Is Westervoort een titelkandidaat?

1 oktober 2022 | Van onze AS-redactie

Sportclub Westervoort was zondag, in de eerste competitiewedstrijd in de derde klasse B, veel te sterk voor VDZ. De ploeg van trainer Wim Bleijenberg maakte een prima indruk en won op het eigen sportpark Naederhuijse met 3-0. De grote vraag: gaat Westervoort meestrijden om de titel?

Wie kijkt naar de statistieken, de huidige vorm en kwaliteit in de selectie zal die vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Westervoort pakte afgelopen seizoen na een formidabele eindspurt de titel in de vierde klasse D. Na een 3-2 nederlaag in een midweeks duel op 10 maart bij Angerlo Vooruit speelde de Liemerse ploeg nog veertien competitieduels. Die leverden dertien zeges en een gelijkspel op. Dat gelijkspel was tegen Jonge Kracht, dat aan het einde van het seizoen net als Westervoort op 64 punten eindigde. Op basis van een beter doelsaldo ging de titel naar Westervoort.

Trainer Wim Bleijenberg hield de selectie intact en zag aanvaller Julian Hensen na een weinig succesvol jaar terugkeren van Duno. Bovendien is Manu Richardson, die twaalf interlands speelde voor Saint-Martin Ide Franse helft van het eiland Sint-Maarten), dit seizoen speelgerechtigd voor Westervoort.

Wim Bleijenberg

Richardson, uitgeroepen tot man van de wedstrijd, was in het duel met VDZ belangrijk. Elf minuten na rust verleende de Arnhemse defensie de Westervoortse aanvaller vrije doortocht en daarmee was het duel beslist: 2-0.
Voor de pauze had Pelle Gerretzen de thuisploeg al op 1-0 gezet. Een kwartier voor tijd bepaalde Ugur Cakir na slordig balverlies op het middenveld van VDZ de eindstand met een kopbal op 3-0.
Die zege was geenszins geflatteerd, want VDZ had het aan de uitblinkende doelman Kwint Ceelen te danken dat de score al niet veel hoger was opgelopen.

Trainer Wim Bleijenberg kon dan ook meer dan tevreden zijn over het optreden van zijn ploeg, maar stelde zich bescheiden op. “Het is pas een eerste wedstrijd. Daar valt nog zo weinig over te zeggen. Wij moeten eerst maar eens laten zien dat we ook in een klasse hoger mee kunnen komen. VDZ is ook een voetballende tegenstander en dat ligt ons wel.”

Voor woorden als ’titelkansen’ en ’titelkandidaat’ vindt Bleijenberg het dan ook nog vroeg. “Maar ik loop er niet voor weg, want we hebben een aardige selectie met meer dan elf goede spelers. Er zit ook veel voetbal in de ploeg, maar daarom ben je nog niet meteen een titelkandidaat. Je weet bovendien niet wat je allemaal tegenover je krijgt. Laten we ons eerst maar eens rechtstreeks handhaven en daarvoor moeten we met die nieuwe degradatieregeling zes ploegen onder ons houden.”

En VDZ? Voor de nieuwe trainer Wilco Klop wacht er nog veel werk. De trainer uit Rheden zag belangrijke spelers vertrekken of stoppen. Vormgever Pablo Bosman stopte, net als de sterke verdediger Max Flierman. Topscorer Fedor Venema vertrok naar MASV. Tijdens de voorbereiding noteerde Klop nog een enorme tegenvaller. Centrale verdediger Stijn van Gent, rustpunt en organisator van de defensie, besloot wegens knieklachten een punt achter zijn actieve carrière te zetten. Van Gent is nu toegetreden tot de technische staf en is de rechterhand van Klop.

Wilco Klop

Tegen Westervoort kon Klop bovendien geen beroep doen op twee andere centrale verdedigers. Daan van der Held en Simon Zwartkruis bleven met blessures aan de kant. De vele, noodzakelijke omzettingen kwamen het spel dan ook niet ten goede. Aan de bal deed de Arnhemse ploeg bij vlagen nog wel aardige dingen. Bij balverlies werd de ploeg, vooral op het middenveld, volledig overlopen. ,,Ik denk dat we daar de slag ook hebben gewonnen”, zei Bleijenberg veelzeggend.

VDZ kwam met een zeer jonge ploeg binnen de lijnen. Die talentvolle spelers hadden echter de grootste moeite met de loopacties en de positiewisselingen bij de thuisclub. Westervoortse spelers als Mounir Amezrine, Julian Hensen, Martijn Klein Holte, Manu Richardson en Pelle Gerretzen konden zich in aanvallend opzicht naar hartelust uitleven. Daarbij gesteund door de voortreffelijk spelende middenvelder Tycho Kaak.

Kortom, Klop staat voor een reuzenklus. Als hij Klop met zijn ploeg zes ploegen onder zich houdt, levert de Rhedense trainer een wereldprestatie.

Klik hier voor het voetbalprogramma van 1 en 2 oktober .