Initiatiefloos gepruts

22 januari 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Het resultaat is goed en dat stemt tevreden. Het is wat mij betreft ook het enige dat tot voldoening stemt in de met 2-0 gewonnen bekerwedstrijd van Vitesse bij Heracles Almelo. Het spel dat de ploeg van trainer Sturing bijna de hele wedstrijd liet zien, laat zich namelijk het beste karakteriseren als initiatiefloos gepruts. En aangezien Heracles wel graag wilde, maar niets kon, werd het een wedstrijd die het aanzien niet waard was.

Sturing heeft goede ideeën over het voetbal dat Vitesse moet gaan spelen, maar die staan op dit moment nog mijlenver af van de praktijk. Zoals Vitesse in Almelo speelde, leek het sterk op de speelwijze onder Slutsky. Angstig terughangen en hopen op een individuele oprisping. Ik zou bijvoorbeeld weleens willen weten hoeveel balcontacten doelman Pasveer heeft gehad. Ik denk een recordaantal, want de verdedigers en middenvelders van Vitesse stonden vrijwel constant in de achteruitstand.  

De positieve zaken zijn daarom snel op te sommen. Het schitterende tweede doelpunt, pakweg drie of vier aardige combinaties en de onverzettelijkheid van het overigens ook niet geheel foutloos spelende blok  Doekhi-Obispo, waar Heracles-topscorer Dessers niet tegenop gewassen bleek.

De extreem behoudende tactiek van deze bekerwedstrijd maakt mij wel extra nieuwsgierig naar de strijdwijze aanstaande zondag tegen FC Emmen. Op eigen veld tegen zo’n laag geklasseerde tegenstander kan Vitesse zich niet permitteren om zo defensief voor de dag te komen. Ik ben benieuwd of we dan minimaal in een aantal fasen een team zien dat druk zet op de tegenstander. En ik ga er ook speciaal op letten of de veel gevaarlijk opkomende Drentse rechtsback Bijl in tegenstelling tot in de uitwedstrijd dan wél goed wordt opgevangen.

Van linksback Clark moet het dan niet komen. Niet omdat hij dan zal zijn getransfereerd naar Liverpool FC, ze zullen daar toch niet achterlijk zijn, maar gewoon omdat hij in zijn wisselvallige acties af en toe de onbenulligheid zelve is. Een jongen met een uitstekende mentaliteit, dat wel, maar jammer genoeg ongeschikt voor een club met subtopambities.

De linksbackpositie is toch een van de gemakkelijkste, want één van de meest overzichtelijke plaatsen in een elftal. Je hebt het spel voor je en omdat links de zijlijn zit, hoef je alleen de binnenkant in de gaten te houden. Verder zie je regelmatig ruimtes voor je waar je heerlijk in kunt duiken. Toch slaagt Vitesse er al jaren niet in om die plek goed te bezetten.  Met Clark niet, maar de laatste jaren evenmin met spelers als Achenteh, Ota, (de rechtsbenige noodoplossingen) Leerdam en Diks en de zichzelf schromelijk overschattende, de sprintduels ontlopende Büttner. Voor mij onbegrijpelijk.

Al met al is de herstart na de winterstop qua resultaat overtuigend, maar qua spel helemaal niet. Het gaan nog interessante weken worden, waarin zal moeten blijken of Vitesse qua voetbal echt stappen gaat maken. Als dat niet zo is, dan heeft dat twee gevolgen. Het blijft een zware opgave om door de negentig minuten van de wedstrijden heen te komen en de Europese ambities kunnen de prullenbak in.

Heracles Almelo-Vitesse (beker)
Tannane 0-1, 60. Matavz 0-2.