Heerenveen sloopt zwak Vitesse

24 januari 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse is het spoor volledig bijster. De Arnhemse ploeg werd zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion compleet van het veld geblazen door Heerenveen. De Friese ploeg was in eigen huis oppermachtig tegen het fantasieloos spelende Vitesse: 4-1.

Vitesse keek al binnen tien minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Dat had alles te maken met de twee dramatisch spelende vleugelverdedigers van Vitesse, Wallace en Achenteh. Bij de eerste treffer, in de vierde minuut, liet Wallace zich kinderlijk eenvoudig uitspelen door Larsson waarna Achenteh zich zich liet verrassen door Slagveer: 1-0.
Ook bij de tweede goal van Heerenveen vervulde het duo een hoofdrol. Achenteh liep niet mee met zijn man en Wallace hief de buitenspelval op waardoor Mark Uth voor 2-0 kon zorgen.
Het wordt steeds duidelijker dat Chelsea een flinke vinger in de pap heeft bij het maken van de opstelling bij Vitesse. Anders valt het niet te verklaren dat trainer Peter Bosz Chelsea-huurling Wallace verkiest boven talent Kevin Diks of Kelvin Leerdam als rechtsback.
Na de fouten van de vleugelverdedigers kwam Vitesse niet meer in de wedstrijd. Vlak voor rust maakte Daley Sinkgraven er 3-0 van. De middenvelder maakte daarbij hands, maar dat was arbiter Higler ontgaan.
Bosz wisselde tijdens de rust drie spelers (Wallace, McEachran en Van der Heijden) en gaf daarmee een signaal af. Dan Mori kende echter een ongelukkige invalbeurt, wat in de 52e minuut leidde de Israeliër met een afspeelfout de vierde treffer van Heerenveen in. Slagveer profiteerde: 4-0.
Aanvoerder Guram Kashia van Vitesse zorgde in de 77e minuut na een vrije trap met een kopbal nog wel voor 4-1, maar dat kon de totale offday van de Arnhemse ploeg niet verbloemen.
“Het was verschrikkelijk”, zei Kashia na afloop voor de camera van FOX Sports. “Het heeft niets met de trainers of de staf te maken. We hebben goede spelers en kwaliteit, maar we hadden een complete offday. Iedee ‘tweede bal’en ieder duel ging verloren.”