Kragt: ‘Jammer dat het erop zit’

22 maart 2021 | Van onze AS-redactie

Het seizoen in de Korfbal League zit er voor Oost-Arnhem op. De ploeg van interim-trainer Ron Steenbergen verloor zaterdagmiddag in de tiende en laatste speelronde in poule A thuis van Bauw Wit: 21-27. Ondanks het verlies liet Oost-Arnhem zien gedurende het seizoen enorm gegroeid te zijn.

Voor Oost-Arnhem was het de negende nederlaag in tien duels. Het heeft het moreel van de ploeg echter geenszins aangetast. Integendeel. “Het was een leuk en mooi seizoen”, sprak Willemien Kragt na afloop van het duel met Blauw Wit. “Je hoopt een paar wedstrijden te winnen, zoals die tegen LDODK. Maar we hebben ze bijna allemaal verloren en dat was achteraf niet nodig. We kwamen er ook steeds beter in en daarom vind ik het jammer dat het voorbij is. Ik heb nu al zin in volgend seizoen. Zeker als er weer publiek in de zaal zit en ik denk dat ik namens onze hele groep spreek.”

Fases in wedstrijden waarin Oost-Arnhem stilviel en niet mee scoorde met de tegenstander, noemt Kragt als oorzaak voor enkele nederlagen. “Dat is ook het verschil tussen Korfbal League en hoofdklasse. Vorig jaar in de hoofdklasse konden we dat nog vaak rechttrekken, op het hoogste niveau lukt dat niet. We hebben dus nog wat om aan te werken.”

Noa Kapteyn (3) glipt langs haar tegenstander. (Foto: Marco Spelten)

Kragt ondervond dit seizoen ook niet geringe meer weerstand. “In de hoofdklasse kom je veel makkelijker vrij. De tegenstander zet veel meer druk. Bij ons kwam Noa (Kapteyn, red.) met haar snelheid wel goed voor de dag. Uiteindelijk word je wel beter als je tegen zulke goede ploegen speelt. Daar zullen we later profijt van hebben.”

In de laatste wedstrijd tegen Blauw Wit toonde Oost-Arnhem aan het niveau in de Korfbal League aan te kunnen. De bezoekers namen na een 3-3 stand weliswaar een ruime voorsprong (3-7), maar Oost-Arnhem knokte zich weer keurig terug (9-9-, 11-11, 13-13). “We begonnen niet scherp genoeg”, zei coach Ron Steenbergen. “Bij een aantal spelers was de beleving niet honderd procent. Je moet voor elke bal die van de korf stuitert willen gaan en aansluiten in de ruimtes. Dat miste ik in het begin en daarom heb ik al vroeg een time-out genomen.”

Bas Broenink, topschutter van Oost-Arnhem met zeven goals. (Foto: Marco Spelten)

Oost-Arnhem, zonder de geblesseerde Nynke Lokhorst, kwam ook vooral terug in de wedstrijd door het sterke optreden van het eerste aanvalsvak met Bas Broenink, Matthijs Baerends , Willemien Kragt en Fenna de Jong. Zij scoorden in de eerste helft negen van de dertien treffers. “Dat vak had voor de pauze het hoogste rendement van de vier vakken. Ons andere vak bleef achter. Daarom heb ik na rust ook veel gewisseld om ook dat vak aan de gang te krijgen. Helaas is dat niet helemaal gelukt.”

De gasten uit Amsterdam stonden bij rust op voorsprong (13-15) en bouwden die na de hervatting uit naar 15-19. Het was voor Oost-Arnhem jammer dat de sterk spelende Bas Broenink, topscorer met zeven treffers, toen een strafworp miste. In plaats van 16-19 werd het halverwege de tweede helft 15-20 en daarmee was het duel beslist. Blauw Wit won uiteindelijk met 21-27 en mag zich gaan opmaken voor de tweestrijd in de play-offs met TOP.

Ron Steenbergen (r) en zijn assistent Emiel Broenink. (Foto: Marco Spelten)

Voor de jarige Ron Steenbergen was het zijn laatste wedstrijd als coach van Oost-Arnhem. Hij keert per direct terug naar hoofdklasser KV Wageningen. Steenbergen was aangesteld als interim-trainer na het vertrek van Hugo van Woudenberg, kort voor aanvang van het zaalseizoen. Aan de samenwerking tussen de Barnevelder en de selectie van Oost-Arnhem kwam een einde , omdat de ‘juiste match’ ontbrak.

Henco Pullen, nu voor het vijfde seizoen de coach van Sparta Zwolle en zaterdag aandachtig toeschouwer in sporthal Valkenhuizen, wordt komend seizoen de nieuwe trainer van Oost-Arnhem. De Arnhemse club gaat ook bij een eventuele herstart van het huidige veldseizoen niet op zoek naar een nieuwe trainer. De vacature wordt intern opgelost en het ligt in de lijn van de verwachtingen dat assistent-trainer Emiel Broenink die taak op zich zal nemen.

Oost-Arnhem – Blauw Wit 21-27 (13-15).
Oost-Arnhem, eerste aanval: Willemien Kragt 2, Fenna de Jong 3, Matthijs Baerends 1, Bas Broenink 7.
Eerste verdediging: Noa Kapteyn 2 (34. Rosemiek Harrewijn), Anna van Mölken 2, Jasper Broenink 1, Rick Verdouw 3 (20. Thijs Broenink, 48. Tobias Noppen).

* Foto geheel boven: Willemien Kragt (1) van Oost-Arnhem wordt scherp verdedigd. Links ploeggenoot Matthijs Baerends. (Foto: Marco Spelten)

  • Videosamenvatting van Oost-Arnhem – Blauw Wit (klik hier)


KORFBAL LEAGUE

POULE A
UITSLAGEN
Tiende en laatste speelronde
Zaterdag 20 maart
Groen Geel – KZ 18-30
PKC – LDODK 28-25
Oost-Arnhem – Blauw Wit 21-27

STAND
1. PKC 10-20
2. KZ 10-12
3. Blauw Wit 10-11
4. LDODK 10-9
5. Groen Geel 10-6
6. Oost-Arnhem 10-2
De nummers 1 tot en met 4 geplaatst voor de play-offs.

POULE B
UITSLAGEN
Tiende en laatste speelronde
Zaterdag 20 maart

Fortuna – DVO 21-19
Dalto – TOP 24-27
DOS ’46 – KCC 25-23

STAND
1. Fortuna 10-19
2. TOP 10-15
3. DOS ’46 10-10
4. DVO 10-9
5. Dalto 10-4
6. KCC 10-3
De nummers 1 tot en met 4 geplaatst voor de play-offs.

PROGRAMMA
PLAY-OFFS
Woensdag 24 maart
Fortuna – LDODK (19.30 uur)
PKC – DVO (20.00 uur)
TOP – Blauw Wit (20.00 uur)
KZ – DOS ’46 (20.30 uur)
Zaterdag 27 maart (returns)
DVO – PKC (14.30 uur)
DOS ’46 – KZ (16.00 uur)
LDODK – Fortuna (17.30 uur)
Blauw Wit – TOP (19.00 uur)