Hartemink fluit in zaterdagvoetbal

16 augustus 2011 | Van onze AS-redactie

Ludwig Hartemink kan nog minimaal een jaar doorgaan als voetballer bij Arnhemia. De jonge scheidsrechter, die in het talententraject van het District Oost zit, is gepromoveerd naar de tweede en derde klasse zaterdagvoetbal.

Zijn voetbalactiviteiten op zondag botsen dus niet met zijn scheidsrechtersbestaan op zaterdag. Hartemink dacht dat hij voor het nieuwe seizoen een keuze moest maken tussen voetballen en fluiten, maar dat is niet meer aan de orde.
De 21-jarige Arnhemmer, die in oktober begint aan een tweejarige opleiding bij de Koninklijke Marechaussee, floot vorig seizoen nog in de hoogste divisie bij de jeugd. Komend seizoen mag hij dus zijn entree maken bij de senioren. “Ik zie er absoluut niet tegenop, het is uiteindelijk mijn hobby. Ik heb er al een paar oefenwedstrijden opzitten, dat ging prima en dat vond ik ook erg leuk. Als scheidsrechter wil ik niet als een politieagent optreden, en dan maakt het niet uit of je 21 of 30 bent.”
Zijn eerste wedstrijd is op 3 september in Deventer: de CJV’ers-Sp.Teuge in de derde klasse zaterdag. De kans bestaat dat Hartemink ook wedstrijden in de eerste klasse zaterdag mag fluiten.
Voor zijn promotie had hij nog wel een gesprek met de KNVB over zijn optreden als voetballer. Een ernstig gesprek, want de verdediger van Arnhemia incasseerde afgelopen seizoen twee rode kaarten en een serie gele kaarten (“Ik zeg niet hoeveel, ik wil het daar liever niet over hebben”). Niet het fraaiste visitekaartje voor een scheidsrechter. Hartemink: “Ik moest inderdaad op het matje komen. Dat vind ik wel begrijpelijk, want je bent uiteindelijk een voorbeeld. Ik zal proberen me eraan te houden.”