Karl Friberg maakt status waar

19 juli 2013 | Van onze AS-redactie

Titelfavoriet Karl Friberg (Zweden) heeft zich vrijdag in Velp geplaatst voor de halve finale van het toernooi om de Windmill Cup. De dag op het tennispark van TV Beekhuizen stond echter ook in het teken van een clinic rolstoeltennis. 

Friberg, als eerste geplaatst, ontdeed zich in de kwartfinale van Marian Prajescu, die eerder de Nederlander Igor Straatsma uit het toernooi had gekegeld. De setstanden waren 6-2, 4-6, 6-1.
In het jongenstoernooi bereikten ook de Zwitser Currlin, de Braziliaan De Camps en de Argentijn Ugo Carabelli de laatste vier. Bij de meisjes plaatsten de Russinnen Kislyak, Yushchenko en Anshba en de Chinese Qi Ren zich voor de kwartfinales.
In het dubbeltoernooi miste het verrassende Nederlandse koppel Gabriëlla Mujan en Perla Nieuwboer de finale op een haar. Na de eerste set te hebben gewonnen was het favoriete duo Amina Anshba / Kristina Kislyak hen uiteindelijk toch te machtig. De Russinnen spelen zaterdag de finale.

Vrijdagochtend gaven Robin Ammerlaan en Carlos Anker tijdens de Windmill Cup een indrukwekkende clinic rolstoeltennis. Het zag er allemaal gemakkelijk uit, toen deze topspelers zelf wat rally’s voorspeelden. Enkele games ‘geïntegreerd tennis’ samen met twee valide jeugdspelers verliepen ook nog soepel. Het werd pas anders toen de eerste deelnemers aan de clinic zelf in een rolstoel mochten plaatsnemen. “Blijven rijden, blijven rijden”, moedigde Robin Ammerlaan aan. Maar dat viel niet mee, met ook nog een racket in je hand en een bal die op je afkomt. Ook erg leuk: onder de deelnemers bevond zich ook Ernest Habiyambere uit Rwanda, speler op de Windmill Cup.

Zaterdag worden vanaf 10.00 uur de halve finales in het enkelspel en aansluitend de dubbelspelfinales gespeeld.
Programma
Court 1 vanaf 10.00 uur:

1. Halve finale jongens enkel: Camillo Ugo Carabelli (Arg) [6] – Gabriel Currlin (Sui) [5]
2. Halve finale meisjes enkel: Jia Qi Rhen (Chn) [10] – Valeriya Yuschenko (Rus) [2]
3. Finale consolation jongens: Daisuke Sumizawa (Jpn) – Andritoavina Ratsimandresy (Mad)
4. Finale meisjes dubbbel: Anshba (Rus)/Kislyak (Rus) – Wanja Brune Olsen (Nor)/Helgo (Nor)

Court 2 vanaf 10.00 uur:
1. Halve finale meisjes enkel: Amina Anshba (Rus) [1] – Krystina Kislyak (Rus) [6]
2. Halve finale jongens enkel: Karl Friberg (Swe) [1] – Gabriel Decamps (Bra) [3]
3. Finale consolation meisjes: Arianna Maria Stagni Lailla (Par) – Sandra Bozinovic (Fr)
4. Finale dubbel jongens: Avidzba (Rus)/Schell (D) – Ruusuvuori (Fin)/Masi Sarpola (Fin)