Neemt VDZ de koppositie over van OBW en maakt SML na het vertrek van Roberto Straal wel doelpunten?

8 december 2018 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de elfde speelronde afgewerkt. Houdt ESA met een zege in de streekderby bij SKV aansluiting met de top? Pakt RKHVV in de hoofdklasse A (veertiende speelronde) na zes nederlagen op rij eindelijk weer eens een overwinning? Neemt titelfavoriet VDZ in 3C in een rechtstreekse confrontatie de koppositie over van lijstaanvoerder OBW en gaat SML na het op non-actief stellen van trainer Roberto Straal wel presteren? De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
SKV – ESA (15.00 uur)

Met drie verliespunten meer dan koploper Dieren (25 punten uit 10 duels) en Be Quick Z (22 uit 9) begint ESA (19 uit 9) zaterdag in Wageningen aan de confrontatie met SKV (15 uit 9).  De ploeg van trainer Peter Gerritsen kan zich in de titelstrijd met Dieren en Be Quick Z geen puntenverlies permitteren. SKV pakte in 5 thuisduels 10 punten en verloor op sportpark De Zoom dit seizoen alleen van koploper Dieren (1-3).
ESA behaalde op vreemde bodem in vier wedstrijden 6 punten. De Arnhemmers verloren bij Dieren (1-0) en Be Quick Z (2-1). ESA bewaart echter goede herinneringen aan een bezoek aan SKV. In de laatste ontmoeting, op 5 november 2016, won ESA met 4-0. De punten gaan zaterdagmiddag opnieuw mee naar Arnhem.
Prognose: 1-3. 

Zondagvoetbal
Hoofdklasse A
RKHVV – Be Quick 1887 (14.00 uur)

RKHVV maakt een zeer moeizaam seizoen door. Na het ontslag van trainer Bram Braam is het de Huissenaren nauwelijks beter vergaan. Na een korte opleving met een thuiszege op MSC (7-0) en een uitoverwinning met 1-0 op Fortuna W is het weer bergafwaarts gegaan met RKHVV. De ploeg van trainersduo Ben Gerritsen/Julian Vlietstra verloor daarna zes keer op rij.

RKHVV staat zestiende en laatste met 7 uit 13 en ook het doelgemiddelde (16-40) spreekt boekdelen. Geen enkele ploeg incasseerde zoveel treffers en alleen Fortuna W en Be Quick 1887 scoorden minder vaak (14 goals).
Silvolde, Be Quick 1887 (beide 12 uit 13) en Purmersteijn en Fortuna W (beide 11 uit 13) staan nog in de buurt bij RKHVV. De Huissenaren zijn zondag alleen gebaat bij een zege. Een zevende nederlaag op rij brengt RKHVV in een uitzichtloze situatie. Lastig zal het in ieder geval worden . want Be Quick 1887 bleef in de laatste twee duels (5-2 zege bij Achilles 1894, 0-0 thuis tegen Silvolde) ongeslagen.
Prognose: 1-1.

Derde klasse C
OBW – VDZ (14.30 uur)

OBW (25 uit 10) en VDZ (23 uit 10) hebben inmiddels afstand genomen van nummer drie MASV (19 uit 10). De rol van Grol (17 uit 10) lijkt nog niet eens halverwege de competitie al uitgespeeld.
Op sportpark Hengelder kan VDZ bij een zege de koppositie van OBW overnemen. Van oudsher is er met de instelling van de Zevenaarse ploeg weinig mis. Kan VDZ qua inzet hetzelfde leveren, dan zal de ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi (foto) op basis van meer kwaliteit dit duel naar zich toetrekken.

Na de 1-0 nederlaag van OBW bij SML (11 november) won de Zevenaarse ploeg haar wedstrijden wat moeizamer. De duels met Gendringen (2-1), FC Trias (3-2) en de uitwedstrijd tegen Pax (2-0 winst) leverden de formatie van trainer Frank van Kouwen wel 9 punten op.
Ook VDZ verloor bij SML (1-0, 21 oktober), maar de Arnhemmers wonnen daarna vijf duels op rij. Op basis van kwaliteit bij VDZ geen verrassing, maar tegen OBW kan de Arnhemse ploeg laten zien daadwerkelijk de beste te zijn in deze klasse.
Prognose: 1-3.

SML – Doetinchem (14.00 uur)
SML beleefde een roerige week. Gesprekken tussen bestuur en spelers leidden uiteindelijk tot het op non-actief stellen van trainer Roberto Straal, die bezig was aan zijn vijfde seizoen. 
Voetbaltechnisch doet SML niet veel onder voor een ploeg als VDZ, maar het enorme gebrek aan scorend vermogen breekt de ploeg bijna wekelijks op.

De Arnhemse formatie scoorde in 10 wedstrijden slechts 10 keer en is daarmee in 3C het minst productief. In de duels met OBW en VDZ was één treffer genoeg voor de winst, maar afgelopen zondag was een karrenvracht aan kansen tegen het povere MvR niet aan SML besteed (1-0 verlies).
SML treft het niet dat uitgerekend zondag Doetinchem de tegenstander is. De Achterhoekers bleven in de eerste acht duels zonder zege, maar pakten in de laatste twee duels 6 punten.
De spelers van SML die verantwoordelijk zijn voor het vertrek van Roberto Straal zijn nu aan zet!
Prognose: 1-1.

Vierde klasse D
Veluwezoom – Jonge Kracht (14.00 uur)

Jonge Kracht is in 4D voorlopig de ‘best of the rest’. Met 20 punten uit 10 duels heeft de Huissense ploeg 6 verliespunten meer dan koploper DVV (23 uit 9). De Duivenaren moeten nog inhalen tegen Eendracht, de nummer voorlaatst.

Puntenverlies bij Veluwezoom kan Jonge Kracht zich dus niet veroorloven. De Velpse formatie, twaalfde met 9 uit 10, kan de punten in de strijd tegen degradatie echter ook goed gebruiken. De achterstand op Arnhemia, dat op een veilige elfde plaats staat, bedraagt slechts één punt.
Prognose: 1-2.

Klik hier voor het voetbalprogramma