KNVB stelt inhaalprogramma vast. Trainers reageren verbolgen: ‘Prutswerk! Zinloos!’

30 november 2021 | Van onze AS-redactie

Het reguliere competitieprogramma is geschrapt, maar daarvoor in de plaats heeft de KNVB voor komend weekeinde een inhaalprogramma vastgesteld bij de amateurs. ‘Lood om oud ijzer’, vindt het trainersgilde. ‘Als je niet mag trainen, kun je ook geen wedstrijden spelen’.

Voor sc Rheden staat voor zondag een uitwedstrijd tegen Gendringen op het programma. “Maar als ik deze week niet kan trainen, dan weet ik toch ook niet hoe een aantal jongens ervoor staat”, legt trainer John Farkas (foto links) uit. ,,Ik heb drie jongens die herstellende zijn van corona. Zij hebben afgelopen zondag getraind, maar hadden toch wel last. Hoe moet ik dat voor komende zondag beoordelen? En één van mijn spelers kreeg zondag een tik op zijn voet en is het laatste deel van de training in het doel gaan staan. Hoe moet ik nu weten of hij kan spelen?”

Farkas heeft het over ‘prutswerk’. “Het ergste is nog, dat de regering besluit dat je niet mag trainen, maar wel mag spelen. Dan wordt het bij de KNVB neergelegd. En wat doet de KNVB? Die legt het bij de clubs neer. Zo van: wij stellen wel een programma vast, maar je mag zelf weten of je speelt. Dan kom je bij de onderkant terecht en word ik in een positie gemanoeuvreerd, waarin ik helemaal niet wil komen.”

Streep door duels RKHVV en AVW ’66

Door de wedstrijd RKHVV – Voorwaarts Twello (eerste klasse E) gaat zondag al een streep. “Het is moeilijk om goed te kunnen trainen en de optie om ’s ochtends vroeg te trainen is voor ons niet haalbaar”, zegt trainer Maik Angenent (foto rechts) van de Huissense eersteklasser. “Ik ben de hele dinsdagochtend al aan het bellen en appen om zaken voor elkaar te krijgen, maar het werkt gewoon niet. Je kunt wel creatief zijn, maar uiteindelijk speel je wedstrijden op basis van inhoudelijke training en niet door enkel fit te blijven. Ik heb uitvoerig overleg gehad met onze fysiotherapeut en de mogelijkheden die er voor ons wel zijn dragen niet bij aan een goede fysiologische onderbouwing, dus daarom spelen we niet. Het is niet verantwoord.”

Trainer Delano Verwey van AVW ’66 is duidelijk over het voor zaterdag in de tweede klesse G vastgestelde duel met koploper Veensche Boys. “Wij spelen niet”, zegt Verwey, die kampt met een door blessures zeer krappe selectie.

Trainer Jhon van Beukering (foto links) weet nog niet of zijn club Veluwezoom zondag in actie komt tegen Jonge Kracht. “In principe willen wij altijd voetballen, maar afgelopen zondag waren een aantal spelers positief getest. De situatie is nu weer anders, maar ik vind dat je niet kunt spelen als je niet mag trainen. Want als je niet traint, wie moet je dan op zondag opstellen? Het is nog even afwachten.”

VVO hoeft zondag in 3B niet actie in actie te komen. De Velpse ploeg is ‘bij’ en kwam elke speelronde in actie. Trainer Peter Gerritsen is er blij om. “Want een wedstrijd spelen zonder dat je hebt getraind is te gek voor woorden. Zinloos om een programma vast te stellen als je de hele week niet mag trainen.”

Trainer Roy van der Hoek (foto rechts) van Eldenia heeft een afwijkende mening. Hij wil met zijn ploeg zondag wel aantreden in de uitwedstrijd tegen Arnhemse Boys. “Omdat wij al twee al twee wedstrijden achter liggen en de jongens graag willen spelen”, geeft de coach van de derdeklasser aan. “Ik denk dat we best in staat moeten zijn om een wedstrijd te spelen als we de jongens een keer een week op een andere manier fit krijgen of houden. Scheelt weer druk op het programma. Als morgen na het kamerdebat blijkt dat we volgende week nog steeds niet kunnen trainen, dan houdt het op.”

In een brief aan de wedstrijdsecretarissen van de clubs (zie onder) doet de KNVB een oproep de inhaalwedstrijden zoveel mogelijk te spelen. Wel biedt de voetbalbond de clubs de mogelijkheid de wedstrijd af te zeggen. De bond moet daarvan dan voor donderdag 2 december 16.00 uur op de hoogte worden gebracht.

BRIEF VAN KNVB AAN CLUBS

Beste wedstrijdsecretaris,

Vandaag gaan wij zo veel mogelijk inhaalwedstrijden inplannen voor komend weekend. We verwachten uiterlijk aan het eind van de dag de meeste wedstrijden ingepland te hebben. Hiermee willen we ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk wedstrijden gespeeld worden in het weekend en voorkomen we mogelijk doordeweekse wedstrijden na de winterstop.
We doen een oproep om deze wedstrijden zoveel mogelijk te spelen.
Mocht jouw vereniging van mening zijn dat het niet verantwoord is om deze week met beperkte trainingsmogelijkheden af te sluiten met een inhaalwedstrijd, geef dit dan zo snel mogelijk door via KNVB Contact. Dit geeft ons de mogelijkheid om mogelijk een andere wedstrijdcombinatie in te plannen.
Het uiterste moment om een wedstrijd af te zeggen is donderdag 2 december 16.00 uur. Dit betekent dat er voor teams die wel willen spelen ook nog later in de week wedstrijd ingepland kunnen worden.
Alvast bedankt voor jullie medewerking en flexibiliteit om het voetballen toch weer mogelijk te maken.

Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

VASTGESTELD INHAALPROGRAMMA
ZATERDAGVOETBAL
(4 DECEMBER)
HOOFDKLASSE A
DHSC – FC ‘s-Gravenzande
Poortugaal – Rijnvogels
ARC – Scherpenzeel
SC Feyenoord – Achilles Veen

TWEEDE KLASSE G
AVW ’66 – Veensche Boys (14.30 uur)
OVC ’85 – FC Horst (14.30 uur)

DERDE KLASSE A
ESA – FC Zutphen (14.30 uur)
JVC Cuijk – Dieren (15.00 uur)

VIERDE KLASSE A
SVHA – De Treffers
Juliana ’31 – Valburg
De Paasberg – Elistha (14.30 uur)
Beuningse Boys – Quick 1888

ZONDAGVOETBAL (5 DECEMBER)
EERSTE KLASSE E
Dalfsen – MASV (14.00 uur)
Stevo – Columbia
RKHVV – Voorwaarts Twello (14.00 uur)

TWEEDE KLASSE I
Union – DVC ’26
VVG ’25 – Dio ’30
VIOD – SDOUC
DCS – Concordia Wehl

DERDE KLASSE B
HC ’03 – Witkampers
Doetinchem – DVV (14.00 uur)
Gendringen – sc Rheden (14.00 uur)
OBW – FC Trias

DERDE KLASSE C
HAVO – Driel
Arnhemse Boys – Eldenia (14.00 uur)
Blauw Wit – Beuningse Boys
Brakkenstein – GVA
Roda ’28 – SML (14.30 uur)

VIERDE KLASSE D
Veluwezoom – Jonge Kracht (14.00 uur)
Loil – Elsweide (14.00 uur)
RVW – Basteom

VIJFDE KLASSE C
NVC – SDZZ
Eendracht – Babberich (14.00 uur)
Den Dam – Eerbeekse Boys
Dierense Boys – EDS (14.00 uur)