Herinneringen aan ‘De Spin’

1 november 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans WitjesTijdens het eerste uur van de wedstrijd van Vitesse bij Willem II was het voor de supporters ouderwets afzien. De geelzwarte formatie had zich na de rust weliswaar enigszins hersteld van een zwakke eerste helft, maar wist geen doelrijpe kans te creëren. Toen kwam het geluk dat een koploper vaak aan zijn zijde heeft.

Een mislukte voorzet van Openda dwarrelde via de achterste paal het Tilburgse doel in. Voor kijkers die een stuk ouder zijn of gewoon hun klassiekers kennen, gingen de gedachten terug naar 1969, toen Wim Jansen op vrijwel identieke wijze doelman Cudicini alias De Spin van het indertijd ongenaakbaar geachte AC Milan verschalkte.

Eenzelfde status had en heeft Willem II uiteraard niet, maar het is wel een ploeg om rekening mee te houden. Voorin en op het middenveld loopt bij de Tilburgers een aantal rappe, beweeglijke spelers die het een tegenstander heel moeilijk kunnen maken als ze de ruimte krijgen. Verder hebben ze met Koster een geroutineerde, moedige coach, die voor zijn team een goed strijdplan had bedacht. Hij zette drie aanvallers tegenover de drie centrale verdedigers van Vitesse en liet vroeg druk zetten. De rollen werden daarmee omgedraaid. Niet Willem II, maar Vitesse kwam achter de feiten aan te lopen.

Een gewaagde tactiek, die de Tilburgse trainer vast niet had durven hanteren, als Tannane had meegedaan. Dat is een speler die dan dwars door de linies heen zou dribbelen en in zijn vorm van de laatste tijd vooral de trage centrumverdedigers van Willem II tot wanhoop zou drijven. Ook zonder Tannane had Vitesse de moed van de tricolores af kunnen straffen, maar dat deed het niet. Het baltempo lag te laag, er waren te veel slordigheden met als gevolg balverlies en de onderlinge ruimtes waren regelmatig te groot. Met medewerking van Vitesse kon Willem II op die manier voor het eerst de subtopvorm van vorig seizoen weer aantikken.

Na de thee ging het in dat opzicht een stuk beter, maar de realiteit is wel dat er een forse portie geluk nodig was om deze wedstrijd alsnog te winnen. Het scheelt dan wel dat de doelpunten van Broja en Vroegh waarmee de winst werd afgedwongen van hoog kaliber waren. Die spoelden de vieze smaak van het eerste uur weg, blijven in het geheugen hangen en zijn goede landelijke reclame voor de club bij kijkers die alleen de samenvattingen zien.

Tot slot geef ik wat notities bij de spelers.
Doelman Pasveer moest een paar rotballen in twee, en één keer zelfs in drie keer pakken, maar is katachtig genoeg om dat dan ook te doen. Wederom het betrouwbare sluitstuk.

Rechtsback/-half Dasa wisselde zoals gewoonlijk goede met mindere acties af. Ik zou hem graag wat constanter zien.

Centrale verdediger Doekhi is door menigeen lang onderschat of zelfs verketterd, maar was ook in Tilburg weer van grote waarde.

Zijn collega Rasmussen doet het over het algemeen ook goed, maar bleek qua wendbaarheid en snelheid een paar keer kwetsbaar. Bij het tegendoelpunt had hij de bal moeten aanvallen in plaats van af te wachten.

Centrale verdediger Bazoer heeft grote kwaliteiten, dat is algemeen bekend. Hij is heel belangrijk voor het team, maar moet waken voor gemakzucht en nonchalance. De kans waarbij Pavlidis keihard op het lichaam van Pasveer schoot, ontstond daardoor.

Linksback/-half Manhoef
is natuurlijk nog geen Wittek. Wel is hij talentvol en heeft hij de basiskwaliteiten om te slagen. Hij is snel, heeft een goede basistechniek, een goed linkerbeen en speelt met lef. Dat de ploeg de structuur lange tijd kwijt was, werkte niet in zijn voordeel. Hij kan beter dan hij nu liet zien. Het pleit voor hem dat hij zelf na afloop niet tevreden was.

Middenvelder Touré is fysiek zeer sterk, maar mist (in ieder geval tot nu toe) de fijne techniek. Dat leidt soms tot ergerlijk balverlies.

Middenvelder Tronstad leest het spel normaal gesproken goed, is sterk in het positiespel, maar kwetsbaar in grote ruimtes. Had in Tilburg een slechte dag met voor zijn doen veel balverlies.

Middenvelder Huisman heeft techniek, inzicht en loopvermogen. Nu al een volwaardige eerste elftalspeler, ook in Tilburg, die nog iets dominanter moet en door ervaring zal worden.

Spits Openda is snel en zeer actief. Een gevaar voor iedere verdediging, ook die van Willem II.

Spits Broja is ook altijd volop in de weer. Nog lang niet alles lukt, maar zijn doelpunt bewees zijn grote klasse. Er zijn niet veel spelers die op die manier kunnen scoren.

Invaller Bruns viel aardig goed in, maar speelde ook twee ballen plompverloren naar een tegenstander. Een grilligheid waar hij jammer genoeg vaker last van heeft.

Invaller Hajek was verdedigend weer degelijk. Heeft weinig durf in balbezit.

Buitink kreeg als invaller een rol achter de spitsen. Vulde die niet onverdienstelijk in.

Invaller Vroegh speelde kort, maar liet zijn uitstekende linkerbeen spreken. Een grandioos doelpunt.

Invaller Darfalou heeft pech gehad met de late komst van Broja. Is zijn basisplaats daardoor kwijtgeraakt, maar viel ook in Tilburg weer zeer behoorlijk in.

Volgende week komt FC Emmen naar Arnhem. Een stugge tegenstander met een slimme coach, dus voor winst zal normaal gesproken een goede prestatie nodig zijn.

Willem II-Vitesse 1-3
25. Nunnely 1-0, 57. Openda 1-1, 63. Broja 1-2, 85. Vroegh 1-3.