‘HCM is een echte familieclub!’

15 juni 2024 | Van onze AS-redactie

Het is al heel wat jaartjes geleden dat de mannen van Hockey Club Malburgen de smaak van promotie mochten proeven, maar zondag is het bijna zo ver. Op 16 juni reist het team van trainer Pepijn van Schooten en topscorer Gijs van den Pol af naar Venray, met maar één doel: winnen of, vooruit, gelijk spelen tegen de hekkensluiter van de tweede klasse C, de Mixed Hockeyclub Venray. Want HCM heeft nog maar één punt nodig om te promoveren naar de eerste klasse, kampioen Rosmalen ging de Arnhemse club al voor.

HCM kan terugkijken op een uitstekend seizoen. De ervaren trainer Pepijn van Schooten kwam aan het begin van dit seizoen over van Oss en zijn werkwijze sloot naadloos aan bij de mannenselectie, bestaande uit jonge, ambitieuze spelers, die al jaren met elkaar samenspelen. Gijs van den Pol, een 21-jarige student Sport en Marketing aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, is één van hen. “Ik denk dat we een super goede trainer hebben aangetrokken. Hij is compleet anders dan wij gewend waren, geeft ons veel vertrouwen en wij geven dat weer terug.”

Van den Pol is een belangrijke speler bij HCM. Hij heeft dit seizoen inmiddels 35 doelpunten op zijn naam staan, vrijwel allemaal gescoord vanuit een strafcorner, en is daarmee topscorer. “Ik kom uit een hockeyfamilie, ik heb twee zussen en die hockeyen ook. Mijn moeder trainde en nam mij al vroeg mee: ik denk dat ik vanaf m’n vierde al op een afgebakend stukje aan het oefenen was. We wonen hier dichtbij, dus toen ik wat ouder werd ging ik op ieder vrij moment naar het hockeyveld, sleeppushes oefenen.”

“Maar wat ons denk ik ook zo goed maakt is dat we een echt vriendenteam zijn. Er is geen enkele speler van ‘buitenaf’, iedereen komt vanuit de eigen jeugd, iedereen blijft ook ieder seizoen. Ik heb zelf bij het Nederlands Opleidingsteam Oost gezeten, maar ik had gewoon heimwee, naar de club, naar m’n vrienden hier en was dus snel weer terug.”

Bij promotie naar de eerste klasse blijft het team ook weer nagenoeg in tact. Nagenoeg, want medespeler en sterkhouder Tijn Blokzijl stopt aan het einde van het seizoen. Om redenen die ook weer helemaal past bij HCM: de 26-jarige Blokzijl, die op dit moment naast zijn driedaagse baan als leraar lichamelijke opvoeding al iedere avond diverse jeugdteams van HCM traint, wordt met ingang van het nieuwe seizoen de trainer van de vrouwenselectie. “Jammer dat hij dan niet meer meespeelt, maar we krijgen wel Denzel Haverlag weer terug. Hij speelde al in de jeugd bij HCM, zit nu een half jaar voor zijn studie in Ierland, maar is er het volgend seizoen weer bij. Ik zei het al: HCM is een echte familieclub!”

* Beluister onder het hele interview met Gijs van den Pol
* Tekst: Wim Ludeke
* Interview: Wim Ludeke
* Foto ’s: Bas de Leeuw