KNVB negeert verzoek Vitesse

14 november 2013 | Van onze AS-redactie

De wedstrijd ADO Den Haag – Vitesse wordt niet overgespeeld. Dat heeft het Bestuur Betaald Voetbal van de KNVB aan de Arnhemse club laten weten.

 

Op een onbespeelbaar veld verloor Vitesse de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag op 2 oktober met 2-1. Trainer Peter Bosz van Vitesse sprak er na afloop schande van dat er was gevoetbald. ‘Er was mul zand in de groeven gegooid en tijdens de wedstrijd zag je de spelers ook steeds wegglijden. Dit was beachvoetbal’, oordeelde Bosz toen.
Een week later werd het duel ADO Den Haag – Heerenveen wel afgelast, terwijl de omstandigheden identiek waren. Inmiddels ligt er in het Kyocera Stadion een kunstgrasveld.

Vitesse wilde de wedstrijd tegen ADO Den Haag overspelen, maar kreeg van de KNVB dus nul op het rekest. Op de clubwebsite van Vitesse legt algemeen directeur Joost de Wit het uit. ‘De KNVB heeft ons laten weten dat de beslissing van de scheidsrechter bindend is. Omdat scheidsrechter Braamhaar het veld goedkeurde en de wedstrijd ook niet heeft gestaakt, is daarmee de kous voor hen af’.
Volgens De Wit zijn de meeste vragen die Vitesse heeft gesteld niet inhoudelijk beantwoord. Ook het verzoek om het rapport van het onafhankelijke onderzoeksbureau in te zien, werd niet gehonoreerd. De Wit vindt de houding van Bestuur Betaald Voetbal ‘bijzonder onbevredigend, aangezien Vitesse steekhoudende argumenten heeft voorgelegd’.
Toch legt Vitesse zich blijkbaar neer bij het besluit van de KNVB. ‘Er is uitgebreid gekeken naar de juridische mogelijkheden om deze beslissing van het Bestuur Betaald Voetbal aan te vechten. Er is echter onvoldoende basis voor verdere stappen’, aldus De Wit op de website van Vitesse.
Vitesse is ‘in het algemeen belang’ wel van plan de ‘veldkeuringsprocedure’ aan te kaarten. De Wit: ‘Het lijkt me wenselijk dat over die keuringsprocedure meer duidelijkheid komt’.