Met SCO heeft Oost-Arnhem nog een appeltje te schillen

11 januari 2020 | Van onze AS-redactie

Drie weken na het eerste verlies tegen SCO (25-26) krijgen de korfballers van Oost-Arnhem kans op een revanche. Bij de hervatting van de zaalcompetitie in de hoofdklasse B staat zaterdagavond (11 januari) meteen de return op het programma. Laat Oost-Arnhem zich in Friesland voor de tweede keer verrassen of gaan de punten mee terug naar huis?

Na vijf zeges op rij ging lijstaanvoerder oost-Arnhem in de laatste wedstrijd van 2019, op 21 december, kopje onder tegen SCO. Notabene tegen de ploeg die nog zonder punten afgereisd was naar Arnhem. De Friezen hadden met Arjan Kreeft wel een nieuwe coach op de bank voor de opgestapte Rico Kruit. Dat zorgde blijkbaar voor nieuw elan, want aan vechtlust schortte het allerminst bij de Friezen.

Bij Oost-Arnhem lukte maar weinig, die zaterdagavond (21 december) in sporthal Valkenhuizen. De eerste acht schoten leverden geen enkele treffer op en SCO rook al meteen bloed. De Friezen namen een 0-2 voorsprong en alleen bij 4-4 en 8-8 kwam de thuisploeg nog twee keer gelijk. Een voorsprong was er nooit voor Oost-Arnhem, dat na de pauze zelfs tegen een 16-25 achterstand aankeek.

Noa Kapteyn waagt een doelpoging tegen SCO. (Foto: Mike Bekkers)

De ploeg van trainer Ron Steenbergen begon vervolgens aan een indrukwekkende inhaalrace. Met nog vijf minuten te spelen had Oost-Arnhem de achterstand tot 25-25 teruggebracht en leek alsnog op weg naar de zege. Het vele tijdrekken en het simuleren van blessures door SCO brak echter het ritme. Na een benutte Friese strafworp (24-26) scoorde Matthijs Baerends met nog 38 seconden op de klok 25-26. De thuisploeg kreeg daarna zelfs nog een keer balbezit, maar het schot van Bas Broenink rolde over de rand van de korf, maar viel niet binnen.

De kater was na afloop groot, want het verlies had Oost-Arnhem vooral aan zichzelf te wijten. onbewust speelde onderschatting mee. “Dat je minder scherp dan anders aan een wedstrijd begint, daar gaat het al mis”, zei coach Ron Steenbergen. “Dat kan natuurlijk altijd een keer gebeuren, maar dan moet je met elkaar heel hard gaan werken  en de goede keuzes maken. Er was niet genoeg discipline om sober te spelen.”

Rosemiek Harrewijn zal Bas Broenink (24 in stelling brengen. (Foto: Mike Bekkers)

Dat zijn ploeg na de pauze nog een achterstand van negen treffers bijna goedmaakte, noemde Steenbergen ‘knap’. “En deze nederlaag verpest natuurlijk niet het seizoen. We hebben een geweldige eerste seizoenshelft gespeeld, maar ik ben hier wel even chagrijnig van.”

Zaterdagavond krijgt Oost-Arnhem dus al kans op een revanche. “We hebben expres twee weken niets gedaan om allerlei pintjes te laten verdwijnen”, zegt Rick Verdouw, aanvoerder van Oost-Arnhem. “Vorig seizoen hebben we ook nog oefenwedstrijden gespeeld in de ‘winterstop’. Dat is ons aan het einde toch wat opgebroken.”

Oost-Arnhem startte afgelopen maandag met de training en ook Anna van Mölken is na lang blessureleed weer aangesloten. De selectie heeft de beelden van het vorige duel bekeken en weet waar het misging. Dat het vrouwelijke deel van SCO in het vorige duel 17 van de 26 doelpunten produceerde is een aandachtspunt.

Bij SCO ontbreekt Sjoerd Tijl, die in de wedstrijd in Arnhem een gele kaart kreeg. De Friese ploeg versterkte zich wel Alejandro Quezada en Cynthia Nuñes, afkomstig van de Domicaanse Republiek.

* Foto rechtsboven: Bas Broenink op weg naar één van zijn vijf treffers tegen SCO. (Foto: Mike Bekkers)

Zaterdag 21 december
Oost-Arnhem – SCO 25-26 (13-17).

Oost-Arnhem, eerste aanval: Rick Verdouw 7, Bas Broenink 5, Nynke Lokhorst, Rosemiek Harrewijn.
Eerste verdediging: Thijs Broenink 4, Matthijs Baerends 4, Noa Kapteyn 1, Willemien Kragt 3.

Zaterdag 21 december
Zesde speelronde
Oost-Arnhem – SCO 25-26
ODIK – Wageningen 21-26
Dalto – Deetos 30-24
Sparta Zwolle – DSC 20-26

Stand
Dalto 6-10
Oost-Arnhem 6-10
Deetos 6-6
DSC 6-6
Wageningen 6-6
Sparta Zwolle 6-4
ODIK 6-4
SCO 6-2

Programma
Zaterdag 11 januari
Zevende speelronde
SCO – Oost-Arnhem (20.00 uur
Wageningen – ODIK
DSC – Sparta Z
Deetos – Dalto