Laat degradatie niet alleen op papier blijven bestaan

13 april 2024 | Van onze AS-redactie

Wat ging het weer gemakkelijk. Dat Vitesse bij PSV zou verliezen, was voorspelbaar, maar de manier waarop de 6-0 nederlaag tot stand kwam, was ontluisterend. De ploeg van trainer Sturing is in Eindhoven niet door het ijs gezakt, maar gedonderd.

De bedoelingen zullen ongetwijfeld goed zijn geweest. En in het krappe eerste halfuur was er tegen een beter, maar toch zeer matig PSV nog weinig aan de hand. Maar zie, de volgende defensieve blunder in de oneindige reeks van dit seizoen hielp de Eindhovenaren een handje. Nu was het Pinto die op knullige wijze in de fout ging. En in de minuten daarna was de organisatie achterin weer eens volkomen zoek. Kort achter elkaar vielen de 2-0 en 3-0 en was Vitesse verworden tot kanonnenvoer.

Wat heeft een diepere analyse van deze wedstrijd nog voor zin? Dat zou een herhaling van zetten worden en degradatie valt toch niet meer te voorkomen. Ik wijd daarom geen woorden meer aan deze wedstrijd en zet in plaats daarvan wat persoonlijke kanttekeningen bij de zaak die nog veel ernstiger is dan de teruggang naar de Keuken Kampioen Divisie, namelijk het dreigende einde voor de betaald voetbalclub Vitesse.

Bij de beoogde eigenaar Parry heb ik vanaf het eerste begin grote twijfels gehad. Hij denkt dat de club een verdienmodel kan zijn, maar hoe dan? Vitesse heeft in de Russische periode een schuld van 150 miljoen opgebouwd, gemiddeld bijna 15 miljoen per seizoen. Verder is er op AZ na geen ploeg in de hele Eredivisie die met winst heeft kunnen draaien.

Dan de kapitaalkracht van zijn bedrijf. Naar eigen zeggen wordt het kapitaal gevormd door een groot aantal kleinere financiers die op enige termijn winst op hun investering zouden moeten gaan maken. Deze opzet heeft verdacht veel weg van een piramidespel nieuwe stijl.

De plannen van Parry lijken niet realistisch en een negatieve beoordeling door de KNVB acht ik wat dat betreft niet vreemd. Wel moet de voetbalbond zich schamen voor de trage besluitvorming, al zal dat mede zijn oorzaak hebben in het in eerste instantie niet aanleveren van alle benodigde stukken door de club. Maar bij zo’n belangrijke kwestie eens in de pakweg zes weken bij elkaar komen met een door vrijwilligers gevormde licentiecommissie is onverantwoord en stuitend.

Dan nog even iets over de onlangs aangestelde adviseur, oude bekende Van der Kraan. Ik hoor en lees dat hij Vitesse indertijd heeft gered, maar de waarheid ligt wat genuanceerder. Vitesse stond ook toen op de rand van het faillissement en wat Van der Kraan heeft gedaan, is het sluiten van een gehomologeerd akkoord met de schuldeisers. Voor hen was het slikken of stikken: een klein deel van de vordering terugkrijgen of helemaal niets. Dit is geen verdienste van Van der Kraan, iedere andere directeur had dit ook kunnen bewerkstelligen. We moeten ook niet vergeten dat de schuld waar het om ging op zijn minst voor een groot deel was opgebouwd in de jaren waarin Van der Kraan als Algemeen Directeur de touwtjes bij Vitesse in handen had.

Nu gaat de nieuwe directeur Reijntjes op advies van Van der Kraan dezelfde juridische zet proberen te doen. Dat is geen kwestie van slim, creatief beleid, maar een op grote armoe gebaseerde noodgreep. Het zal niet anders kunnen en dat is schrikken voor iedereen die bij Vitesse is betrokken.

Wat mij positief lijkt van dit tweetal is dat zij kiezen voor een strategie van overleg met de licentiecommissie om met een alternatief plan te gaan voldoen aan de licentievoorwaarden. Dit plan kennen we nog niet, maar de financiële basis daarvan zal door het bedrijfsleven in en rond Arnhem moeten worden gelegd. De steeds venijniger wordende Parry kan daarbij met zijn vordering van minstens een miljoentje of twaalf op de club met een hoog rentepercentage een enorm obstakel worden. Nieuwe financiers zullen er weinig voor voelen om hun geld linea recta in de zakken van de Amerikaan te zien verdwijnen.

Kan het gevecht om het profbestaan nog worden gewonnen? De schuldeisers moeten dan eieren voor hun geld kiezen. Verder moet er een oplossing voor de schuld aan Parry komen. Bovendien moet er een nieuwe financiële basis op KKD-niveau worden gelegd. En de KNVB moet daar zijn zegen aan geven. Dit alles moet dan ook nog binnen enkele weken zijn beslag krijgen!

Dat het allemaal zo erg is, zal op een enkele insider na niemand hebben verwacht. Ik wens iedereen met een Vitessehart toe dat we niet achteraf moeten vaststellen dat we ons helemaal voor niets druk hebben gemaakt over de sportieve wanprestaties dit seizoen. Nu er toch degradatie volgt, laat die dan niet alleen op papier blijven bestaan.

PSV-Vitesse

28. De Jong 1-0, 30. Tillman 2-0, 37. Ramalho 3-0, 53. Bakayoko 4-0, 67. De Jong 5-0, 90. Lozano 6-0