Kans promotie MASV vrijwel nihil

3 juni 2020 | Van onze AS-redactie

De kans dat MASV komend seizoen uitkomt in de eerste klasse van het zondagvoetbal, is uiterst klein. Omdat de KNVB Rigtersbleek ten onrechte had ingedeeld in de eerste klasse van het zondagvoetbal – de club uit Enschede wordt een zaterdagvereniging – kwam er een plekje vrij. Die positie gaat echter naar naar het Limburgse Berghem Sport.

Na contact met de KNVB is de hoop op promotie nog niet helemaal vervlogen. “We gaan er nu wel vanuit dat we komend seizoen gewoon in de tweede klasse spelen”, meldt Jaimy Vahlkamp, lid van de technische commissie van MASV. “Maar het kan nog altijd dat clubs zich terugtrekken. Is dat het geval, dan komen we alsnog in aanmerking.”

De door de KNVB vastgestelde lijst met zondageersteklassers met daarop nog Rigtersbleek (nummer 25).

Na het afbreken van de competitie wegens de coronacrisis besloot de KNVB dat er geen eindstanden zouden worden opgemaakt en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zouden zijn. Clubs konden tot 15 mei wel een verzoek indienen om in een hogere klasse of divisie ingedeeld te worden. Op die manier konden open plekken in de competitie worden opgevuld, veroorzaakt door teams die zich zouden terugtrekken, voor een andere speeldag zouden kiezen of gingen fuseren.

Uitgangspunt was dat per klasse een fictieve ranglijst werd opgesteld op basis van het gemiddeld aantal behaalde punten per wedstrijd: het aantal behaalde punten gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden. Het team met het hoogste gemiddelde werd als de ‘nummer 1’ aangemerkt.
Vanaf de tweede klasse en lager divisie vond die opvulling van open plekken plaats binnen het district, vanaf de 1e klasse en hoger landelijk.

Uiteindelijk kwamen er in de eerste klassen (1A tot en met 1F) negen plaatsen vrij. De opvulling moest komen uit de elf twee klassen (2A tot en met 2L).

De volgende clubs kwamen daarvoor in aanmerking:
Klasse 2A: Asssendelft 17 – 38 (p)
Klasse 2B: Kampong 17 – 40 (p)
Klasse 2C: Hillegom 17 – 42 (p)
Klasse 2D: VV ONA 16 – 35 (p)
Klasse 2E: Sarto 17 – 35 (p)
Klasse 2F: EFC 17 – 41 (p)
Klasse 2G: GSV ’28 15 – 31
Klasse 2H: Berghem Sport 15 – 31 (p)
Klasse 2I: MASV 17 – 35
Klasse 2J: Columbia 16 – 45 (p)
Klasse 2K: Jubbega 14 – 33 (p)
Klasse 2L: Germanicus 16-34 (p)
* (p) = promotie naar eerste klasse

Negen ploegen uit de tweede klasse kregen van de KNVB al eerder te horen dat ze waren gepromoveerd en daar kwam door het vertrek van Rigtersbleek naar het zaterdagvoetbal Berghem Sport als tiende bij.
Berghem Sport en GSV ’28 behaalden beide 31 punten uit 15 duels (gemiddeld 2,066 per wedstrijd). Daardoor was het gemiddelde doelsaldo doorslaggevend: het aantal doelpunten ‘vóór’ verminderd met het aantal doelpunten ‘tegen’, gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden. Dat was in het voordeel van Berghem Sport.
MASV, dat 35 punten uit 17 duels behaalde, staat met een gemiddeld aantal punten van 2,059 op de twaalfde en laatste plaats op de fictieve ranglijst. Om te kunnen promoveren, moeten er in de eerste klasse dus nog twee ploegen afvallen.

“Het is een verschil van 0,007 punt met de twee andere ploegen. Dat is heel klein en heel zuur, maar het is niet anders”, zegt Vahlkamp. “We hebben ons er bij neer te leggen. Natuurlijk is dat zuur na een mooi seizoen, want we hebben het hele jaar bovenaan gestaan. Uit de eerste klasse E district Oost zijn Orion (gepromoveerd naar de hoofdklasse, red.) en Rigtersbleek en De Zweef (beide naar het zaterdagvoetbal, red.) verdwenen. We hebben dus ook hier de pech gehad dat het landelijk werd ingevuld en niet in het district.”