Het kon dus nóg slechter

8 mei 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse heeft zichzelf in negatieve zin overtroffen in de met 2-1 verloren thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. In een miserabel seizoen, met een schier eindeloze reeks belabberde wedstrijden, wisten de Arnhemmers een niet voor mogelijk gehouden dieptepunt te bereiken. Als je de stand niet zou kennen, zou je denken dat de ploeg die in het geelzwart aan het klungelen was al lang en breed was gedegradeerd.

Weken geleden schreef ik al dat Vitesse niets in de play-offs  te zoeken heeft. Dat statement houd ik uiteraard overeind, maar ik breid het wel uit. Drie van de vier deelnemers aan die nacompetitie zullen geen enkel recht hebben op Europees voetbal. Er zijn namelijk met Ajax, PSV Feyenoord, AZ en FC Twente maar vijf ploegen in Nederland die goed of in ieder geval behoorlijk voetballen. De rest van de teams is van matig tot zeer slecht, een subtop is er niet. En zo kan het gebeuren dat dit onthutsend slechte Vitesse nog steeds zesde staat. Gemiddeld genomen een van de slechts voetballende ploegen van de hele Eredivisie.

Degene die zich dat vooral moet aanrekenen, is trainer Thomas Letsch. De hoffelijke Duitser heeft tot voor kort allerlei prietpraat tegen de pers gehouden zonder de vinger op de steeds groter en pijnlijker wordende zere plek te leggen. Letsch vond het allemaal zo slecht nog niet. Kwalijk, want het moet er voor een trainer natuurlijk mee beginnen dat hij de problemen ziet. Intussen kan hij er echt niet meer omheen en vindt ook hij dat er slecht wordt gepresteerd. Dat inzicht komt te laat, veel te laat zelfs.

In deze wedstrijd, waarin veel  spelers niet beschikbaar waren, was mijn verwachting dat Letsch bijna automatisch eens een keer tot een logische opstelling zou komen. Maar nee, de Duitser wist bij de weinige keuzes die hij had zowaar toch weer tactisch te blunderen. Tot mijn grote schrik zette hij de trage, opbouwend zeer beperkte Hajek links in de zone en niet Manhoef. Dat was, met op dat deel van het veld de snelle Van Ewijk als tegenstander, vragen om ongelukken. Manhoef kwam rechts voorin terecht, alsof er geen andere opties zijn voor de positie van tweede spits. Buitink met name, maar de onnavolgbare Duitse goochelaar zette de jubilerende Nijkerker achter de spits. Daar kán hij spelen, maar het is niet zijn beste positie. Domgjoni of Huisman had daar moeten staan.

Het is de rode draad van dit seizoen. Letsch stelt regelmatig de verkeerde poppetjes op of zet ze op de verkeerde plaats. Verder is er op de tactiek van zijn elftal vaak heel veel aan te merken. Neem nou deze wedstrijd. De ploeg verzuimde om vroeg druk te zetten. Als losse eenheden liepen een paar spelers hevig hun best te doen om de opbouw van de tegenstander te verstoren, maar de rest deed niet mee, dus het was verspilde moeite.  

Dan de opbouw. Ik vraag me af wat de spelers de hele week op de training lopen te doen. Het positiespel is meestal belabberd, ik denk met afstand het slechtste van de hele Eredivisie. Combinaties over meer dan drie schijven zijn uitzondering, het baltempo ligt vaak veel te laag en inspeelpasses zijn veelal niet in de loop of zelfs achter de man.

Bij corners hangen alle veldspelers in het eigen strafschopgebied rond in plaats van dat er twee man, waaronder de snelle Openda, rond de middenlijn blijven. En van al die veldspelers is er niemand die de doelpalen bezet houdt. En nou weet ik wel, zo verdedigen de meeste andere ploegen hun corners ook, maar wijk daar als trainer van af, het is vanuit tactisch oogpunt gewoon slecht.

Tel daarbij nog op het jojobeleid op spelersgebied van deze trainer, waardoor een aantal spelers onzeker is geworden en geen ritme heeft. Dit keer was Domgjoni daar de dupe van. Al deze elementen samen bieden een verklaring voor het ronduit hopeloze spel van Vitesse. Ik heb deze middag niet zitten kijken naar een voetballend elftal, maar naar een als los zand aan elkaar zittende, wanhopig ronddolende ploeg. En kom bij mij niet aan met het excuus dat er veel spelers niet beschikbaar waren. Daarvan zijn alleen Wittek en Bazoer van meerwaarde. En het ontbreken van die twee zal wel iets hebben gescheeld, maar niet veel. Bij de meeste andere wanprestaties van dit seizoen waren zij immers wel van de partij.

Woensdag wacht het duel bij Fortuna Sittard, een ploeg die zich na de winst bij FC Twente al veilig waande, maar de punten na de uitslagen van dit weekend toch nog nodig heeft. De Limburgers missen tegen Vitesse hun twee beste spelers, Seuntjens en Flemming, door een schorsing. Toch hoeven zij niet te wanhopen, zij hadden waarschijnlijk geen betere tegenstander kunnen treffen dan het maar aanmodderende Vitesse.

Vitesse-SC Heerenveen 1-2
45. Bero 1-0, 75. Sarr 1-1, 83. Sarr 1-2