Houdt ESA in duel met SKV uitzicht op de nacompetitie en verstevigt VDZ derde plaats in topper tegen OBW?

13 april 2019 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de 22e speelronde afgewerkt. De ontknoping van het seizoen nadert. Houdt ESA in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal in de thuiswedstrijd tegen SKV uitzicht op nacompetitievoetbal of haakt de Arnhemse ploeg af? Verstevigt VDZ zijn derde plaats in 3C van het zondagvoetbal tegen nummer twee OBW en helpt het daarmee stadgenoot MASV, dat op weg is naar de titel? De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
ESA – SKV (14.30 uur)

Met Be Quick Zutphen als kampioen en waarschijnlijke winnaar van de tweede periodetitel zijn de plaatsen drie en vier in de eindstand in 3A van groot belang. De ploegen die op die positie eindigen plaatsen zich net als Dieren, de nummer twee en winnaar van de eerste periodetitel, voor de nacompetitie.

Peter Gerritsen

SKV (derde, 38 punten uit 19 wedstrijden), OVC ’85 (vierde, 37 uit 19) en ESA (vijfde, 33 uit 20) strijden nog om twee plaatsen in de nacompetitie. De wedstrijd tegen SKV is zaterdagmiddag voor ESA de laatste kans om nog iets van het seizoen te maken. Verlies tegen SKV en een zege van OVC ’85 bij Excelsior Zetten maakt de ploeg van trainer Peter Gerritsen kansloos voor een plek in de nacompetitie.
Bij winst van ESA is de strijd nog niet gestreden. Met op het programma nog wedstrijden als OVC ’85 – Dieren, SKV – Be quick Z (beide 20 april), Be Quick Z – OVC ’85 (11 mei) en OVC ’85 – ESA (18 mei) is er nog van alles mogelijk.
Prognose: 2-1.

AZ 2000 – De Treffers (14.30 uur)
Drie gelijke spelen in de laatste vier duels geven aan, dat AZ 2000 zich in de degradatiestrijd nog niet gewonnen geeft. Een punt in de wedstrijden tegen de directe concurrenten JVC Cuik (3-3) en vorige week zaterdag tegen Redichem (2-2) bost echter onvoldoende bij om snel in veiligheid te geraken.

De spelers van AZ 2000 vieren feest, nadat Bryan van Schooten de bezoekers in de uitwedstrijd bij Redichem op 0-2 heeft gezet. Het werd uiteindelijk nog gelijk (2-2). Foto: Jan van Zomeren.

De late gelijkmaker bij Redichem, dik in blessuretijd, leverde voor AZ 2000 een forse dreun op. Bij een zege was de ploeg van trainer Patrick Baltus de Renkumse formatie op de ranglijst gepasseerd. Redichem (14 uit 17) blijft nu boven AZ 2000 (14 uit 19), Roda is dertiende en laatste met 13 uit 18.
De nummer laatst degradeert rechtstreeks, de twee ploegen daarboven spelen in de nacompetitie. Ook Excelsior Z (15 uit 19) en Uni VV (17 uit 19) zitten nog volop in de zorgen.
AZ 2000, al dertien duels zonder overwinning, krijgt zaterdagmiddag bezoek van De Treffers (25 uit 19).
Prognose: 2-1

Zondagvoetbal
Derde klasse C
VDZ – OBW (14.00 uur)

Bij VDZ was niemand de afgelopen dagen bezig met de prestaties van het eerste elftal. De aandacht ging vooral uit naar verdediger Daan van der Held, die dinsdag in het Arnhem Cupduel zijn kuitbeen brak en gescheurde enkelbanden opliep.

Niettemin wacht zondag voor VDZ, met 39 punten uit 21 duels de nummer drie op de ranglijst, een belangrijk duel. De ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi krijgt bezoek van OBW (tweede met 44 uit 21). De huidige derde plaats op de ranglijst biedt zekerheid op een plek in de nacompetitie en bij winst op OBW behoudt VDZ een voorsprong op SC Rheden (37 uit 21) en SML (36 uit 21).
Krachtsverschil tussen VDZ en OBW is er nauwelijks, dus de vorm van de dag zal de doorslag geven. De wedstrijd in Zevenaar eindigde eerder dit seizoen in een gelijkspel (1-1). OBW kan zich op sportpark ’t Cranevelt geen puntenverlies permitteren om de achterstand op koploper MASV (48 uit 21) niet verder te laten groeien.
Prognose: 2-1.

SC Rheden – Gendringen (14.00 uur)
Door het gelijkspel bij degradatiekandidaat MvR (1-1) liep SC Rheden in de strijd om een plek in de nacompetitie schade op. De achterstand op nummer drie VDZ bedraagt nu twee punten. Met het oog op de confrontatie met VDZ op paasmaandag kan de ploeg van trainer Wilco Klop zich zondagmiddag niet opnieuw puntenverlies permitteren in de thuiswedstrijd tegen Gendringen.

De Achterhoekse formatie strijdt net als MvR tegen degradatie. Een eenvoudige klus zal het voor SC Rheden daarom niet worden. Trainer Wilco Klop mist bovendien in zijn toch al smalle selectie Marko van Huenen. Van Huenen liep op de slechte kunstgrasmat bij MvR een zware knieblessure op en is voorlopig ook niet inzetbaar.
Prognose: 2-1.

Derde klasse D
Germania – Arnhemse Boys (14.00 uur)

Door het uit de competitie gaan van Hatert is de situatie er voor Arnhemse Boys niet beter op geworden. De ploeg van trainer Pierre van den Berg won dit seizoen twee keer van Hatert en die zes punten moet Arnhemse Boys weer inleveren.

In de nieuwe stand is Roda ’28 dertiende en laatste met 13 punten uit 17 duels. Arnhemse Boys staat daar met 15 uit 18 net boven. Brakkenstein (17 uit 17) en Eldenia (22 uit 19) staan respectievelijk op de veilige elfde en tiende positie. De onderste twee ploegen spelen nacompetitie om degradatie te voorkomen.
Het wisselvallig presterende Arnhemse Boys speelt nog zes ‘finales’. Te beginnen in Groesbeek bij Germania, dat met 25 uit 19 op een zevende plaats staat. Arnhemse Boys kan verrassen, in positieve en negatieve zin. In de afgelopen weken stuntte Arnhemse Boys bij koploper HAVO (2-1 winst), maar verloor vervolgens thuis van Rood Wit (0-5) en Trekvogels (2-3).
De duels met Hatert niet meegerekend kan Arnhemse Boys zich vasthouden aan het feit dat het uit (drie zeges) beter presteert dan thuis (twee zeges), maar een verrassing bij Germania ligt niet voor de hand.
Prognose: 3-1.

Klik hier voor het voetbalprogramma.