Hebben AVW ’66 en AZ 2000 de zenuwen in bedwang?

6 mei 2017 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal staat dit weekeinde voor de meeste ploegen in de eerste klassen en lager de 25e en voorlaatste speeldag op het programma. In de derde klasse A van het zaterdagvoetbal heeft AVW ’66 de titel voor het oprapen en bij winst keert de Westervoortse ploeg al na een jaar terug in de tweede klasse. In de vierde klasse A is AZ 2000 dicht bij het kampioenschap. Een gelijkspel in de uitwedstrijd tegen DVOV volstaat. Kunnen AVW ’66 en AZ 2000 de zenuwen in bedwang houden? De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
Advendo ’57 – AVW ’66 (15.00)
De titel kan AVW ’66 nauwelijks meer ontgaan. De Westervoortse ploeg heeft 5 punten voorsprong op nummer twee ESA. Een zege in de voorlaatste wedstrijd bij Advendo ’57 betekent dat AVW ’66 na een jaar weer terugkeert in de tweede klasse.
In Ederveen is Advendo ’57 niettemin een lastige tegenstander. Maar op basis van kwaliteit moet de ploeg van trainer Wouter van der Ent (foto links boven) drie punten mee kunnen nemen. In Westervoort had AVW ’66 geen moeite met Advendo ’57: 4-0.
AVW ‘66 verdient de titel, want in 20 duels werd 18 keer gewonnen en slechts twee keer verloren. De twee verliespartijen waren wel tegen de directe concurrent ESA, maar de Arnhemse ploeg verspeelde te veel punten in de andere wedstrijden.
Prognose: 1-3.

Vierde klasse A
DVOV – AZ 2000 (14.30 uur)
“We hebben nog een punt nodig en we willen het niet op de laatste dag aan laten komen. Binnen is binnen”, zegt trainer Patrick Baltus, die in zijn eerste seizoen bij AZ 2000 op de drempel staat van een kampioenschap in 4A.
Dat moet zaterdagmiddag gebeuren op sportpark De Pinkenberg in Rozendaal waar DVOV de tegenstander is. De Velpse ploeg is een gevaarlijke tegenstander, want in Arnhem-Zuid eindigde de heenwedstrijd in een gelijkspel: 2-2. AZ2000 verkeert echter in goede vorm. Vorige week liet de ploeg van trainer Patrick Baltus 9foto) in de thuiswedstrijd tegen Oranje Blauw (3-1 eindstand) uitstekend voetbal zien. Yancey Baars (2) en Lorenzo Arends zetten AZ 2000 toen in de eerste helft al op een veilige 3-0 voorsprong.
In de huidige vorm is AZ 2000 de favoriet tegen DVOV, maat de Velpse ploeg, thuis erg sterk, zal het Arnhemse feestje graag willen verstoren.
Prognose: 2-2.

Zondagvoetbal
Tweede klasse I
SC Rheden – Winterswijk (14.00 uur)
SC Rheden heeft het zichzelf door de nederlaag bij Rood Wit (5-2) weer uiterst lastig gemaakt. De ploeg van trainer Peter Jansen leek op weg naar directe handhaving, maar moet nu zelfs weer vrezen voor directe degradatie. De voorsprong op OBW (3 punten) en Rood Wit (2 punten) is er nog wel, maar SC Rheden wacht met Winterswijk en Leones (14 mei, uit) nog twee lastige opponenten.
SC Rheden heeft dit seizoen echter al vaker bewezen na een tegenslag de rug snel te kunnen rechten. Bij een zege op Winterswijk is zelfs directe handhaving weer mogelijk, want WAVV en SDOUC hebben maar 1 punt meer dan SC Rheden.
Prognose: 2-1.

Derde klasse D (West I)
Eldenia – HDS (14.00 uur)
Eldenia heeft in de laatste twee wedstrijden nog een punt nodig om de vierde plaats in de westelijke derde klasse D veilig te stellen. Die plek levert de ploeg van trainer Erwin Koen (foto)vrijwel zeker nacompetitievoetbal op. Voorwaarde is dat Roda ’46, de belangrijkste concurrent, niet de derde periodetitel pakt. Die ploeg staat in de derde periode op 14 punten uit 6 duels. Koploper is Houten, dat ook nog om het kampioenschap strijdt, met 16 uit 7.
FC Jeugd en Sporting 70 zouden nog een rol kunnen spelen, maar bij verlies of een gelijkspel van Roda ’46 (thuis tegen koploper Vriendenschaar) en een gelijkspel of winst van Eldenia tegen HDS, is de buit wel binnen voor Eldenia.
Eldenia ’s tegenstander HDS heeft de punten echter ook nog hard nodig. De ploeg uit Leersum staat voorlaatste en moet een plek stijgen om directe degradatie te voorkomen. Het Wageningse ONA ’53 staat net boven HDS en heeft maar een punt meer.
Prognose: 2-1.

Vierde klasse F
MASV – Eendracht (14.00 uur)
MASV is al verzekerd van een plek in de nacompetitie. Voor Eendracht, de nummer twaalf op de ranglijst, staat er nog heel veel op het spel. De ploeg van trainer Marlon Keizer vecht tegen degradatie en heeft met 20 punten uit 24 duels SDOO (19 uit 24) en het al gedegradeerde De Paasberg (3 uit 24) onder zich. De strijd gaat dus tussen Eendracht en SDOO, dat zondag Elistha, de nummer elf  met 25 uit 24, ontvangt.
Gaat MASV nog volle bak of spaart de ploeg van trainer Jhonny van Beukering zich al een beetje voor de nacompetitie en kan Eendracht daar dan van profiteren?
Prognose: 1-1.

Klik hier voor het voetbalprogramma.