John Farkas, clubman pur sang

22 april 2020 | Van onze AS-redactie

Hij had niet de ambitie hoofdtrainer te worden van sc Rheden. Na het plotselinge, tussentijdse vertrek van Wilco Klop naar Be Quick Zutphen, eind januari, werd de roep om de aanstelling van clubman John Farkas echter steeds luider. De 56-jarige Rhedenaar  zegde uiteindelijk toe en het bestuur van de zondagderdeklasser legde Farkas vorige week ook voor komend seizoen vast.

Farkas is bij zijn besluit niet over één nacht ijs gegaan. “Mijn hart ligt ook bij de jeugd en ik was dit seizoen trainer van Jo15-1. Toen Wilco vertrok was het dus helemaal mijn intentie niet om de boel over te nemen”, legt Farkas uit. “Maar anderen begonnen erover en toen ben ik gaan nadenken. Ik wilde er uiteindelijk wel instappen, maar mijn jeugdteam zou er niet onder mogen lijden.”

Assistent-trainer Marcel Gerrist nam in eerste instantie de honneurs waar. Op 1 maart begon Farkas aan zijn klus, nadat hij ook enkele andere taken binnen de vereniging op een verantwoorde manier had overgedragen.
Na twee trainingen zat Farkas in de thuiswedstrijd tegen OBW voor het eerst op de bank. Het waren niet de leukste negentig minuten uit zijn carrière als trainer. OBW trakteerde sc Rheden zondag 7 maart op een 4-0 nederlaag. “Maar afgezien van die nederlaag was het me goed bevallen”, vertelt Farkas. “We hebben daarna nog eenmaal getraind en toen was het voorbij door de coronacrisis. Maar ik vond het die anderhalve week hartstikke leuk. Er stond een prima ploeg, een leuk team waar naar mijn mening veel muziek in zat.”

Farkas evalueerde met de technische commissie het seizoen en de anderhalve week die hij voor de groep stond. De conclusie: de club wilde met Farkas door en dat was wederzijds. “Ik ben geen trainer die alleen met het eerste elftal bezig wil zijn”, zegt Farkas. “Ik heb ook interesse in de rest van de vereniging. In de jeugd, maar ook in het tweede elftal. Niet om me er direct mee te bemoeien, maar ik wil er simpelweg aandacht aan schenken. Goed communiceren met de trainer en met de spelers van het tweede elftal en niet alleen wanneer je ze nodig hebt. Die jongens moeten altijd het gevoel hebben dat ze ‘er toe doen’. Ook als ze in het tweede spelen.”

Farkas, eerder als hoofdtrainer werkzaam bij Loo, DVV en Angerlo Vooruit, nuanceert de inbreng van een trainer, dus ook die van hemzelf. “Ik was laatst bij een show van Willem van Hanegem in Doetinchem. Hij zei: ‘Maak de rol van een trainer niet groter dan die is. Je kunt heel interessant en gewichtig doen, maar je moet de invloed van een trainer niet overschatten.’ Dat vind ik ook. Een slechte trainer met elf goede voetballers wordt kampioen en zou dan ineens een goede trainer zijn. Omgekeerd geldt natuurlijk ook. Ach, door de jaren heen ben je dingen anders gaan bekijken.”

Farkas vormt met zijn assistent Marcel Gerrist en Dennis Bongers, die het tweede elftal onder zijn hoede heeft, de technische staf bij sc Rheden. Farkas: “We gaan er met elkaar wat moois van proberen te maken.”

Zie ook: John Farkas blijft komend seizoen de trainer van sc Rheden