Martin Ødegaard als plezierige uitzondering

16 december 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Drie broodnodige punten en ontegenzeggelijk verdiend. Tel daar het spel van Martin Ødegaard, de invalbeurt van Gong en de mooie doelpunten bij en dan is het goede van de wedstrijd van Vitesse tegen VVV Venlo (2-1) wel zo ongeveer verteld. Voor de rest was het ondanks de zichtbaar goede bedoelingen van de Arnhemse formatie vooral saai, uitermate saai.

Hoe valt dat te analyseren? Wel, VVV Venlo speelde tot de zeventigste minuut behoudend en bang. Dom genoeg, daar kom ik zo nog op terug. En Vitesse had een groot overwicht, maar wist nauwelijks kansen te creëren. Dat komt vooral doordat de laatste pass vaak niet zuiver is. De ploeg komt regelmatig via de zijkanten door, maar haalt daar veel te weinig rendement uit. Ødegaard was in deze wedstrijd, en niet voor het eerst, de plezierige uitzondering. Onbegrijpelijk dat hij via de sociale media zo veel kritiek over zich heen krijgt als het bij hem in sommige wedstrijden niet lukt. Het is toch een genot om deze jongen te zien voetballen en hij werkt er ook nog eens keihard bij. Dezelfde kritische opportunisten zullen de Noor nu wel weer bejubelen.

Wel terecht vind ik de kritiek op Büttner. Van hem met zijn staat van dienst werd na zijn terugkeer veel verwacht. Nadat hij in totaal zo’n driekwart seizoen heeft verkwanseld door overgewicht is hij nu al een flinke tijd fit, maar zijn prestaties vallen vies tegen. In aanvallend opzicht is hij vergelijkbaar met een keffertje dat niet bijt. En verdedigend is hij niet echt betrouwbaar. Soms te wild, vaak te ver van de man af om een voorzet te verhinderen. Zie ook de de gelijkmaker van de Venlonaren. Clark heeft een aantal keren op zijn plaats gespeeld en kreeg van menigeen een vrij negatieve beoordeling, maar als hij wat langer de kans zou krijgen, zou iedereen kunnen zien dat hij een betere back is dan Büttner.

Aan die linkerkant van Vitesse is ook wel het nodige aan te merken op Linssen. Hij is geen echte buitenspeler en moet het hebben van naar binnen trekken en gevaar stichten met de kop of verrassende schoten. Zolang dat regelmatig lukt, is hij van waarde, maar als dat tegenzit, en dat is de laatste tijd te vaak het geval, heeft de ploeg weinig aan hem. Als er al gevaar vanaf de zijkant ontstaat, is dat meestal van rechts via Karavaev, Ødegaard of Beerens. Van laatstgenoemde, gezien zijn reputatie als speler met een goede voorzet, overigens veel minder dan verwacht.

Als centrumspits werkt Darfalou zich het schompes, maar hij speelde wedstrijdenlang zeer ongelukkig. Heel fijn voor hem en de ploeg dat hij op fraaie wijze de winnende goal maakte na een actie van snelheidstrein Gong. Ik denk dat de Nigeriaan de snelste speler is van de hele Eredivisie. Als hij fit blijft, kan Vitesse nog veel plezier van hem beleven. Het doelpunt van Darfalou, direct na de gelijkmaker van VVV Venlo, redde Vitesse van het zoveelste schandalige resultaat.

Trainer Maurice Steijn van VVV Venlo zou zich toch eens achter de oren moeten krabben over de tactiek van zijn ploeg in de eerste zeventig minuten. Toen hij in de laatste fase aanvallend wisselde en zijn team meer initiatief liet nemen, werd de kwetsbaarheid van Vitesse direct zichtbaar. Zogenaamde kleine ploegen die met lef en inzet spelen, zijn tegen Vitesse niet kansloos, dat zou deze trainer toch moeten weten. Ook trainer Leonid Slutsky is (nog?) niet in staat gebleken om dat te veranderen.

Uit het buitensporig grote aantal lege blauwe stoelen in het stadion bleek dat veel seizoenkaarthouders dit keer zijn weggebleven. Dat zal niet altijd en alleen vanwege de kou zijn geweest. Vitesse heeft namelijk in de laatste weken veel goodwill verspeeld. Voor de winterstop resteren nog de wedstrijden bij Kozakken Boys (voor de beker) en bij De Graafschap. Die duels moeten worden gewonnen. Overbodig om tegen Vitessekenners te zeggen dat dat moeilijk genoeg kan worden. Het is echter sportief noodzakelijk en ook de enige manier voor Slutsky en zijn mannen om iets van het verloren krediet bij de supporters terug te winnen.

Vitesse-VVV Venlo 2-1
32. Ødegaard 1-0, 76. Mlapa 1-1, 80. Darfalou 2-1.