Nacompetitie lonkt voor AVW ’66 en DVOV, degradatie ESA onafwendbaar

19 mei 2018 | Van onze AS-redactie

De zaterdagclubs AVW ’66 (tweede klasse G) en DVOV (vierde klasse B) hebben plaatsing voor de nacompetitie in eigen hand. AVW ’66 kwam thuis tegen degradatiekandidaat Owios niet verder dan een gelijkspel (0-0), maar klom naar de derde plaats op de ranglijst door de thuisnederlaag van Blauw Geel ’55 tegen Veensche Boys (1-2). Bij winst in de laatste wedstrijd tegen ESA is een plek in de nacompetitie veiliggesteld.

Tal van scenario ’s zijn in 2G nog mogelijk als het gaat om de verdeling van plaatsen in de nacompetitie. Vooralsnog is alleen Veensche Boys, winnaar van de eerste periodetitel, daarvan verzekerd. AVW ’66 is dat ook als de ploeg van trainer Wouter van der Ent op de laatste speeldag een beter resultaat haalt dan Blauw Geel ’55. In dat geval neemt AVW ’66 hoe dan ook op basis van de derde plek in de eindstand de tweede periodetitel over van kampioen Scherpenzeel. AVW ’66 gaat zaterdag op bezoek bij ESA. Blauw Geel ’55 is te gast bij Owios, de nummer twaalf op de ranglijst. Owios kan bij een zege concurrent VVOP nog achterhalen op de ranglijst en zo de nacompetitie tegen degradatie ontlopen.

Bij winst van AVW ’66 op ESA kan de Westervoortse ploeg ook nog (vervangend) periodekampioen in de derde periode worden. Dat gebeurt als het duel Lelystad ’67 – VVOP dan in een gelijkspel eindigt. Dat is ook voor Blauw Geel ’55 het ideale scenario, want dan neemt de Edese ploeg op basis van de eindstand de tweede periodetitel over van Scherpenzeel.

Bij verlies of een gelijkspel tegen ESA zou AVW ’66 wel eens overal naast kunnen grijpen. “We hebben er voor gekozen om er helemaal zelf voor te gaan”, vertelt AVW-trainer Wouter van der Ent, doelend op de eerdere zege van zijn ploeg op Blauw Geel ’55 in de laatste periode. “We staan nu een punt voor op Blauw Geel en een uitwedstrijd bij Owios is niet gemakkelijk. Maar we moeten het gewoon zelf afmaken.”

Van der Ent erkent dat er sprake was van enige opluchting op het moment dat bekend dat Blauw Geel ’55 afgelopen zaterdag had verloren van Veensche Boys. “Maar die laatste wedstrijden zijn natuurlijk fantastisch. Bij de meeste staat er nog wat op het spel.”
VVOP zit in het meest bizarre scenario. De ploeg uit Voorthuizen is zaterdag bij winst op Lelystad ’67 de derde periodekampioen en speelt het in de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse. Bij verlies kan VVOP worden ingehaald door Owios. In dat geval speelt die ploeg nacompetitie om degradatie naar de derde klasse te voorkomen.

* Foto boven: Doelman Joep Smulders van AVW ’66 brengt redding. (Foto: Ferry Leenders)

ESA  kan degradatie niet meer ontlopen. Door de 2-0 nederlaag bij VSCO ’61 bleef de achterstand op AGOVV drie punten. De Arnhemse ploeg zou nog gelijk in puntenaantal nog gelijk kunnen komen, maar het doelsaldo is zwaar in het nadeel van ESA (min 55 tegen min 40).
ESA had in Oosterwolde nog een punt aan het duel met VSCO ’61 over kunnen houden, maar Thom Mutgeert miste in de 70e minuut bij een 1-0 achterstand een strafschop. De doelman van de thuisclub keerde de inzet van de Arnhemse aanvoerder. Vlak voor tijd scoorde VSCO ’61 ook nog een tweede treffer: 2-0. 

Voor AZ 2000 stond er in de derde klasse A in de laatste wedstrijd van het seizoen niets meer op het spel. Trainer Patrick Baltus, die Silvano Baars (foto rechts, nummer 16) de absolute uitblinker noemde, was echter lovend over de inzet en de mentaliteit van zijn ploeg. De thuisploeg maakte tegen Candia ’66 een 0-2 achterstand nog goed een punt: 2-2.
Na een vroege achterstand 0-1 had Lorenzo Arends de kans op de gelijkmaker, maar zijn gestifte bal ging net over de lat. meteen daarna was het aan de andere kant wel raak: 0-2. “Wij speelden met veel druk vooruit en creëerden kansen die helaas niet allemaal werden verzilverd”, vertelde Baltus na afloop. Miquel Derby was wel trefzeker (1-2), waarna Yancey Baars na een handsbal vanaf de strafschopstip mocht aanleggen. De uitstekende doelman van Candia ’66 bracht echter redding. Kreeg AZ 2000 kansen, ook Candia ’66 liet zich niet onbetuigd. Twee keer belandde de bal op de kruising.

“Tijdens de rust heb ik de ploeg de complimenten gegeven over het voetbal en hun tomeloze inzet”, zei Baltus, die Candia ’66 vooral gevaarlijk zag worden via de diepe bal op de vleugelaanvallers. “Maar onze verdediging stond als een huis.
AZ 2000 kwam door een kopbal van Bryan van Schooten op 2-2 (foto links). Lorenzo Arends leverde de prima assist. “We kregen daarna nog de beste kansen, maar goals leverde dat niet op” zei Baltus, die Silvano Baars de absolute uitblinker noemde.

In 4B won DVOV op sportpark De Pinkenberg met 7-0 van Prins Bernhard. In de strijd om de derde periodetitel deelt de ploeg van trainer Patrick de Nooijer de tweede plaats achter koploper OVC ’85 (kampioen en al in bezit van de eerste periodetitel) met Fortissimo. Het doelsaldo van DVOV (plus 20) is echter veel beter dan dat van Fortissimo (plus 11). Komende zaterdag gaat DVOV op bezoek bij nummer laatst Harskamp, Fortissimo ontvangt Prins Bernhard. 

* Foto boven: Aanvoerder Mark Schulte knalt op het doel van Owios, maar ook deze poging zal geen treffer opleveren. (Foto: Ferry Leenders)
* De foto ’s van AZ 2000 – Candia ’66 zijn gemaakt door Jan van Zomeren.
* De foto ’s ovan AVW ’66 – Owios onder de uitslagen zijn gemaakt door Nico Kooij.

 
UITSLAGEN ZATERDAGVOETBAL (19 mei)
EERSTE KLASSE C
Montfoort – WNC                          1-2
DHSC – DTS Ede                            2-0
De Merino ’s – LRC                        0-1  
Delta Sport ’95 – SVL                     1-3
GJS – Duno                                      0-0 (gest, na 45 min., blessure arbiter)
Sliedrecht – GRC 14                        2-2
Bennekom – Woudenberg            0-2

TWEEDE KLASSE G
Renswoude – Lunteren                  1-0
Valleivogels – AGOVV                    6-2
FC Horst – Lelystad ’67                  2-5
Blauw Geel ’55 – Veensche Boys   1-2
VSCO ’61 – ESA                                2-0
AVW ’66 – Owios                             0-0
VVOP – Scherpenzeel                     2-9

DERDE KLASSE A 
AZ 2000 – Candia ’66                     2-2
Advendo ’57 – Dieren                      0-1
Redichem – Zelos                             0-9
VRC – SVP                                         4-0
De Treffers – Uni VV                       4-0
Keizerstad – Veenendaal                 3-0

VIERDE KLASSE B
Zeewolde – Veluwse Boys               5-0               
OVC ’85 – EFC ’58                            6-0
Wodanseck – DVV                            3-0
DVOV – Prins Bernhard                  7-0
Fortissimo – Harskamp                   7-1
De Paasberg – Vierhouten ’82        3-1


Mike Teeuw, Mark Schulte (14) en Robin van Otegem duiken gevaarlijk op voor het doel van Owios,


maar ook deze situatie zal geen treffer opleveren.


De doelman van Owios brengt opnieuw redding voordat Ivo Rigter gevaarlijk kan worden. Op de achtergrond Robin van Otegem (22).