Het kan een leuk seizoen worden

13 september 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Ten tijde van Vitesse-FC Twente in maart jl. deed het bedroevende spel van Vitesse mij snakken naar het einde van de competitie. Door nooit vermoede omstandigheden kwam die abrupt ten einde en werd mijn wens op nare wijze vervuld. Nu, een half jaar later, ben ik toch wel erg blij dat de bal weer rolt. In een vreemde sfeer, onder voorwaarden en met beperkingen, maar beter zo dan helemaal niet. En het is dan al helemaal mooi dat de eerste wedstrijd van Vitesse bij RKC Waalwijk dankzij een 1-0 overwinning meteen al drie punten heeft opgeleverd.

Vooraf had ik een goed gevoel over de mogelijkheden voor dit seizoen. De selectie die de nieuwe technisch directeur Pors met weinig geld heeft samengesteld, is evenwichtig en biedt perspectief en de door hem aangestelde trainer Letch probeert zijn ploeg met lef te laten spelen.

De eerste helft beantwoordde volledig aan mijn verwachtingen, de tweede totaal niet. Voor de rust was Vitesse heer en meester. Het enige verwijt dat de ploeg kon worden gemaakt, was dat zij niet een 3-of 4-0 voorsprong had genomen. Na de thee, toen de zeer matige Waalwijkers wat opportunistischer gingen spelen, raakte Vitesse echter weer ouderwets het initiatief kwijt en was het angstig hopen dat de gelijkmaker niet alsnog zou vallen. RKC creëerde nauwelijks kansen, maar was te veel in de buurt van het Arnhemse doel te vinden en dan hoeft er maar één balletje verkeerd te vallen. Voor hetzelfde geld had Vitesse in de eindfase bijvoorbeeld nog een penalty tegen gekregen. Dat zou te zwaar gestraft zijn geweest, maar een ploeg met de kwaliteiten van de Arnhemmers moet zich niet in die positie laten brengen.

Laat ik de spelers die in Waalwijk in actie kwamen eens doornemen.

Doelman Pasveer: prima, een betrouwbaar rustpunt, zoals het hele vorige (afgebroken) seizoen.

Centrale verdediger Doekhi: vrijwel foutloos, zowel verdedigend als opbouwend. Ik lees op internet dat er nog steeds supporters zijn die hem liever zien gaan. Dan begrijpen ze weinig van voetbal.

Centrale verdediger Bazoer: grote uitblinker, een geweldige zet van trainer Letch om hem daar neer te zetten.

Centrale verdediger Rasmussen: is als linksbenige verdediger een aanwinst, maar maakte in de tweede helft een paar slordige foutjes.

Rechtervleugelverdediger Dasa: goede eerste helft, daarna iets wisselvalliger. Voelt zich in zijn wat meer vooruit geschoven rol duidelijk prettiger.

Linkervleugelverdediger Wittek: kan uitgroeien tot een waardevolle kracht, had in Waalwijk in de opbouw enkele slechte momenten.

Rechtermiddenvelder Bero: heeft zijn waarde in het verleden bewezen, maar steekt in een mindere vorm. Wisselde slimme passjes af met onnodig balverlies.

Centrale middenvelder Bruns: verrassende keuze van de trainer. Haalde tegen de stroom aan kritiek (ook van mij) in een voldoende. Zal wel moeten wijken voor Tronstad, zodra die weer fit is..

‘Nummer tien’ Tannane’: man van gave acties die het verschil kan maken. Zou nog waardevoller zijn als hij bij het afsluiten van die acties zou kiezen voor de beste optie en dat is soms een pass op een beter geposteerde medespeler.

Spits Darfalou: werkt altijd hard en is snel. Scoorde fraai, maar is technisch helaas wat minder, waardoor hij menige (aanzet tot) combinatie laat stranden.

Spits Openda: wat druistig, maar zeer snel en onberekenbaar. Daardoor een groot gevaar voor iedere verdediging.

Dan de wissels.

Spits Buitink: door de Gelderlander vorige week als zeer talentvol betiteld, maar dat vind ik te veel eer. Hij zal ongetwijfeld wat sterker gaan spelen, als hij meer speelminuten krijgt, maar ik vind hem net niet wendbaar en technisch genoeg voor een basisplaats bij een club als Vitesse.

Middenvelder Touré: maakte zijn eerste minuten en deed zo’n beetje alles fout. Is net binnen, dus het is veel te vroeg voor een oordeel.

Spits Broja: als hij fit blijft, kan hij een sensatie in de Eredivisie worden. Moet zo snel mogelijk in de basis met Openda naast zich. Dat duo zal menige verdediging nachtmerries gaan bezorgen.

Al met al kan het best een leuk seizoen worden, want de intenties zijn aanvallend, alle posities zijn redelijk tot goed bezet en er zit creativiteit in het elftal. Dat zorgt nu al voor leuke momenten die het waard maken om naar wedstrijden te kijken. Als dat er meer worden en de wisselvalligheid kan worden beperkt, wordt het een aangenaam seizoen, waarin de club eindigt in de subtop en hier en daar wellicht voor een verrassing kan zorgen tegen de topclubs.   

RKC Waalwijk-Vitesse 0-1
45+2 Darfalou 0-1.