Nacompetitie binnen bereik VDZ

24 mei 2024 | Van onze AS-redactie

VDZ is in de derde klasse B van het zondagvoetbal nog één overwinning verwijderd van een plek in de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. Die zege moet de ploeg van trainer Wilco Klop en zijn assistent Stijn van Gent zondagmiddag behalen in de thuiswedstrijd tegen sc Rheden. Klop, bezig aan zijn tweede seizoen bij de Arnhemse derdeklasser, kijkt terug op het seizoen en blikt vooruit.

Heeft VDZ voldaan aan de verwachtingen voor dit seizoen?
“De verwachtingen waren hoger dan wat we tot nu toe hebben bereikt. We hadden al eerder meer afstand moeten nemen en al een periodetitel op zak moeten hebben. We wilden ook voor de bovenste plaats gaan. Dat is niet gelukt en dan is een periodetitel uiteindelijk ook een mooie prijs. Maar dan zullen we eerst nog wel van Rheden moeten winnen.”

Waarom is het niet gelukt kampioen te worden?
“Vorig seizoen zijn we tweede geworden. Dan wil je het volgende jaar meer en eerste worden. Dat had gekund, maar we hebben het niet altijd kunnen brengen. We waren te wisselvallig en fantastische wedstrijden afgewisseld met mindere. Daardoor zijn we al snel op grote achterstand gekomen van AZC.

Heeft die wisselvalligheid te maken met de jeugdigheid in jullie selectie?
“Dat kan, maar dat speelde vorig seizoen ook. Ergens komen is één, ergens blijven is een ander verhaal. Ik vind dus ook dat we best een mooi seizoen hebben gehad. Als we zondag de nacompetitie halen, kunnen we niet ontevreden zijn. Ook al waren de verwachtingen wat hoger. AZC heeft 89 doelpunten gemaakt, wij 59. Ook wij krijgen altijd voldoende kansen, maar in het scorend vermogen zit nog het verschil. Maak je de kansen niet af, dan ga je ook altijd tegen jezelf voetballen.”

Hebben de perikelen rond het al dan niet verlengen van je contract een rol gespeeld?
“Dat de technische commissie van VDZ in eerste instantie niet met mij verder wilde, heeft even een rol gespeeld. Maar ik heb al dat gedoe al snel achter me gelaten. Dat wekt allemaal negativiteit op en dat is niet nodig. Het is nu opgelost.”

Teug naar de wedstrijd tegen sc Rheden. Is het voor jou als inwoner van Rheden en oud-speler en oud-trainer van Rheden een speciale wedstrijd?
“In die zin dat ik een hele hoop jongens ken en ze vaak tegenkom in het dorp. Maar ik ga daar prima mee om. Het is ook geen vreemd gevoel, want ik heb al vaker tegen sc Rheden gespeeld. Ik wil altijd winnen en dat is nu niet anders.”

Voor sc Rheden staat er niets meer op het spel. De club is al zeker van de nacompetitie, waarin het zich moet handhaven. Een voordeel voor VDZ?
“Wij zullen Rheden in ieder geval niet onderschatten. We zullen doen wat we kunnen en ik hoop op een lekkere wedstrijd. Rheden zal blij zijn dat ze niet meer rechtstreeks kunnen degraderen en in de nacompetitie gun ik ze alles.”

Als VDZ de nacompetitie haalt, zijn jullie dan kanshebber?
“Dat zijn we zeker. Over het geheel is de groep in deze fase fitter dan vorig seizoen. Maar van de twaalf ploegen die in deze nacompetitie meedoen, spelen er volgend seizoen slechts twee in de tweede klasse. Het gaat steeds om één wedstrijd en dan moet je ook een beetje geluk hebben. Maar eerst nog Rheden.”


Klop en Van Gent ook volgend seizoen trainersduo bij VDZ

Wilco Klop (60) en zijn assistent Stijn van Gent (30) vormen ook volgend seizoen de technische staf van VDZ. Daar zag het in februari van dit jaar niet naar uit. Klop kreeg toen van de net nieuw aangestelde technische commissie onder leiding van Armand Rood (ex-speler VDZ) te horen dat zijn contract aan het einde van het seizoen niet zou worden verlengd. Van Gent mocht wel blijven, maar verklaarde zich solidair met zijn hoofdtrainer.

Het besluit van de TC het contract met Klop niet te verlengen was tegen de wens van de spelers in. ‘Via de spelersraad is gevraagd naar onze mening en met wat nuances in de rolverdeling wilden wij door met Wilco en assistent Stijn van Gent’, zo liet aanvoerder Joris Schemkes destijds weten.
Na veel intern beraad en na nederlagen tegen Robur et Velocitas (1-2) en uit tegen Colmschate (2-1) besloot het bestuur van VDZ begin maart het besluit van de technische commissie terug te draaien en het contract met Klop en ook van Van Gent te verlengen. De technische commissie was al eerder opgestapt en inmiddels is ook de rust op sportpark ’t Cranevelt teruggekeerd.

* Foto geheel boven: Wilco Klop volgt de verrichtingen van zijn ploeg in het thuisduel met Robur et Velocitas (1-2). (Foto: Nico Kooij)
* Klik hier voor het voetbalprogramma van 25 en 26 mei.