Houdt AZ 2000 het hoofd erbij in Zetten?

4 februari 2017 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal staat in de eerste klassen en lager de vijftiende speelronde op het programma. In de vierde klasse A van het zaterdagvoetbal staan de koplopers Excelsior Zetten en AZ 2000 tegenover elkaar. Houdt AZ 2000 het hoofd erbij? En wat te denken van de kraker Rheden – SDOUC in 2I van het zondagvoetbal. Alleen een zege telt voor de thuisploeg in de strijd tegen degradatie. De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
ESA – De Treffers (15.00 uur)
ESA (28 punten uit 12 wedstrijden) is in 3A als enige ploeg nog ongeslagen. De achterstand van de formatie van trainer Peter Gerritsen op koploper AVW ’66 bedraagt echter 5 punten. De Arnhemmers kunnen zich daarom in de thuiswedstrijd tegen De Treffers (15 uit 12) geen misstap veroorloven.
De kans op een uitglijder is echter klein. Op eigen veld won ESA alle zes gespeelde duels en het doelgemiddelde is indrukwekkend: 25-5. De Treffers won op vreemde bodem pas eenmaal, uit bij het onderaan staande Uni VV (1-4). Bovendien toonde De Treffers vorige week nog geen grootse vorm. In één van de weinige duels die doorgingen kwam de Groesbekse ploeg thuis tegen Uni VV, dit seizoen nog zonder zege, niet verder dan 3-3.
In de wetenschap dat koploper AVW ’66 de lastige uitwedstrijd speelt bij Keizerstad zou ESA bij een zege wel eens goede zaken kunnen doen.
Prognose: 4-1.

Vierde klasse A
Excelsior Z – AZ 2000 (14.30 uur)
Trainer Patrick Baltus (foto) van AZ 2000 zit zaterdagmiddag na alle tumult rond zijn persoon weer op de bank in de topper tegen Excelsior Zetten. De Arnhemse trainer was aanvankelijk voor anderhalf jaar geschorst, omdat hij zijn speler Ivory Willemsen zou hebben geslagen. Willemsen had op zijn beurt de bal hard tegen Baltus aangeschoten, nadat hij op 4 december in de wedstrijd tegen DVOV al voor de pauze werd gewisseld. De commissie van beroep van de KNVB draaide de schorsing van Baltus echter geheel terug en sprak de trainer vrij.
Zaterdagmiddag staat er meteen een topduel op het programma. AZ 2000 en Excelsior Zetten delen de koppositie met beide 25 punten uit 13 wedstrijden. De heenwedstrijd in Arnhem was na een spectaculair duel voor AZ 2000:  4-3. In het broeierige Zetten zal het voor de bezoekers ongetwijfeld een hete middag worden. Als AZ 2000 het hoofd erbij houdt moet een gelijkspel zeker tot de mogelijkheden behoren.
Prognose: 1-1.

Zondagvoetbal
Hoofdklasse A
RKHVV – SJC (14.00 uur)
RKHVV speelt in de hoofdklasse A dit seizoen een belangrijke rol. De Huissense ploeg mag zich een titelkandidaat noemen, want met 27 punten uit 15 wedstrijden staat de formatie van trainer Frans Koenen (foto) op een vierde plaats. De verschillen met de drie ploegen boven RKHVV zijn minimaal. Koploper ADO ’20 heeft 31 punten, maar speelde al 16 wedstrijden. Silvolde (28 uit 15) en Woezik (28 uit 16) zijn de nummers twee en drie.
RKHVV ontvangt zondag op het eigen sportpark De Blauwenburcht SJC, dat met 24 uit 15 dicht op een achtste plaats staat. Het geeft aan dat de krachtsverschillen in de hoofdklasse A dit seizoen gering zijn. De bezoekers uit Noordwijk wonnen al vier keer een uitwedstrijd en is voor RKHVV, dat thuis alleen van De Meern verloor, een gevaarlijke tegenstander.
Prognose: 2-1.

Tweede klasse I
SC Rheden – SDOUC (14.00 uur)
Voor SC Rheden staat er in haar eerste competitiewedstrijd na de winterstop meteen een kraker op het programma. De ploeg van trainer Peter Jansen is gastheer van SDOUC, concurrent in de degradatiestrijd. De Ulftse ploeg kwam vorige week wel in actie en won met 3-2 van Vorden. Met 14 punten uit 13 duels heeft SDOUC nu vier ploegen onder zich staan: WAVV (11 uit 12), Rood Wit (9 uit 12),  OBW (8 uit 12) en Rheden (8 uit 12).
Voor Rheden is de missie zondag op sportpark IJsselzicht duidelijk: alleen een overwinning telt. Zeven van de acht behaalde punten veroverde de ploeg van trainer Peter Jansen op eigen veld. SDOUC won uit pas eenmaal en deed dat bij het Zevenaarse OBW met 3-2.
Bij een zege trekt SC Rheden ook SDOUC weer bij de degradatiestrijd. In 2I degradeert na het uit de competitie gaan van Babberich slechts één ploeg rechtstreeks. De nummers elf en twaalf zijn verplicht tot het spelen van nacompetitie.
Prognose: 2-1.

Derde klasse D (West I)
Eldenia – Sporting 70 (14.00 uur)
Eldenia heeft zich in de westelijke derde klasse D opgeworpen tot een belangrijke titelkandidaat. De ploeg van trainer Erwin Koen verloor op 16 oktober van het vorig jaar voor het laatst een competitiewedstrijd bij FC Jeugd (3-2) en is al zeven duels ongeslagen.
In de laatste wedstrijd voor de winterstop won Eldenia met 2-1 van koploper VVZA en vorige week was Eldenia bij de hervatting van de competitie met 3-1 te sterk voor het thuisspelende Vriendenschaar.
VVZA gaat in 3D (West I) met 30 uit 14 aan kop.  Vriendenschaar is tweede met 29 uit 14 en dan volgt Eldenia met 28 uit 14.
Zondag is de Eldense ploeg gastheer van Sporting 70, dat met 17 uit 14 op een negende plaats staat. De Utrechtse ploeg is een gevaarlijke tegenstander, want Sporting won dit seizoen al vier van de zes uitwedstrijden en pakte dus 12 van de 17 punten op vreemde bodem. Eldenia is met vier zeges en twee gelijke spelen thuis nog ongeslagen.
Ook in de tweede periode, die gaat over negen wedstrijden, is Eldenia als de huidige nummer twee nog kansrijk met 14 uit 6. Wasmeer, dat eerder dit seizoen met 8-0 van Eldenia verloor, gaat met 15 uit 6 in die tweede periode aan kop.
Prognose: 2-1.

Klik hier voor het voetbalprogramma