Het kan dus wel

15 mei 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse heeft zich in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie thuis tegen Ajax na rust van zijn beste kant laten zien. Op basis van de verrassend sterke tweede helft vocht de Arnhemse ploeg zich tegen de puissant rijke, in dure spelers grossierende landskampioen naar een zeer verdiend gelijkspel.  De ploeg leverde op die manier een positieve bijdrage aan de festiviteiten ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van de club.

Het kan dus wel. Als trainer Thomas Letsch geen rare goocheltrucs uithaalt met de opstelling. Als hij zijn ploeg met de juiste speelwijze het veld in stuurt. En als de spelers voor elkaar willen knokken.

Allereerst de opstelling. Ik dacht dat Letsch bij Fortuna Sittard de falende Hajek in de rust om speltechnische redenen had gewisseld voor Cornelisse. De trainer gaf later zelf aan dat hij dit had gedaan in verband met een blessure van de Tsjech. Voor de wedstrijd tegen Ajax was hij gelukkig nog niet beschikbaar, anders had hij vast weer in de basis gestaan. Dit seizoen is namelijk telkens gebleken dat de Duitser de talentvolle, jonge Cornelisse compleet negeert. Alleen als hij echt niet anders meer kan, stelt hij hem op.

Cornelisse werd dus zonder enig ritme voor de leeuwen gegooid tegen de Amsterdamse sterrenformatie. Bij de 0-1 was Brobbey hem te vlug af, maar dat is tegen zo’n brede, snelle, moeilijk bespeelbare spits geen schande. Over het algemeen heeft Cornelisse het gewoon uitstekend gedaan. Met hem staat een slimme, voetballende verdediger in de ploeg. Als Letsch het flikt om hem in de play-offs toch weer te vervangen door Hajek dan is hij tactisch niet gewoon slecht, maar zelfs volkomen ontoerekeningsvatbaar. Ik sluit overigens niet uit dat dit wel gaat gebeuren.

Voorin had Letsch de wekelijks falende Grbic eindelijk buiten de ploeg gelaten, Bero wat doorgeschoven en Vroegh als extra middenvelder ingebracht. Tegen het sterke Ajax vond ik dat nog niet zo gek. Bero kon zijn loopvermogen uitstekend kwijt en heeft inderdaad ongelooflijk veel meters gemaakt. Hij was zo spelend uiterst nuttig voor de ploeg, zeker ook, omdat de Slowaak het aantal technische fouten deze middag binnen de perken wist te houden. Al met al stond er dit keer bij uitzondering eens een volledig logisch elftal binnen de lijnen.

Door de speelwijze van de eerste helft was het ook met dat elftal tegen de begaafde technici uit Amsterdam nauwelijks mogelijk om aan voetballen toe te komen. De afstanden tussen de voorste drie spelers en de rest van de veldspelers was namelijk te groot. De Ajacieden vinden dan overal de vrije man en als tegenstander kom je dan overal te laat. Het zag er ruim een half uur naar uit dat het na de eerdere twee keer 5-0 opnieuw een afdroogpartij zou gaan worden. In de laatste fase van de eerste helft begon er echter al iets te veranderen. Ajax werd nonchalant en ging fouten maken, waardoor Vitesse wat meer aan de bal kwam.

Na de thee werd het een leuke wedstrijd. Vitesse deed precies wat het moest doen. Kort op elkaar spelen  en er als gekken bovenop zitten. Het is de enige manier om de vedettes van Ajax te ontregelen, want dan raken zij geïrriteerd en gaan zij fouten maken. Vitesse knokte zich met veel energie in de wedstrijd, kwam meer aan de bal en ging over die vechtlust heen ook nog eens beter voetballen.

Het dodelijke wapen daarbij was ook nu weer de snelheid van Openda. De Belg heeft Feyenoordverdediger Senesi al een aantal keren nachtmerries bezorgd, de Ajaxverdedigers zullen vannacht ook nog wel enkele keren gillend wakker worden. Ik denk dat Openda de snelste aanvaller van de hele Eredivisie is en daar komt nog bij dat hij negentig minuten lang constant in de weer is. Onvermoeibaar blijft hij als een wesp om verdedigers heen zoemen, dan weer links van hen, dan weer rechts, dan ineens voor hen. Een ware plaag voor achterhoedes, maar nog steeds met te weinig rendement. Openda scoorde twee goals, maar het hadden er ook drie of vier kunnen zijn. Hij is het normale seizoen op het toch respectabele aantal van achttien doekpunten geëindigd, maar gezien het aantal grote kansen dat hij, voor een groot deel door eigen verdienste, heeft gekregen, hadden het er minstens vijfentwintig moeten zijn. Ondanks dat te lage rendement en ook de soms nare trekjes in zijn gedrag op het veld, zal Vitesse Openda gaan missen en moeilijk kunnen vervangen.

Met name in de tweede helft speelde ook de jeugdige Manhoef als linkerwingback ijzersterk. Vinnig, gedurfd, veel snelheid, sterk aan de bal, korte draaicirkel. Een iets ander type speler dan Wittek, maar met veel perspectief, zeker omdat hij ook op enkele andere posities uit de voeten kan.

Vorige week zag ik weer reacties van enkele mensen die (nog steeds) vinden dat Doekhi er weinig van kan. Ik zou zeggen, ga eens goed kijken hoeveel gevaar van tegenstanders hij neutraliseert. Aan de bal oogt hij wat minder comfortabel, al levert hij de meeste ballen echt wel bij de juiste kleur in. Zijn kracht ligt echter in het verdedigen. 1. FC Union Berlin heeft dat goed gezien, Vitesse zal hem gaan missen.

Nog even een paar woorden over Grbic, want ook het goede moet worden gezegd. De Oostenrijker had nog helemaal niets gepresteerd, maar als invaller tegen Ajax heb ik hem zowaar enkele goede dingen zien doen. Toch doet trainer Letsch er verstandig aan in de play-offs niet voor hem, maar de zeer energiek invallende Buitink te kiezen.

Er doet zich nu, kort voor de start van de play-offs, een merkwaardige situatie voor. Vitesse heeft mij met die goede tweede helft verrast. AZ heeft dat op deze laatste wedstrijddag ook gedaan door thuis van RKC Waalwijk te verliezen. De Zaankanters had ik duidelijk als sterkste ploeg in de play-offs ingeschat, maar zijn de laatste weken de weg kwijt. FC Utrecht, de komende tegenstander van Vitesse donderdagavond in stadion Galgenwaard, is al maanden dolende. En SC Heerenveen komt er op de laatste competitiedag bij verrassing als vierde deelnemer bij, maar heeft natuurlijk bepaald geen wonderploeg.

Als AZ zich niet pijlsnel opricht, kunnen het als gevolg van absolute  nivellering toch nog spannende play-offs gaan worden. En als trainer Letsch met zijn tactische bokkensprongen geen roet in het eten gooit en Vitesse de tweede helft tegen Ajax een goed vervolg kan geven, liggen er nog kansen ook. Dat zijn wel twee voorwaarden waarvan uiterst onzeker is dat daaraan zal worden voldaan. De Duitse oefenmeester heeft immers een kwalijke goocheltraditie opgebouwd en zijn ploeg heeft slechts om en nabij de tien procent van alle wedstrijdminuten in dit seizoen redelijk tot zelfs goed gevoetbald. Gek genoeg maken beide wedstrijden tegen FC Utrecht onderdeel uit van dat percentage. Donderdag zullen we weten of dat toeval is. 

Vitesse-Ajax 2-2
15. Brobbey 0-1, 52. Openda 1-1, 56. Openda 2-1, 87. Alvarez 2-2