Een aanrijding met een bestelbusje op 30 mei, met als gevolg een gebroken sleutelbeen, dreigde roet in het eten te gooien. Maar na een succesvolle operatie en dito revalidatie verschijnt wielrenner Marius Hofmeester zondag 18 september in het Italiaanse Trento toch aan de start op het WK Gran Fondo.
Wielrennen. Het is inmiddels zijn lust en zijn leven. De 24-jarige Arnhemmer leeft voor zijn sport. “Ik ben assistent-ontwerper bij HevoFame, een architectenbureau is Zwolle. Daar werk ik drie dagen per week en de rest van de tijd heb ik dan over om te fietsen, ongeveer vijftien uur per week.”
Zondag moet het hoogtepunt worden in een nog prille carrière. De WK Gran Fondo, een koers (start 10.00 uur) door de bergen van Trento naar Trento over 143,8 km met 3900 hoogtemeters. De Monte Bondone, dé berg van Trento en bekend van de Giro d’Italia, zal een scherprechter zijn. De Monte Bondone moet twee keer worden beklommen, van twee verschillende kanten.
“Ik heb wielrennen altijd heel leuk gevonden en ben van mijn zevende tot en met mijn tiende lid van RETO geweest”, vertelt Hofmeester. “Maar ik ben gestart met voetballen. Eerst bij VVO bij de F-jes, daarna een jaar in de E-tjes bij ESCA en daarna tot mijn twintigste bij VDZ.”
Loopvermogen en inzet
Als voetballer viel Hofmeester op door zijn enorme loopvermogen en zijn niet aflatende inzet. In juni 2019 maakte hij in zijn laatste jaar als junior nog deel uit van de ploeg van VDZ A1 die in de finale van de nacompetitie DIO ’30 A1 na verlenging met 5-3 versloeg, waardoor promotie naar de vierde divisie een feit was.
Hofmeester noemt die periode een mooie tijd, maar uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kon. “Ik heb nog een jaar bij de senioren in een zaterdagteam gevoetbald bij VDZ, maar in onze schuur heeft ook altijd een racefiets gestaan. Toen ik ging studeren in Zwolle, wilde ik niet meer voetballen en ben in Zwolle lid geworden van wielervereniging De Hanzerenners.”
Wielrennen, en dan het betere klimwerk, is de passie van Hofmeester. ,,Op mijn negende heb ik al de Alpe d’Huez beklommen, meegedaan aan Alpe d’HuZus (de beklimming van Alpe d’Huez de dag voor de Alpe d’HuZes die wordt gereden ten behoeve van KWF Kankerbestrijding, red.) en op mijn dertiende heb ik samen met een vriend, Pablo Bosman (tot en met vorige seizoen technisch begenadigd middenvelder van VDZ, red.), de Mount Ventouw beklommen. Dat was ook in het kader van KWF. Zelf bedacht en het was een project van school, het Thomas a Kempiscollege in Arnhem.”
De liefde voor de beklimmingen van cols is Hofmeester ook meer op het lijf geschreven. “Ik ben niet zo groot van stuk en ook licht. Dan kom ik in Nederland niet zo goed tot mijn recht. Daarom ben ik vorig jaar naar wedstrijden in de bergen in het buitenland gaan kijken en kwam uit bij Gran Fondo wedstrijden. Iedereen kan daar aan meedoen en je hebt geen licentie nodig, maar profs zijn niet welkom. Het is voor amateurs en masters. Ex-profs zijn wel van de partij. Zo rijdt Johnny Hoogland in de categorie van 35 tot en met 44 jaar mee.”
De wedstrijden hebben wel een officiële status. Hofmeester: “Het UCI, de internationale wielerunie, organiseert Gran Fondo wedstrijden over de hele wereld. Zo ook het WK in Trento, dat al sinds 2011 wordt gehouden.”
Hofmeester moest zich voor dat WK wel kwalificeren. ,,Ik zit in de leeftijdscategorie van 19 tot en met 34 jaar. Kom je in jouw categorie bij de eerste twintig procent, dan mag je naar het WK. Ik heb me in mei geplaatst bij een wedstrijd in de Vogezen. In Trento wordt het mijn vijfde koers op dit gebied. Vorig jaar in de Franse Alpen reed ik mijn eerste.”
Hulp van de KNWU is er niet of nauwelijks. “Je moet alles zelf organiseren. In Nederland is het Gran Fondo rijden ook nog klein. In bijvoorbeeld Belgïe , Frankrijk en Italië zijn er speciale teams die zich op dit onderdeel richten. Ik heb ook navraag gedaan bij een ploeg in België om lid te worden, maar dat heb ik nog niet gedaan.”
Plek in top 20
De hulp komt nu vooral van zijn ouders, Lidy en Hans. De support van zijn broer Thomas. De hele familie is afgelopen dinsdag ook vanuit Arnhem afgereisd naar Italië en verblijft in een appartement. Hofmeester kijkt uit naar zondag. Zijn verwachtingen? “Ik streef naar een plek in de top 20”, zegt Hofmeester. “Op langere termijn hoop ik door te groeien naar continentaal niveau, zeg maar het semiprofniveau. Het niveau waar ik nu op zit? Ik zou in een bergetappe in de Tour de France mee kunnen komen in de ‘bus’ met de sprinters. Daar ligt het nu ongeveer.”
Naast de vele kilometers tijdens trainingsuren reed Hofmeester ongeveer twaalf plaatselijke rondes. ,,Ik ben in de rondes wel gevallen, maar niet in de prijzen”, zegt Hofmeester met een grijns. “Het is ook een financieel probleem, want als je valt en je belandt in het ziekenhuis, dan ben je daarvoor niet verzekerd. In die rondes sprint ik ook niet altijd mee. Lekker laten gaan en geen risico nemen. Het zijn bijna nooit rondes met bergen. Alleen in de Omloop van Simpelveld in Limburg zitten beklimmingen. Dat was mijn laatste koers voor het WK, maar ook daar heb ik niet meegesprint.”
Zo kort voor het WK wilde Hofmeester na zijn ongeluk op 30 mei ook geen risico ’s meer nemen. Dat de Arnhemmer in Trento aan de start verschijnt, is al een klein wonder. ,,Ik ben na dat ongeluk meteen rond gaan bellen waar ik zo snel mogelijk geopereerd kon worden. Op het Sport Orthopedisch Centrum, dat zetelt in ziekenhuis Rijnstate, konden ze me een week later al helpen. Op medische gronden was die snelheid niet nodig, maar door het WK wel. Ik was echt even bang dat ik het niet zou halen, maar ik zat al snel weer op de fiets. Uiteraard met trainingsachterstand, maar met hulp van mijn trainer zijn de schema ’s daarna aangepast. Ik ben klaar voor het WK.”
De familie Hofmeester staat zondag langs de kant om aan te moedigen en bidons aan te reiken. Hofmeester, lachend: ,,Mijn familieleden zijn mijn grootste fans, mijn moeder mijn grootste sponsor.”
De live tussentijden zullen te vinden zijn op: https://egs-eventi.s3.amazonaws.com/MySDAM/Trento2022/cis/home.html
