Het doek is waarschijnlijk gevallen

17 maart 2024 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Alleen onverbeterlijke optimisten zullen na het 1-1 gelijkspel van Vitesse in de thuiswedstrijd tegen Almere City FC nog kansen zien op behoud van de club voor de Eredivisie. Natuurlijk, echt verloren is de club pas als de achterstand in punten op de nummer zestien niet meer in te halen is. Maar we moeten vrezen dat het doek op deze late zaterdagavond in feite al is gevallen.

Iedereen die de club een warm hart toedraagt, kan zeggen dat het pure pech is dat de 2-1 in de absolute slotfase niet alsnog viel. Dat is ook zo. Ongelooflijk dat het voor de keeper onhoudbare diagonale schot van Hadj-Moussa via de onderkant van de lat het veld weer in stuiterde. Niet zo lang daarvoor, nog bij een 0-1 stand, werkte Kozlowski een bal van een meter afstand op miraculeuze wijze naast, in plaats van in het doel. Ook een situatie waardoor deze wedstrijd voor de ploeg van Sturing een gunstig verloop had kunnen, of zelfs moeten krijgen.

Het mocht niet zo zijn en ondanks het al gememoreerde gebrek aan geluk moet de geelzwarte formatie dat toch vooral aan zichzelf wijten. In grote delen van de wedstrijd werden ook dit keer weer basisfouten gemaakt. Voetbal is uiteraard een spel van fouten, maar Vitesse maakt het op dat gebied wel erg bont.

Regelmatig zijn de volgende voor een Eredivisieploeg fnuikende gebreken te zien. Een te laag baltempo, passes niet in de loop maar recht op of zelfs achter de man, moeizaam aannemen van de bal, besluiteloos terugspelen op de keeper die vervolgens op hoop van zegen een lange trap geeft. Het zorgt er allemaal voor dat de Arnhemmers in grote delen van de wedstrijd weinig tot niets weten te creëren. Tel daarbij op dat de achterhoede kwetsbaar is en blijft op snelheid en het is duidelijk dat het wel heel moeilijk wordt om een wedstrijd te winnen.

Voor mij is vooral dat stroeve, trage gestuntel in de opbouw onbegrijpelijk. Dit zijn toch zaken waarop volop kan worden getraind. Ik zie daar echter geen enkele progressie in. De instelling van het team is goed, duidelijk is te zien dat de jongens er alles aan willen doen, maar de manco’s zijn te groot.

Wat ik ook niet snap, is waarom bij corners en bij vrije trappen op de eigen helft alle spelers in het eigen strafschopgebied staan. Houd twee snelle spelers bij de middenlijn, dan moet de tegenstander ook minstens twee man achter houden. En scherm beide palen af, het is tegenwoordig mode om die vrij te laten, met onnodige tegengoals als gevolg.

De tegengoal viel niet uit zo’n standaardsituatie, maar was, voor de zoveelste keer, een kwestie van achterin op simpele wijze uitgespeeld worden. Dat gebeurde deze wedstrijd nog enkele keren zonder fatale consequenties, maar toont ten overvloede nog eens één van de twee gigantische problemen van Vitesse aan: het gebrek aan snelheid en gogme achterin. Vrijwel iedere wedstrijd blijkt dit op schrijnende wijze en de nul houden lukt daarom bijna nooit.

Het tweede funeste probleem is de aanvallende impotentie. De hoop was dat Meerdink die op zijn minst zou verminderen, maar zijn rennen en vliegen levert te weinig op. Hij heeft bij Vitesse het nadeel van buitenspelers die bijna nooit kiezen voor de directe voorzet vanaf de achterlijn, maar zijn eigen prestaties houden echt niet over. Dom buitenspel lopen, onnodige duwtjes uitdelen, ballen verkeerd doorkoppen, het schiet allemaal niet op. Zijn inzet is geweldig, maar leidt meestal tot niets. Een goed aanspeelpunt annex doelpuntenmaker had voor de club in nood in de tweede helft van de competitie het verschil kunnen maken, maar Meerdink is dat in Arnhem in ieder geval niet. Als er al een stijging van zijn waarde in zit, zal die hoogstwaarschijnlijk te laat komen.

Aanvallende mogelijkheden hangen bij Vitesse af van de bevliegingen van Hadj-Moussa. Daar waren er in deze wedstrijd wel een aantal van, met als gevolg een doelpunt, een bijna-doelpunt en een paar keer dreiging. Verder zorgde Kozlowski soms voor wat gevaar. Aan de Pool zie je dat hij talentvol is, maar hij moet veel bepalender gaan worden. Dat lukt nog te weinig. Ik zag in deze wedstrijd progressie, maar hij had al eerder door moeten groeien om echt van waarde te zijn.    

Trainer Sturing probeerde met het inbrengen van Van Ginkel en in de eindfase ook Oroz nog iets te forceren. Het motto werd toen hoge ballen in hun richting gooien en op die manier onrust zaaien. Dat lukte af en toe een beetje, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Almere City FC met zijn snelle aanvallers ook een paar keer de mogelijkheid kreeg de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Van de invallers vond ik de een kwartier voor tijd ingebrachte Buitink nog de beste indruk maken.

Hoe moet het nu verder? Het zal moeilijk zijn om dat op te brengen, maar de ploeg zal met dezelfde spirit als de laatste weken de volgende wedstrijden moeten ingaan. Dat gaat helaas tegen ploegen zijn die meer kwaliteit dan wel minder zwakke plekken hebben. Maar de handdoek in de ring gooien, mag voor Sturing en zijn mannen geen optie zijn. Degraderen is intussen meer dan waarschijnlijk, maar probeer dat tot het uiterste te voorkomen en als het toch zover komt, doe dat dan met opgeheven hoofd. Zo’n positieve benadering zie ik tot nu toe ook bij de supporters en hopelijk blijft dat zo tot de eventuele laatste snik.

Vitesse-Almere City FC 1-1

19. Hansen 0-1, 87. Hadj-Moussa 1-1