Indeling degradatiepoule bekend, Oost-Arnhem start daarin zonder punten na verlies tegen TOP

3 februari 2022 | Van onze AS-redactie

Het was een kansloze missie. Oost-Arnhem bleek zaterdag in poule B van de Korfbal League niet opgewassen tegen TOP. In sporthal Valkenhuizen, voor het eerst weer gevuld met toeschouwers, wonnen de bezoekers met ruime cijfers: 13-27 (8-15).

Door het verlies gaat Oost-Arnhem zonder punten naar de degradatiegroep, met daarin de onderste drie ploegen uit poule A en B. Het resultaat in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie tegen DVO, zaterdag in Bennekom, doet er voor Oost-Arnhem niet meer toe. DVO heeft zich al geplaatst voor de kampioenspoule en alleen de punten behaald tegen de teams die met Oost-Arnhem meegaan naar de degradatiepoule worden meegeteld.

DOS ’46, TOP en Groen Geel maken op de tiende en laatste speelronde uit welke twee ploegen Oost-Arnhem zullen vergezellen naar de degradatiepoule. In poule A zijn na het inhaalduel van dinsdag 1 februari tussen Blauw Wit en KZ (24-30) de drie ploegen die naar de degradatiepoule gaan al bekend: Blauw Wit, KCC en Dalto. Blauw Wit kan met een maximale score van 8 punten naar de degradatiepoule gaa, als het zatedag de laatste wedstrijd wint. Dalto zou dan, net als Oost-Arnhem, puntloos blijven. KCC neemt 4 punten mee.

Nynke Lokhorst (Foto: Marco Spelten)

Voor Oost-Arnhem was het tegen TOP dus de laatste kans punten te pakken. Na alle blessureleed binnen de ploeg kreeg coach Henco Pullen voorafgaand aan het duel met de ‘concurrent’ uit Sassenheim  echter met nog meer tegenslag te maken. “Mijn telefoon ging ’s morgens en ik zag de naam Nynke staan. Nou, dan weet je het al”, zei Pullen, die dus geen beroep kon doen op Nynke Lokhorst, uitgegroeid tot één van de steunpilaren van de ploeg. “Nynke moest in quarantaine. Geen klachten, maar we hebben met elkaar afgesproken dat we voor elke wedstrijd een zelftest doen. Dat pakte dus niet goed uit.”

Anna van Mölken (Foto: Marco Spelten)

Matthijs Barends en Noa Kapteyn, beiden herstellende van een kruisbandoperatie,  ontbreken al het gehele zaalseizoen.  Pullen kon echter ook geen beroep doen op Anna van Mölken (schouderblessure) en Dian Ligt (enkelblessure). “Dan wordt de spoeling wel heel dun en als dan kort voor een wedstrijd nog een speler wegvalt, doet dat mentaal wel wat met een team. Dat zal waarschijnlijk niemand toegeven, maar je hebt nou eenmaal automatismen nodig om goed te kunnen spelen. Die vallen weg als je zoveel spelers mist en dat gaat weer ten koste van het vertrouwen.”

Na de hervatting kwam Oost-Arnhem pas na tien minuten weer tot scoren. Met twee fraaie treffers van afstand tilde Senna van den Bos de stand van 8-20 naar 10-20, maar een vuist kon de thuisploeg niet meer maken. Slechts vijf Arnhemse treffers in de gehele tweede helft was tekenend voor de krachteloosheid. “We zijn op alle fronten afgetroefd”, bekende Pullen, die zijn ploeg uit open spel slechts 12 keer zag scoren uit 85 doelpogingen.

Oost-Arnhem, eerste aanval: Senna van den Bos 3 (43. Nadine Ruysink), Fenna de Jong, Bas Broenink 3, Rick Verdouw (35. Krijn van het Kaar).
Eerste verdediging: Willemien Kragt 2, Anouk Damen 1, Jasper Broenink 3, Thijs Broenink 1.

KORFBAL LEAGUE
POULE B
Uitslagen
Zaterdag 29 januari
PKC – DVO 35-26
Oost-Arnhem – TOP 13-27
DOS ’46 – Groen Geel 21-24

Stand
1. PKC 9-16 (241-168)
2. DVO 9-14 (257-216)
3. DOS ’46 9-8 (186-190)
4. Groen Geel 9-8 (194-214)
5. TOP 9-7 (194-206)
6. Oost-Arnhem 9-0 (157-235)

Programma
Zaterdag 5 februari
Groen Geel – PKC (19.00 uur)
DVO – Oost-Arnhem (19.00 uur)
TOP – DOS ’46 (19.30 uur)