Hopen op Honda

9 november 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


De vrije val die ik weken geleden al voorspelde, zet door. De thuiswedstrijd van Vitesse tegen FC Groningen kon de duikvlucht niet stoppen.

Volgens mij is de realiteit van dit moment nog niet tot iedereen doorgedrongen. Ik zal die nog even in vogelvlucht schetsen. De spelers die Vitesse nu tot zijn beschikking heeft, presteren op enkele uitzonderingen na matig tot zeer matig. Ik loop het elftal van deze wedstrijd even door.

Doelman Pasveer, ooit door een groot deel van het legioen net zo beschimpt als Grot nu, is een keeper van klasse. Rechtsback Lelieveld is opbouwend en in de combinatie een goede speler, maar verdedigend kwetsbaar. Deze jongen van eigen kweek zou het beste tot zijn recht komen als rechtshalf, opkomend langs de buitenkant, en verdient het om een kans als basisspeler te krijgen.

Het centrum Obispo en Doekhi is talentvol, maar beide spelers maken toch af en toe nog vervelende fouten. Tegen FC Groningen kwam Obispo, die toch een goede trap heeft, een paar keer met verkeerde lange passes. Doekhi deed heel veel goed, maar zag er slecht uit bij beide tegengoals.

Linksback Clark werkt keihard, heeft een mooie trap in zijn linkerbeen en zette met twee schitterende passes spelers alleen voor de keeper. Helaas is hij in zijn passing niet betrouwbaar en verstuurde hij ook gisteren weer een te groot aantal mislukte ballen. Defensief komt hij in de problemen tegen snelle spelers en gaat hij soms dom een duel in. Ook gisteren zag ik hem weer een keer veel te snel op de man afvliegen, die hem simpel uitkapte.

Op het middenveld speelde Dasa, die gehaald is voor de rechtsbackplaats, een goede wedstrijd. Hard werkend, goede acties. Uit wat ik tot nu toe van hem heb gezien, is hij net als Lelieveld meer een opbouwende/aanvallende speler dan een verdediger. Een onhandige doublure in de selectie dus in plaats dat het gat is gedicht dat na het vertrek van Karavaev op de rechtsbackplaats is ontstaan.

In de middenlinie is Bero wat men tegenwoordig noemt een box-to-box-speler, die ook als zodanig moet worden gebruikt. Een talentvolle speler, die op technisch en tactisch vlak nog kan en moet doorgroeien. Tegen FC Groningen had hij zijn schot jammer genoeg thuis gelaten.

Bazoer heeft technisch grote kwaliteiten en liet dat ook een paar keer zien. Toch is hij veel te weinig aanwezig om de sleutelrol te kunnen vervullen die hem is toegedicht. Tegen de Groningers nam hij een drietal vrije trappen bedroevend en hielp daarmee op zich goede mogelijkheden om zeep.

Linssen is een lepe speler, die als hij in vorm is voor gevaar en doelpunten kan zorgen. Hij levert de laatste tijd behoorlijke prestaties, al blijf ik hem geen middenvelder vinden. Hij is op zijn sterkst rommelend vanaf de linksbuitenplaats.

Dicko was als spits zeer actief, gebruikte zijn lichaam goed en was daardoor een aantal keren nuttig. Intussen weten we dat hij geen linkerbeen heeft. In kansrijke situaties produceert hij daarmee rollertjes of afzwaaiers hoog over.

Verder verving Grot dit keer de gepasseerde Matavz. Het vreemde was dat ik hem in de eerste twintig minuten steeds op het middenveld zag lopen, zodat Vitesse maar met één spits speelde. Grot werkte hard, maar speelde een ongelukkige, slechte wedstrijd. Hij is echter bij Vitesse nog nooit op de juiste wijze gebruikt. Hij was ook vorig seizoen bij VVV Venlo geen basisspeler, dus dat zal hij in Arnhem wellicht ook niet kunnen worden, maar als hij speelt, moet dat zijn vanaf de linkerkant, naar binnenkomend met zijn sterke rechterbeen.

Wat Grot betreft moet mij nog even van het hart dat de in mijn ogen schandalige fluitconcerten en het dito hoongelach als hij aan de bal kwam hem natuurlijk niet sterker maken. Het vreemde is dan ook nog dat invaller Matavz, die al wekenlang weinig presteert, met groot gejuich werd ontvangen.

Aangezien de wisselspelers, misschien op Hájek na, het team ook niet versterken, heeft Vitesse alles bij elkaar een matig elftal dat, als alle spelers in hun kracht worden gezet en de juiste tactiek wordt gehanteerd, misschien de play-offs kan halen. Bij een slechte tactiek en coaching, zoals nu onder trainer Slutsky, is een plaats in de middenmoot of nog daaronder waarschijnlijker. Het is te hopen dat Honda met zijn ingevingen hetzelfde kan als Mount en Ødegaard de vorige twee seizoenen: een matige ploeg naar betere resultaten stuwen. Bij alle terechte kritiek op Slutsky pleit wel voor hem dat de Japanner graag weer onder hem wil spelen.

Vitesse-FC Groningen 1-2
13. Asoro 0-1, 31. Asoro 0-2, 49. Linssen 1-2.