waarin moet worden gestreden om iedere bal, heb je weinig aan een speler wiens enige specialiteit ligt in het afwerken van voorzetten in het strafschopgebied. Linssen wil graag weg, maar slaagt er al lange tijd niet in om zich in de kijker te spelen bij andere clubs. Een Linssen in topvorm had zeker een van zijn twee mogelijkheden in de tweede helft tegen Ajax benut.

Van invaller Grot heb ik te weinig gezien voor een eerste analyse. Van de andere twee wissels Musonda en Gong verwacht ik dit seizoen nog wel het een en ander, al overheerst bij mij op dit moment de bange vraag of hun knieën het gaan houden.

Het punt tegen de landskampioen acht ik zeker verdiend. Aan de ene kant was er wat geluk bij kansen van Ajax, aan de andere kant had Vitesse in de tweede helft ook meer goals kunnen maken en stond Tadic bij de 2-2 buitenspel. Enkele millimeters misschien, maar buitenspel is buitenspel.

Nu dus naar Tilburg voor de wedstrijd tegen het goed gestarte Willem II. De wedstrijden tegen dat soort ploegen zullen uitwijzen waar Vitesse dit seizoen werkelijk staat.

Vitesse-Ajax 2-2
13. Bero 1-0, 30. Van de Beek 1-1, 55. Bazoer 2-1, 75. Tadic 2-2