Imponerende opmars van Vitesse

3 oktober 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse is bezig aan een imponerende opmars. Na de 6-2 zege van vorige week bij FC Dordrecht was de ploeg van trainer Peter Bosz (foto) vrijdag in Gelredome met 6-1 te sterk voor ADO Den Haag. Kelvin Leerdam scoorde de eerste twee treffers.

Vitesse laat al in het gehele seizoen uitstekend voetbal zien, maar pas de laatste twee duels is Vitesse ook in de afronding een topclub waardig. Tegen ADO Den Haag was middenvelder Kelvin Leerdam in het eerste kwartier tweemaal succesvol. In de vijfde minuut werd de middenvelder na een voortreffelijk loopactie met een steekpass op maat bediend door Valeri Qazaishvili. Leerdam haalde vervolgens verwoestend uit: 1-0.
Nadat ADO Den Haag via Michiel Kramer een enorme kans op 1-1 had laten liggen zorgde Leerdam nog binnen het kwartier voor 2-0. Dit keer schoof hij de bal na een breedtepass van Bertrand Traoré in het Haagse doel. Kramer maakte er even later in de rebound 2-1 van, nadat doelman Piet Velthuizen de bal na een schot van Roland Alberg niet klem kreeg. Na 31 minuten liep ADO Den Haag een tik op die het niet meer teboven kwam. Verdediger Timothy Derijck van ADO Den Haag kopte de bal na een voorzet van Rochdi Achenteh achter zijn eigen doelman Martin Hansen: 3-1.
Nog voor de pauze maakte Marko Vejinovic er 5-1 van. Eerst scoorde de middenvelder rechtstreeks uit een vrije trap, even later vanaf de strafschopstip.
Na de hervatting was Vitesse, dat speelde zonder de geblesseerde Davy Pröpper, nog eenmaal trefzeker. Opnieuw Vejinovic mocht, na een overtrding op Abiola Dauda, vanaf elf meter aanleggen: 6-1. Vlak voor tijd maakte Gino Bosz, zoon van trainer Peter Bosz, als vervanger van Arnold Kruiswijk, zijn eredivisiedebuut voor Vitesse.
Voor het eerst sinds 9 jaar scoorde een ploeg in twee opeenvolgende duels minimaal 6 treffers. In februari 2005 won Feyenoord met 7-2 bij De Graafschap om een week later Willem II in De Kuip met 7-0 af te drogen.
Door de 6-1 zege is Vitesse met 20 treffers ineens de meest productieve ploeg in de eredivisie. koploper PSV, dat een wedstrijd minder speelde, scoorde 19 keer. Vitesse klom door de overwinning op ADO Den Haag naar de negende plaats met 11 punten uit 8 duels.
 
(later meer foto’s)