Ideale veranderingen

19 januari 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Een overwinning bij het thuis zeer goed presterende Fortuna Sittard is natuurlijk mooi. En al helemaal nu er bij Vitesse in die paar weken van de winterstop op personeelsgebied zo veel is gebeurd.

De doorgevoerde veranderingen zijn ideaal voor de club. Ga maar na: vier (!) Russische trainers en de Technisch Directeur zijn opgestapt en vervangen door twee trainers en een tijdelijke technische eerste man uit eigen Vitessekring. Vervanging van TD Mo Allach, de man die uitmunt in nietszeggende verklaringen, door Van Hintum, lijkt mij geen enkel probleem. En verder zijn er alleen maar voordelen. Qua voetbal is het een enorme verbetering, omdat voor de rampzalig defensief denkende Slutsky c.s. een aanvallend ingestelde technische staf onder leiding van clubicoon Sturing in de plaats is gekomen. Verder levert de move voor de rest van het seizoen een kostenbesparing op die ik schat op vele tonnen in euro’s.

Voor mijzelf zijn de technische wijzigingen in twee opzichten buitengewoon plezierig. Als liefhebber van aanvallend voetbal, waarbij een ploeg uitgaat van eigen kracht, vind ik het een verademing. Daar komt bij dat ik  Slutsky al een maand of twaalf vanuit allerlei tactische invalshoeken had bekritiseerd. Daar was ik wel klaar mee en bovendien dreigde onderhand het gevaar dat ik in herhaling zou gaan vallen.

Het fijnste is natuurlijk als analyses voornamelijk positief kunnen uitpakken en nauwelijks kritiekpunten opleveren. Zo ver is het met het Vitesse van Sturing op dit moment (logischerwijs) nog niet. De nieuwe trainer heeft duidelijk aangekondigd wat hij wil: snel druk zetten op de tegenstander en die tot fouten dwingen. Daar ben ik bijzonder blij mee, maar in Sittard is daar niets van terecht gekomen. De Limburgse laagvliegers kregen veel te veel ruimte en als hun vizier iets scherper had gestaan en de weer uitstekende doelman Pasveer niet een keer katachtig had gered, had Vitesse maar zo op achterstand kunnen komen. En dan had de wedstrijd heel anders kunnen lopen.

Het massaal opjagen van de tegenstander was er dus niet, wel zag ik een ploeg die met elan speelde en waarin iedere speler zich volledig inzette. Binnen dat geheel zijn er dan spelers als Tannane, Bazoer en Linssen die het verschil kunnen maken en dat ook deden. En als Matavz twee keer scoort, moet ik hem daar natuurlijk ook bij noemen. Hopelijk hebben er scouts voor hem op de tribune gezeten en leiden zijn doelpunten tot een voor Vitesse lucratieve wintertransfer.

Over scouts gesproken, het is zeer te hopen dat die uit Liverpool zijn weggebleven. Als zij er wel waren om de op basis van bedrieglijke data gekatapulteerde Clark te bekijken, dan zullen zij het stadion waarschijnlijk na maximaal een uur gedesillusioneerd hebben verlaten. Opbouwend en aanvallend had de Engelsman namelijk een aantal afgrijselijke momenten, die iedere interesse in hem zullen hebben weggenomen.   

Zijn collega aan de overkant, Lelieveld, heeft qua voetbal veel meer in zijn mars, maar zal defensief nog wel moeten bijleren om als back te slagen. De onhandige manier waarop hij in de tweede helft een vrije trap op een gevaarlijke plaats veroorzaakte en een gele kaart opliep, was in dat opzicht tekenend.

Bij vlagen heb ik in Sittard mooie combinaties gezien en dat geeft moed, maar de slordig gespeelde laatste twintig minuten geven te denken. Gelukkig heeft Sturing dat ook wel gezien. Slutsky had nooit oog voor de zwakheden en dan kun je er ook niet aan werken.

Dat er nog veel werk te doen is, blijkt wel uit het feit dat het centrale duo Obispo-Doekhi enorm veel ballen voor de eigen goal heeft moeten weghalen. Dat deden zij goed. Met Hájek heeft Vitesse nog een goede centrale verdediger, die eigenlijk ook zou moeten spelen. Mijn tip aan Sturing: probeer op de linksbackpositie Obispo in plaats van de zwakke Clark en zet Hájek in het centrum.

Het was jammer dat de twee als invaller gebrachte jeugdspelers zich niet konden aanbevelen. Vroegh speelde als linkshalf een kleurloze tweede helft en Buitink kreeg weinig speeltijd, maar miste daarin een grote kans die hij om als serieuze concurrent van Matavz te worden gezien, had moeten maken.

Woensdag alweer wacht het volgende duel, de bekerwedstrijd bij Heracles Almelo. Een pittige opgave, waarbij Vitesse zich geen slechte periode zoals de laatste fase in Sittard zal kunnen veroorloven.

Fortuna Sittard-Vitesse 1-3
26. Tannane 0-1, 39. Matavz 0-2, 64. Matavz