Het resultaat telt, zegt men dan

15 december 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

In een saai, slecht bekerduel thuis tegen Sparta Rotterdam boekte Vitesse een 2-1 overwinning. Het doel om de volgende ronde te halen, werd daarmee bereikt. Het resultaat telt, zegt men dan. Tel daarbij de twee schitterende doelpunten van Baden Frederiksen en de positieve dingen over deze wedstrijd zijn wel zo ongeveer gezegd.

Het enige aardige aspect aan dit duel vond ik verder dat spelers als Yapi, Domgjoni en later ook Oroz behoorlijk wat speeltijd kregen. Dat gaf mij de kans om nog eens goed te bekijken of zij voldoende kwaliteiten hebben om een volwaardige basisspeler te zijn of te kunnen worden. Welnu, van wat ik zag, ben ik niet vrolijk geworden.

Om te beginnen Yapi, geïntroduceerd door de club als vlugge Yapi. Snel is hij zeker, maar dat lijkt zijn enige pluspunt. Hij zou als rechterwingback uit de voeten moeten kunnen, maar opbouwend en aanvallend is hij van nul en gene waarde. Hij geeft alleen maar balletjes terug en breed en als hij een enkele keer iets anders probeert, gaat het meestal mis. Wat hij laat zien, is van tweede divisieniveau. En het verschil met de kwaliteitsnorm voor een club als Vitesse is daarmee zo groot dat ik geen enkele hoop heb dat dit nog goed komt.

Dan Domgjoni. Deze Kosovaars-Zwitserse speler beschikt over een behoorlijke techniek, maar wisselt goede met slechte momenten af en is ook onvoldoende aanwezig. Bij hem heb ik toch nog wel enige hoop dat hij een zekere waarde gaat krijgen, als hij meer speeltijd en dus ritme krijgt. De tijd zal leren of hij meer gaat spelen en dan inderdaad een tandje bij kan zetten.

Oroz hebben we natuurlijk al wat vaker in actie gezien. De Kroaat is nog jong en kan zich nog wat verder ontwikkelen, maar dan wel als centrale verdediger. Dat trainer Thomas Letsch hem als rechtsback inzette, sloeg nergens op en dat had hij uit eerdere mislukkingen op die positie kunnen weten. De Kroaat moet het hebben van man-tegen-man-duels in het centrum, al moet hij ook daar nog in verbeteren. Opbouwend is hij zo matig dat ik niet de illusie heb dat hij in dat opzicht iets kan gaan betekenen. Ik denk dat het niveau van de Keuken Kampioen Competitie of hooguit de onderkant van de Eredivisie zijn plafond gaat worden.

De prangende vraag is dan natuurlijk waarom de vertrokken Technisch Directeur Spors deze spelers heeft gehaald. Laat ik nu hij afscheid heeft genomen eens terugkijken op zijn spelersbeleid.
Spors heeft goed werk gedaan met het halen van Wittek en het huren van Rasmussen, Openda en eerder Broja. Ook de gehuurde Gboho heeft perspectief, maar moet nog groeien. Het gevaar bij hem is, mede omdat hij weinig speeltijd krijgt, dat hij pas echt op niveau zal zijn als zijn huurperiode erop zit. In dat geval pakt het aantrekken van de Fransman uiteindelijk onvoldoende goed uit.

Dan hebben we nog de aankoop Baden Frederiksen. De speler waar Spors veel geld voor heeft uitgetrokken, volgens de pers rond een miljoen. Hij is niet al te snel, matig in het duel, heeft geen actie en kan niet koppen. Wat hij wel heeft, is een zeer goed linkerbeen. Tegen Sparta Rotterdam liep hij er weer voor spek en bonen bij, maar vanuit het niets scoorde hij twee prachtige doelpunten. Dan ben je als criticaster natuurlijk even uitgepraat. Als hij regelmatig goals gaat maken, heeft hij uiteraard zijn verdienste, maar ik betwijfel of dat gaat gebeuren. Als dat niet zo is, moeten we straks gaan spreken van een dure miskoop.

Spors is ook verantwoordelijk voor de topaanbieding op basis waarvan Bero zijn contract heeft verlengd. De Slowaak is met zijn tomeloze inzet en loopvermogen zeer nuttig in de zogenaamde grote wedstrijden, maar met zijn matige techniek en gebrek aan creativiteit heb je weinig aan hem tegen mindere ploegen. Ook tegen Sparta Rotterdam liepen zeven van de tien acties van hem weer stuk op technische fouten. Verder grossiert de middenvelder in gele kaarten. Al met al een zwaar overschatte speler, door trainer Letsch nota bene tot reserveaanvoerder benoemd.
Samenvattend stel ik vast dat het spelersbeleid van Spors slechts ten dele succesvol is geweest.

Nog even terug naar de wedstrijd. Vitesse heeft bewezen te kunnen voetballen, maar doet het vaak niet. Tegen de Rotterdammers werd niet goed druk gezet. Verder ging de bal veel te stroperig rond en dan komt zelfs een zwakke ploeg als Sparta niet in de problemen. Ik heb over negentig minuten een stuk of vier leuke aanvallen gezien, waaronder die bij de tweede goal. De Spartakeeper heeft buiten de goals nauwelijks een bal op doel gehad.

Zaterdag gaan de ploegen tegen elkaar op herhaling in Rotterdam voor de competitie. Dat wordt een heel andere wedstrijd met veel andere gezichten binnen de lijnen. Hopelijk kan Vitesse zich op Spangen weer eens van zijn goede kant laten zien.

Vitesse-Sparta (Beker)
33. Van Crooy 0-1, 42. Baden Frederiksen 1-1, 80. Baden Frederiksen 2-1.