Hugo van Woudenberg weg bij OA

12 januari 2021 | Van onze AS-redactie

Korfbaltrainer Hugo van Woudenberg en Oost-Arnhem hebben hun samenwerking per direct beƫindigd. Tussen de 41-jarige Barnevelder en de spelersgroep ontbrak de wederzijdse klik. Van Woudenberg was als opvolger van clubicoon Ron Steenbergen bezig aan zijn eerste seizoen.

Het vertrek van Van Woudenberg komt op een bijzonder moment. Komende zaterdag begint voor Oost-Arnhem het seizoen in de Korfbal League met een thuiswedstrijd tegen KZ. Kortom, de scheiding tussen club en trainer komt als een donderslag bij heldere hemel.

“Er zijn eerder al wat gesprekken gevoerd en bij beide partijen waren er wat twijfels”, legt Van Woudenberg uit. “Je ziet dan dat een gedeelte van de spelersgroep op technisch en tactisch vlak dingen anders ziet dan dat ik dat wil. Dan kan de conclusie dus zijn om niet door te gaan.”

Veilig en vertrouwd

“Deze ploeg was ook Ron Steenbergen gewend. En los van goed of slecht, iets wat je gewend bent, voelt veilig en vertrouwd”, noemt Van Woudenberg een factor waarom de samenwerking geen succes werd. “Dan speelt mee dat je door corona ook het intensieve contact met een speler mist, waardoor je dichter tot elkaar komt. Ik ben een trainer die na afloop van de training ook graag even een biertje drinkt met een speler. Dat was nu niet mogelijk.”

Van Woudenberg benadrukt dat er van persoonlijke conflicten geen sprake is. “Geen negatieve klank naar Oost-Arnhem of naar de spelersgroep. We gaan absoluut niet met ruzie uit elkaar. We hebben maandagavond een open en goed gesprek gevoerd. Het werd nog emotioneel, we hebben echt geen hekel aan elkaar. Je voelde de teleurstelling bij iedereen, maar het is wat het is. Ik had het graag anders gezien, maar ze zeggen dat je hier een grote jongen of grote trainer van wordt.”

Frank van het Kaar, bestuurslid en lid van de topsportcommissie van Oost-Arnhem, betreurt het vertrek van Van Woudenberg. “Maar het klikte niet. Wel op het persoonlijke vlak, maar op het korfbalvlak waren er twee verschillende frequenties. Corona heeft daarbij een rol gespeeld. Je komt minder tot elkaar. Daar kun je niemand de schuld van geven, maar het heeft zeker in het nadeel van de trainer gewerkt.”

Erfenis

Van het Kaar zat zelf maandagavond bij het gesprek tussen trainer en spelersgroep. “Als de wegen dan scheiden, doet dat pijn”, zegt Van het Kaar. “Want we hebben zelf ooit uitgesproken dat we op zoek waren naar een ambitieuze trainer en dat was Hugo. Je mag hem ook niet vergelijken met Ron Steenbergen. Ron was zes jaar hoofdtrainer en dan heb je als nieuwe trainer een erfenis. Daar was elke andere trainer ook tegenaan gelopen.”

Oost-Arnhem gaat nu op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer, beaamt Van het Kaar. “Dat is noodzakelijk gezien de zwaarte en intensiteit van de competitie in de Korfbal League.”