Het kon dus nog slechter

19 mei 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse heeft in de met 3-1 verloren eerste play-offwedstrijd bij FC Utrecht bewezen dat het nog slechter kon presteren dan het eerder dit seizoen al zo vaak heeft gedaan. Het optreden van elftal én coach Thomas Letsch was ronduit beschamend.

Om te beginnen de Duitse trainer. Voor de zoveelste keer bewees hij een vriendelijke man te zijn die de club goed vertegenwoordigt, maar op tactisch gebied veel tekort komt. De man presteert het week in week uit om verkeerde, soms zelfs lachwekkende keuzes re maken.

Waarom nu nog de keeper vervangen? Schubert deed het zeer verdienstelijk. Hij is soms wat wild, maar door zijn moedige manier van keepen voorkomt hij ook doelpunten. Houwen mist dat lef bij hoge ballen. Hij durft niet van zijn lijn te komen, zodat iedere hoge voorzet vanaf de zijkant voor gevaar zorgt. Dat bleek in Utrecht. Bij de 1-0 ging hij als een clown de lucht in. En tot overmaat van ramp stond hij bij de 2-0 in niemandsland. Ik denk dat bij Schubert beide tegendoelpunten niet waren gevallen.

Dan de keuze van Buitink op het middenveld en Baden Frederiksen in de spits. Als de Deen meedoet speel je met tien man, tenzij hij toevallig eens een keer een bal goed raakt met zijn sterke linkerbeen. Een miskoop van de bovenste plank. En Buitink is een spits, geen middenvelder, daarvoor heeft hij onvoldoende technische bagage. Domgjoni heeft laten zien dat hij wél over technisch vernuft beschikt, maar de Kosovaar moest weer eens op de bank plaatsnemen.

De coach maakte zijn team dus opnieuw zwakker dan nodig was. Hij had dan nog gered kunnen worden, als zijn belangrijkste spelers in topvorm waren geweest. Daar was echter geen sprake van. Het in deze competitie compleet falende FC Utrecht had daarom aan keihard werken in combinatie met het zo veel mogelijk irriteren van de tegenstander voldoende om de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Op het laatste gebied spande de versleten FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen de kroon. Wat een vervelend mannetje is dat in zijn nadagen geworden. En Openda, die geen speelbare bal van zijn ploeggenoten heeft gehad, liet zich voor de zoveelste keer provoceren.

Laat ik de spelers eens langslopen. Ik waarschuw vast, de beoordelingen zijn bijna allemaal vernietigend.

Doelman Houwen: pakte een paar ballen goed, maar had dus aan beide tegendoelpunten schuld. Verder een bron van onrust bij zijn spelhervattingen met de voet.

Rechterwingback Dasa: maakte veel fouten, ver beneden zijn normale niveau.

Centrale verdediger Doekhi: betrouwbaar als altijd, kreeg ten onrechte geel. Enige speler met een voldoende.

Centrale verdediger Bazoer: straalde een en al nonchalance uit. Verstuurde veel verkeerde lange ballen, veroorzaakte op domme wijze een penalty. Zou steunpilaar moeten zijn, was dat zeker niet.

Centrale verdediger Cornelisse: zag er tegen Douvikas niet altijd goed uit. Is zeer talentvol, kan alleen groeien door regelmatig te spelen, maar die kans heeft Letsch hem nooit gegeven. Ook nu werd juist hij weer gewisseld.

Linkerwingback Manhoef: ook een jeugdig talent, maar deed, op de assist bij de 3-1 na, vrijwel alles fout,

Middenvelder Tronstad: moet een steunpilaar zijn, maar zat geen moment in de wedstrijd.

Middenvelder Bero: door Letsch gezien als een sterkhouder. Speelde dramatisch, zijn spel aan de bal was niet om aan te zien.

Middenvelder Buitink: had soms een aardige actie, maar leidde veel vaker balverlies in. Zoals bij de tweede tegengoal. Dik onvoldoende.

Spits Baden Fredriksen: bewees ten overvloede hoe beperkt hij is. Kan niet koppen, is niet balvast, heeft geen diepte, rent zinloos rond.

Spits Openda: heeft geen speelbare bal gehad. Tegenstanders als Janssen doen alles om hem te provoceren en daar trapte de Belg weer eens in.

Wissel Vroegh: scoorde in de eindfase, maar heeft in zijn ijver te weinig rust aan de bal. Wordt verkeerd gebruikt, moet controlerend spelen in een kleine ruimte.

Wissel Domgjoni: weinig inbreng in het halfuurtje dat hij mee mocht doen in deze dolende ploeg.

Wissel Huisman: idem.

Het is nog een wonder dat het armetierige spel van de geelzwarte formatie geen grotere nederlaag heeft opgeleverd. Theoretisch is er zondag in de return dus nog een kans. Ik kijk niet uit naar dat duel, ik ben wel klaar met dit seizoen. De grens van mijn incasseringsvermogen is in Utrecht bereikt.

FC Utrecht-Vitesse 3-1
3. Janssen 1-0, 21. Van der Streek 2-0, 81. Gustafson 3-0, 85. Vroegh 3-1.