Het woord is aan eigenaar Oyf

30 november 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Ook de laatste beslissing van Slutsky als trainer bij Vitesse was onnavolgbaar. Direct na het verloren uitduel bij SC Heerenveen (3-2) gaf de Rus er de brui aan.

Het was uiteraard het verhaal van de avond. Natuurlijk, de trainer stond na een serie nederlagen onder druk en de kritiek op hem was aangezwollen tot meganiveau, maar zijn besluit om op te stappen staat volledig haaks op zijn recente gedragingen en uitlatingen.

Kort geleden haalde Slutsky persoonlijk Honda nog binnen. Die meldde vooral naar Vitesse te zijn gekomen voor deze trainer, die hem ook direct een sleutelpositie in het elftal gaf. Diezelfde trainer pakt zijn biezen op het moment waarop de Japanner nog wedstrijdfit moet worden en blijkt dus slechts een lokvogel voor hem te zijn geweest.

Verder beweerde de onder vuur liggende oefenmeester deze week nog dat er helemaal niets aan de hand was. Vitesse had alleen bij FC Emmen slecht gespeeld, verder alleen de kansen niet benut. En, vermaledijde critici, de club had zelfs één punt meer dan vorig seizoen op hetzelfde moment, dus waar hadden we het over? Een van de vele voorbeelden waaruit is gebleken dat de Rus er een meester in is om zich achter statistieken te verschuilen.

Mijn kritiek heb ik al vele maanden lang op de trainer en coach Slutsky laten neerdalen, altijd met redenen omkleed. Het zal dus duidelijk zijn dat ik blij ben dat hij weg is. Als zeer sympathiek mens had ik hem meer tactisch inzicht gegund, zodat hij zijn contract gewoon had kunnen uitdienen, maar de feiten liggen nu eenmaal anders.

In al zijn tactische onbekwaamheid kan Slutsky zich wel met recht beroepen op het gegeven dat de spelersgroep hem nu ook niet bepaald heeft geholpen. Dat bleek ook in Heerenveen weer. Dat het elftal daar na een aardige start weer teveel ging achteroverleunen, heeft te maken met het missen van de vaardigheid om met genoeg mensen op tijd druk te zetten. Een tactisch probleem dus, dat vooral de trainer moet worden aangerekend. En dat bepaalde personen niet uit de verf komen, omdat zij verkeerd of niet worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Buitink, is ook des trainers. Maar dat vrijwel iedereen een onvoldoende haalt en als individu regelmatig in de fout gaat, heeft ook met de samenstelling en kwaliteit van de selectie te maken.

Aan de hand van het elftal van vrijdagavond loop ik de spelers nog even langs. Pasveer is een prima keeper. De backs Lelieveld en Clark zijn allebei verdedigend kwetsbaar en opbouwend en aanvallend wisselvallig. Het centrale duo Obispo en Doekhi doet het redelijk, maar is niet stabiel genoeg. In Heerenveen was het dit keer Doekhi die onhandig acteerde bij de overigens wel heel gemakkelijk gegeven penalty.

Op het middenveld is Bero dynamisch en waardevol, maar qua passing kan en moet het zorgvuldiger. Foor was op een fraaie assist bij het eerste doelpunt na onzichtbaar, maar kan veel beter. Hij is door Slutsky kapot gemaakt. En Honda heeft aan de bal klasse, oogde in Friesland al fitter dan de week ervoor, maar zal conditioneel toch sterker moeten worden om optimaal te kunnen functioneren.

Voor die drie middenvelders liepen dit keer Bazoer en Linssen. Bazoer wisselt goede acties veel te vaak af met slechte. Linssen heeft in goede doen, zoals bij de Friese tegenstander, altijd wel enkele sterke momenten, al fungeert hij beter voorin, rommelend vanaf links.

Als enige spits stond Matavz weer opgesteld. Een speler die in Heerenveen zowaar scoorde en een stuk of drie goede acties had. Dat is het maximum dat van deze overschatte speler kan worden verwacht en dan nog hoogstens in een op de drie wedstrijden.

Buitink, Dicko en Grot vielen nog in. Buitink is bij Vitesse in dezelfde situatie beland als Van Bergen indertijd. Slutsky had de speersnelle buitenspeler niet nodig en die werd ook maar gelijk voor een habbekrats aan SC Heerenveen verkocht. Een voorbeeld van falend technisch beleid. Als Buitink niet snel een echte kans krijgt, is hij de volgende speler uit de eigen jeugd die voor weinig geld de deur uitloopt. Dicko en Grot speelden te kort om op grond van deze wedstrijd te beoordelen, maar hebben op eerdere momenten weinig tot geen indruk gemaakt.

Van de rest van de dit seizoen beschikbare selectie viel alleen centrale verdediger Hájek positief op in de enige wedstrijd die hij heeft mogen spelen (voor de beker tegen De Graafschap) en beschikt de geblesseerde Tannane in ieder geval over een actie en creativiteit.

Alles bij elkaar is het een spelersgroep van middelmatig niveau, die alleen tot de subtop kan reiken als een trainer daar alles uit weet te persen. Sturing zou dat misschien kunnen, maar dan wel zonder de drie Russische hulptrainers waardoor hij vorig seizoen op een zijspoor terechtkwam. En dat trio zie ik niet verdwijnen. Het woord is aan eigenaar Oyf.

SC Heerenveen-Vitesse 3-2
8. Matavz 0-1, 21 Linssen 0-2, 41. Falk 1-2, 63. Van Bergen 2-2, 69. Odgaard 3-2.