John Farkas langer bij sc Rheden

15 april 2022 | Van onze AS-redactie

SC Rheden kwam donderdagavond in de degradatiekraker in de derde klasse B tegen Montferland niet tot winst (2-2), maar er viel toch wat te vieren. John Farkas tekende na afloop een contract dat hem voor onbepaalde tijd als hoofdtrainer én als hoofd opleidingen aan de club verbindt.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar het is nu dus definitief. Clubicoon Farkas, die de club kent van haver tot gort, is blij dat de zaak is afgerond. ,,Het geeft ook aan dat de club en het bestuur vertrouwen in mij heeft”, vertelt Farkas, die blij is met zijn dubbelfunctie. ,,Ik ken bijna alle spelers van sc Rheden. Lang geleden is de club gestopt met het halen en betalen van spelers van buitenaf. Dat betekent dat je zelf goed moet opleiden en dat je ervoor moet zorgen dat eigen jongens graag in het eerste elftal spelen. Als Hoofd Opleidingen en als trainer heb je daar invloed op.”

Farkas nam bij sc Rheden in april 2020 de taken over van de opgestapte Wilco Klop. De nieuwe coach zat één wedstrijd op de bank, waarna coronamaatregelen een einde aan het seizoen maakten. Het volgende seizoen duurde voor Farkas en sc Rheden slechts vier duels. De overheid legde in verband met cornoa vrijwel de gehele amateursport het zwijgen op.

In zijn eerste volledige seizoen strijdt Farkas met zijn ploeg tegen degradatie. Tegen Montferland, de nummer laatst op de ranglijst, kwam de thuisploeg donderdagavond binnen een kwartier op een 0-2 achterstand. ,,Montferland had twee man voorop, een lange bal en dan was het lopen”, zei Farkas.
Met die tactiek had sc Rheden in de openingsfase problemen. ,,Maar we waren de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en na rust hebben we geen kans meer weggegeven”, zei Farkas.

Op slag van rust zorgde Rick Smeenk uit een vrije trap voor 1-2. Na de hervatting drong sc Rheden de bezoekers verder achteruit, maar de gelijkmaker viel pas in de slotfase. Vijf minuten voor tijd kopte Alan Hermsen de bal uit een corner tegen de touwen: 2-2.

Montferland blijft door het gelijkspel laatste met 9 punten uit 16 duels. sc Rheden (10 uit 16), Ruurlo en Lochem (beide 13 uit 16) staan daar net boven. Alleen de nummer laatst degradeert rechtstreeks.

* Foto geheel boven: John Farkas tekende donderdagavond zijn contract onder toeziend oog van voorzitter Rick Palm. (Foto: sc Rheden)

UITSLAGEN INHAALWEDSTRIJDEN (DONDERDAG 14 APRIL)
ZONDAGVOETBAL
EERSTE KLASSE E

De Bataven – Bemmel 1-2

TWEEDE KLASSE I
DCS – Union 3-1

DERDE KLASSE B
SC Rheden – Montferland 2-2

DERDE KLASSE C
Roda ’28 – Trekvogels 2-2

VIERDE KLASSE D
Elsweide – Jonge Kracht 0-9
GSV ’38 – Sprinkhanen 2-0