Helaas weer een echte Vitessewedstrijd

7 mei 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

 

Het was maar goed dat FC Utrecht niet verloor. Was dat wel gebeurd dan had iedereen die het beste met Vitesse voor heeft zichzelf voor de kop geslagen. In dat geval had de club zich namelijk met het gelijke spel in Tilburg de vijfde plaats in de eindrangschikking door de neus geboord. Dat zou typisch Vitesse zijn geweest, maar achteraf bleek het puntenverlies voor de ranglijst gelukkig niet meer van belang.

Een ander belang was er uiteraard wel: met een behoorlijke wedstrijd vertrouwen opdoen voor de play-offs. Dat is niet gelukt, want de ploeg van interim-trainer Sturing legde helaas weer een echte Vitessewedstrijd op de mat. Er waren, met name in de tweede helft, een aantal goede momenten, maar in een groot deel van het duel waren de prestaties beneden peil. Het was schrikbarend om te zien hoe Vitesse tegen de Tilburgers, die toch echt geen wonderploeg hebben, regelmatig compleet werd overlopen. Willem II hield Vitesse door kansen te missen in leven, vooral die opgelegde kans van Sol had erin moeten gaan. Dan was het over en sluiten geweest. Nu kon Vitesse zowaar nog terugkomen en als Van Bergen in de laatste minuut de puike voorzet van Büttner gewoon had ingekopt, waren als extraatje twee gestolen punten mee naar Arnhem gegaan.

Dat hij miste, paste in de slechte wedstrijd die Van Bergen speelde. De flair en de onbevangenheid die hij bij zijn invalbeurten liet zien, ontbrak volledig. Het leek of hij strak stond van de spanning nu hij een hele wedstrijd mocht spelen. Jammer, maar als Beerens tegen ADO Den Haag niet topfit is, zou ik de jeugdige vleugelspits gewoon weer opstellen. In de competitiewedstrijd thuis tegen de Hagenaars heeft hij als invaller voor de toen geblesseerde Rashica laten zien dat hij de te trage Haagse linksback Meijers het snot voor de ogen kan spelen.

Op snelheid liggen daar dus kansen, maar in verdedigend opzicht ligt op hetzelfde punt juist het grote gevaar. ADO Den Haag bezit met de opkomende rechtsback Ebuehi en de aanvallers Hooi en vooral Becker namelijk jongens die ‘op de brommer’ over het veld denderen. Laatstgenoemde deed Vitesse in de uitwedstrijd in Den Haag in zijn eentje de das om. Faye had toen totaal geen vat op hem, maar van die irritante speler zijn we hopelijk definitief verlost. Echter…ook Büttner is veel te traag voor deze snelheidsduivel en zal dus op de juiste momenten rugdekking moeten krijgen. En Linssen zal Ebuehi niet ongestraft mogen laten opkomen, zoals hij wel deed met rechtsback Dankerlui van Willem II voorafgaande aan de 1-0.

Dit lezende, zou je kunnen zeggen: waarom zo defensief denken, Vitesse moet een tegenstander als ADO Den Haag vanaf de eerste minuut onder druk zetten en overdonderen. Dat is de speelwijze waar ik ook altijd enorm voor pleit en die volgens mij per saldo over een heel seizoen gerekend ook het meeste oplevert. Natuurlijk doet Vitesse er verstandig aan om ook woensdag in Den Haag het initiatief naar zich toe te trekken. En dan niet in de vorm van het achterin eindeloos traag rondschuiven van de bal, maar zo veel mogelijk met strakke passes naar voren. In dat opzicht gaf Bayern München vorige week in Madrid een (niet beloonde) masterclass. Dat is natuurlijk niet het niveau waaraan Vitesse zich kan spiegelen, maar leerzaam studiemateriaal is het wel.

Over drie dagen is het al zover. Ik ben zeer benieuwd of Vitesse de zorgelijke wisselvalligheid die het in Tilburg voor de zoveelste keer tentoonspreidde, in het tweeluik tegen de vrijuit spelende, onverzettelijke Haagse formatie van zich af kan schudden. Lukt dat niet, dan kon het seizoen aanstaande zondag weleens een te snel en roemloos einde krijgen.

Tilburg, 6 mei 2018
Willem II-Vitesse 2-2
29. Tsimikas 1-0, 63. Miazga 1-1, 70. Rienstra 2-1, 83. Matavz 2-2.