Het zogenaamde respect voor Vitesse als extra motivatiebron

21 oktober 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Tottenham Hotspur dacht het tegen Vitesse wel even met een reserveteam af te kunnen. Het maakt de 1-0 overwinning in het sfeervolle, uitverkochte Gelredome nog mooier dan hij toch al is.

Alle sterren niet eens mee naar Nederland nemen en dan wel zeggen dat je respect hebt voor Vitesse. Dat is wat de trainer van de Spurs deed. Dat is net zoiets als dat mensen een opmerking beginnen met de loze woorden: ‘Met alle respect…’ Dan weet je al dat de tekst die daarop volgt, juist niet van dat respect getuigt. De woorden van deze trainer zullen voor Vitesse een extra motivatiebron zijn geweest.

Het schitterende doelpunt van (alweer) Wittek op een voorzet van Dasa was tekenend voor het spel van Vitesse. Het waren opnieuw de wingbacks die voor het gevaar moesten zorgen. De aanval bracht, zoals het hele seizoen al, weer veel te weinig tot stand. Wat dat betreft hielpen de keuzes die trainer Thomas Letsch had gemaakt natuurlijk ook weer niet mee. De Duitser had gemeend er goed aan te doen om dat kleine beetje aanvallende creativiteit dat met Gboho nog in de ploeg zat, weg te halen door de Franse Ivoriaan op de bank te zetten.

Verder zette Letsch de Deen Frederiksen in de spits en  gaf hij Openda een rol komend vanaf het middenveld. Twee foute beslissingen. Frederiksen mag dan in Nijmegen hebben gescoord, feit blijft dat hij erg veel tekort komt voor een basisplaats. En Openda kan alleen gevaarlijk worden, als hij scherp staat en dan wordt gelanceerd. Dan kan hij met zijn snelheid direct richting goal, zoals tegen Feyenoord.

Vitesse speelde dus niet  in de best mogelijke  opstelling, maar bovendien was een aantal spelers niet in topvorm. Die twee dingen samen maakten het spel bij vlagen slordig en onzeker. Desondanks bleken de geelzwarten uiteindelijk goed genoeg om van de Londense B-ploeg te winnen.  Dat mogen de dure jongens die toch ook daarin rondliepen, zich aanrekenen.

De achterhoede van Vitesse was het sterkste deel. Grote uitblinker in die linie was Bazoer. Je kunt je toch niet voorstellen dat deze speler in de winterstop niet wordt aangetrokken door een topclub. Verder maakte doelman Schubert ook dit keer weer een prima indruk. Die twee slechte spelvoortzettingen vergeef ik hem. Doekhi speelde opnieuw sober en goed, Rasmussen was soms wat weifelend in de opbouw, maar speelde verder een degelijke partij. Met die drie centrale mensen en de keeper was het fundament van de ploeg gelegd.

Op het middenveld was Tronstad weer heel belangrijk, al had de Noor een aantal voor zijn doen rare foutjes in zijn spel. Bero is technisch niet verfijnd, wat nogal eens hinderlijk is tegen mindere ploegen.  Juist tegen sterke tegenstanders, zoals onlangs Stade Rennes en Feyenoord en toch ook dit Tottenham,  is hij met zijn loopvermogen en onderscheppingen van veel waarde voor het elftal.

Van de aanvallende mensen heb ik Frederiksen en Openda al genoemd. Darfalou werkt hard, heeft snelheid en kan aardig koppen. Op doorzettingsvermogen brengt hij af en toe iets tot stand,  maar het is verschrikkelijk om te zien hoe ver hij regelmatig ballen van zijn borst of voeten laat afstuiten.

Letsch koos er ook dit keer in de absolute eindfase weer voor om te proberen het doel dicht te spijkeren door behalve Hajek, die de geblesseerde Wittek verving, ook nog eens Oroz in te brengen. Deze tactiek van de armoede was in Nijmegen en thuis tegen Feyenoord geslaagd, dus dat sterkt de Duitser in zijn mening dat dit een succesvol concept is. Hij heeft het geluk aan zijn zijde, want ook dit keer ging het maar net goed, toen in de laatste seconden een bal precies over de kruising van het Vitessedoel draaide.

Het was niet allemaal top dus, maar Vitesse verdient een compliment voor de energie die na de duels tegen Feyenoord en in De Goffert tegen NEC opnieuw werd geleverd. De ploeg blijft goed meedraaien in de poule van de Conference League en incasseert voor de tweede keer negen ton. Wie had dat kunnen denken?

Over drie dagen alweer komt het tot nu toe behoorlijk presterende Go Ahead Eagles op bezoek. Dat wordt een heel andere wedstrijd, omdat het initiatief dan veel meer bij Vitesse zal komen te liggen. Ook in dat duel zal veel energie moeten worden gestoken en, heer Letsch, er zal creativiteit nodig zijn om de gesloten verdediging van de Deventer formatie uit elkaar te spelen. Hopelijk gaan we dat in de opstelling terugzien. 

Vitesse-Tottenham Hotspur 1-0
78. Wittek 1-0