Kweekvijver voor handbaltalent

21 oktober 2010 | Van onze AS-redactie

Hij weet het heel zeker: over een aantal jaren dienen de eerste handbaltoppers zich aan. Opgeleid en afgeleverd door de Handbal Talent School Gelre. Docent Maurits van de Weijer zegt: “Van minimaal drie jongens weet ik nu al zeker dat ze eredivisie gaan spelen.”

Wat Van de Weijer betreft is dat nog maar het begin. Deze unieke school in Arnhem, die valt onder de Stichting Tophandbal Gelre en nauw samenwerkt met het CIOS, moet uitgroeien tot een fenomeen in Arnhem en omgeving, een onmisbaar baken en een soort vertrekstation voor iedereen die tophandbal wil gaan spelen. Van de Weijer (36), zelf een handbalfanaat, was vijf jaar geleden een van de initiatiefnemers voor de talentschool. “Ik vond dat er gewoon te weinig werd getraind. Daar rolde 2,5 jaar geleden deze stichting uit voort.”
Spelers en speelsters van negen verenigingen uit Arnhem en omgeving, tot een straal van ongeveer 25 kilometer,  hebben zich sinds de start aangemeld. Van de Weijer: “In het eerste jaar hadden we 50 deelnemers, nu is het nog iets minder maar we hopen dat aantal weer te halen. Het zijn prestatieteams, die in twee groepen zijn ingedeeld. De jongste groep – 10 tot 12 – traint op zaterdag bij ons. Met de clubtrainingen erbij trainen ze dus drie keer per week. De oudste groep – van 12 tot 16 – traint twee keer bij ons, in totaal vier keer per week. Het echte resultaat kun je uiteraard pas over vijf tot tien jaar zien, maar ook nu al kunnen we zien dat het wel degelijk effect heeft. De jeugdteams uit ons gebied doen het beter in de competities, er zijn meer jeugdteams dan ooit aanwezig op de NK’s. De basis ligt natuurlijk bij de verenigingen, maar wij kunnen iets extra’s bieden. Dat zijn trainingen op hoog niveau.”

Die trainingen hebben, vertelt Van de Weijer, de techniek als basis. “Want als je geen bal kunt vangen, dan houdt het op.” De handbaldocenten hanteren een rode draad, een uitgekiende trainingsmethode voor de toekomstige handbalvedetten. “De individuele ontwikkeling staat voorop. Dat betekent veel techniek-trainingen, mét veel speelse elementen om het aantrekkelijk te houden. De rode draad houdt een aantal creatieve en originele elementen in. We leren de jeugd bijvoorbeeld dat je niet alleen maar op de cirkel moet verdedigen. Ren het veld in om die bal te pakken, zeggen we altijd. Ander voorbeeld: we trainen op álle posities. De specialisaties  komen pas op je achttiende jaar. We geven ook mobiliteitstraining. Een voorzichtige krachttraining, het zijn meer houdingsoefeningen, erg goed voor de jeugd.”

Van de Weijer hoopt op nog meer respons van de clubs. Pas geleden is Groesbeeks Glorie erbij gekomen, iets verder weg van Arnhem maar niet minder welkom. “We willen nog meer betekenen voor de clubs. We hebben hier een professionele staf, zelfs met enkele stagiairs specifiek voor het handbal. Iedereen kan daar gebruik  van maken.”

 
Maurits van de Weijer (m) en een aantal van zijn pupillen.