Nico Budel op weg naar Charleston

4 april 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Nico Budel heeft zijn reis in de Global Ocean Race hervat. De 71-jarige Velpse zeezeiler is met co-schipper Erik van Vuuren met zijn jacht ‘Second Hayai’ op weg van Punta del Este (Uruquay) naar Charleston, gelegen in de Amerikaanse staat South Carolina.

De tocht van Punta del Este naar Charleston is de vierde van de vijf te varen etappes in de Global Ocean Race. De eerste etappe, van Mallorca naar Kaapstad startte op 25 september. In de tweede, van Kaapstad naar Wellinton, ging het in het in de eerste nacht, na 14 uren varen, helemaal mis. De mast op de ‘Second Hayai’ brak en dat betekende het einde van de race voor Nico Budel en zijn zoon Frans, die hem tijdens die etappe vergezelde.
Voor Frans Budel, ook doelman van de Velpse voetbalclub VVO, viel ‘de reis van zijn leven’ in één klap in duigen. “In een ‘split second’ is een heel jaar voorbereiding voor niets geweest. In één klap is het einde oefening”, vertelde Frans Budel toen.
Vader en zoon Budel zaten op dat moment 38 mijl uit de kust en 50 mijl verwijderd van Kaapstad. Op eigen kracht bereikte ‘Second Hayai’ vervolgens de haven van Kaapstad. Nico Budel bestelde een nieuwe mast en nieuwe zeilen en vertrok na een geslaagde proefvaart op woensdag 15 februari solo vanuit Kaapstad naar Punta del Este. Budel bereikte na 29 dagen, op donderdag 15 maart, de havenplaats in Uruqyay en had zo solo 4400 zeemijlen en twee etappes in één keer gevaren. “Na 20 dagen had ik wel het gevoel dat er een einde aan die tocht mocht komen”, zei Budel na aankomst.
Voor het eindklassement komen Budel en zijn ‘Second Hayai’ niet meer in aanmerking. Een goede uitslag neerzetten in één van de 2 laatste etappes is nu het doel. Van de aanvankelijke 6 deelnemers zijn er nog 4 over.
De vierde etappe is maandag van start gegaan. Woensdag (16.00 uur Nederlandse tijd) lagen Budel en Van Vuuren op een derde plaats.


Nico Budel, ontspannen aan een biertje, nadat hij na een solotocht van 4400 mijl in Punta del Este is aangekomen. 


Met zijn jacht ‘Second Hayai’ zet Nico Budel, net buiten de haven van Punta del Este, koers naar Charleston.