Los zand en fout op fout

2 februari 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Het lijkt onmogelijk, maar Vitesse is er bij ADO Den Haag in geslaagd om de grootste wanprestatie sinds vele jaren te leveren. De Vitessesupporters zijn tegen wil en dank gewend geraakt aan zeperds tegen degradatiekandidaten, maar wat de ploeg van trainer Sturing in Den Haag heeft laten zien, tart iedere beschrijving.

Er was hoop op verbetering onder de nieuwe trainer. Hij predikt aanvallend voetbal, druk zetten op de tegenstanders en een goed positiespel. In het zonovergoten trainingskamp in Portugal was al volop in die richting gewerkt, luidde het verhaal. Nu konden er natuurlijk op de korte termijn nog geen wonderen worden verwacht, maar er zouden al wel aanzetten van de nieuwe spelstijl zichtbaar moeten zijn.

En wat zagen we in deze wedstrijd in Den Haag tegen een tegenstander die met een batterij derderangs Engelse spelers in de ploeg nog net zo zwak was als daarvoor? Een Vitesseteam dat als los zand aan elkaar hing en fout op fout stapelde. Dankzij doelman Pasveer en een dosis geluk kwamen de Arnhemmers totaal onverdiend nog met een puntje van het veld. Schandalig slecht.

Laat ik de ploeg eens even doornemen. Pasveer maakte enkele voor hem ongebruikelijk foutjes, maar redde een aantal keren fenomenaal. Verder haalde Doekhi, ondanks een misrekening voorafgaand aan de penalty, een ruime voldoende, net als zijn kompaan in het centrum Obispo. Twee jongens die door quasi-kenners veelvuldig onderuit zijn gehaald, maar met hun keeper de steunpilaren van het gemankeerde elftal zijn.

Over linksback Clark heb ik het al vaker gehad. Een ijverige speler, maar grossierend in de gekste fouten, ook in Den Haag. Zijn collega aan de overzijde, Lelieveld, leverde eveneens een dramatische wedstrijd af. Ik begin me af te vragen of hij het gewenste niveau wel gaat halen. In de verdedigende duels is hij matig en koppen kan hij niet. Hij heeft opbouwende en aanvallende kwaliteiten, maar is vaak te schijterig om dat te laten zien. Dat was tegen ADO Den Haag in bijzondere mate het geval.

Dan het middenveld. Foor is geen schim meer van de betrouwbare, degelijke middenvelder die hij in een wat verder verleden lange tijd is geweest en bakte er ook nu heel weinig van. Bero werkte zich ook in deze wedstrijd drie slagen in de rondte, onderschepte ook veel ballen en was daardoor nuttig. Opbouwend en aanvallend is hij jammer genoeg geen constante factor en ging er ook nu veel verkeerd bij hem. Bij Bazoer als meest vooruitgeschoven middenvelder zag ik gelukkig wel een bepaalde gedrevenheid, maar zijn uitstekende techniek liet hij slechts op enkele momenten zien. Als geheel werd het middenveld vooral in de tweede helft door de povere Hagenezen regelmatig overlopen.

Voorin op rechts heeft het vaatje buskruit Tannane zeker aanvallende kwaliteiten, maar hij is teveel uit op het maken van acties, ook als dat niet kan. ADO Den Haag had zijn huiswerk goed gedaan en stelde zich gestaffeld op als de Nederlands-Marokkaanse speler aan de bal was. Geen doorkomen aan, maar hij bleef het maar proberen.

In de spits kreeg Buitink een kans. Hij heeft helaas geen pepernoot geraakt. Geen duel gewonnen, geen bal fatsoenlijk gespeeld. Als ik trainer was geweest had ik hem uiterlijk in de rust al gewisseld. Op basis van enkele wedstrijden vorig seizoen had ik een redelijke dunk van hem, maar wat hij in deze wedstrijd en bij zijn korte invalbeurten dit seizoen heeft laten zien, brengt mij aan het twijfelen.

Op links hadden we dan nog Linssen, de goaltjesdief. Dat is een zeer belangrijke  specifieke kwaliteit, qua spel heeft hij echter verder weinig te bieden. Dat hoeft geen probleem te zijn binnen een goed draaiend elftal, maar hij is niet de man die een zwalkend elftal speltechnisch kan helpen.

Al met al is de balans die ik hier heb opgemaakt zeer negatief. Ik hoop dat de verse krachten Brenet en Tronstad de situatie wat kunnen verbeteren, maar dat zijn natuurlijk geen tovenaars die de ploeg met waarschijnlijk het slechtste positiespel van de hele Eredivisie goed aan het voetballen krijgen. Er zullen heus nog wel enkele uitschieters naar boven komen als (enkele van) de grillige momentenvoetballers Tannane, Bazoer, Matavz en Linssen hun dag hebben, maar dit elftal mist teveel basiselementen van het voetbal om ook maar enige kans te maken op Europees voetbal.

ADO Den Haag-Vitesse 0-0